Boligprisene kan falle med 25 prosent innen 2021

– Desto lengre gjeldsoppbyggingen varer og desto mer boligprisene stiger, desto større blir fallhøyden i norsk økonomi, påpeker direktør i Finanstilsynet, Morten Baltzersen.
– Desto lengre gjeldsoppbyggingen varer og desto mer boligprisene stiger, desto større blir fallhøyden i norsk økonomi, påpeker direktør i Finanstilsynet, Morten Baltzersen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis mye går galt i norsk og internasjonal økonomi vil verdien på boligen din kunne gå ned med hele 25 prosent i løpet av de neste fem år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en av konklusjonene i ett av Finanstilsynets skrekkscenarier.

Det er i rapporten «Finansielt utsyn 2016» fremtidsutsiktene for det norske boligmarkedet blir analysert på bakgrunn av flere mulige parametre, skriver E24.

En av faktorene som vil kunne få stor påvirkning på norsk økonomi, er et mulig rentesjokk. Dersom det blir en realitet vil det kunne få enorme konsekvenser, blant annet i form av økende arbeidsledighet, fallende inntekt og forbruk, samt synkende boligpriser.

Les også: Er det tegn til boble i boligmarkedet?

IMF med nye advarsler om norsk boligmarked

– Svekket tillit

«Sterk renteøkning kan føre til svekket tillit til fremtidig økonomisk utvikling og til en negativ spiral der tilliten svekkes ytterligere», skriver Finanstilsynet.

Forutsetningen for et slikt rentesjokk vil være sterk uro i det internasjonale finansielle systemet, likviditetstrøbbel for bankene, innstramming i pengepolitikken og redusert verdenshandel. Dette vil igjen kunne utløse kraftig økning i utenlandske pengemarkedsrenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slår disse faktorene til er Finanstilsynet av den oppfatning at det vil kunne sende norske boligpriser ned i kjelleren. Rentenivået med et slikt scenario vil ligge om lag fire prosent over dagens nivå.

– Det er Finanstilsynets vurdering at bankene, som følge av usikkerhet om den økonomiske utviklingen, bør sikre soliditeten ved å holde tilbake en vesentlig del av årets overskudd, uttaler finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen i en pressemelding.

Les også:

Jensen vil ikke innføre grenser for rente

Frykter dansk boligmarked «ute av kontroll»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sårbare for renteøkning

Tidligere beregninger har vist at norske husstander er sårbare for selv en beskjeden renteøkning, og flere vil raskt kunne få problemer med å betjene boliglån hvis rentenivået kryper oppover.

– Effekten av høyere rente er særlig stor når gjelden er høy. Desto lengre gjeldsoppbyggingen varer og desto mer boligprisene stiger, desto større blir fallhøyden i norsk økonomi, påpeker Baltzersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I høst har Finanstilsynet gjennomført en stresstest for å se hvordan husholdningene vil tåle en renteøkning på 3-4 prosent kombinert med et fall i boligprisene på 30 prosent de kommende fem årene. Den viser at det er de med lavest inntekt og folk under 40 år som er mest utsatt.

– Yngre låntakere under 40 år vil oppleve at gjelda blir høyere enn verdien av boligen. Låntakere over 40 klarer å holde hodet over vann, sier Emil Steffensen, direktør for bank- og forsikringstilsyn i Finanstilsynet.

Les også: Blir det snart umulig å komme seg inn på boligmarkedet?

Forsker: – Ingen boble i boligmarkedet

Negativ spiral

Med lavere etterspørsel i Fastlands-Norge, lavere investeringer og aktivitetsnivå i bedriftene, opphopning av gjeld i norske husstander og dyrere boliglån, vil den negative spiralen i boligmarkedet forsterkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette vil igjen kunne føre til en sterk økning i mislighold av lån og tvangssalg samtidig som boligprisene synker som en stein.

– Vi må ta inn over oss at vi trolig får mindre oljenedtur og et høyere rentenivå i årene fremover, sier seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank til E24.

Han tror det bare er et spørsmål om tid før Europa vil oppleve det samme som USA, inflasjon og press i økonomien.

Les også:

– Å velge fastrente er litt som å kjøpe en forsikring

– Gjelds- og boligprisvekst gjør husholdninger utsatt