Meny

Slik gikk det da «Microsoft» forsøkte å svindle ABC Nyheter

Her kan du høre lydopptaket.

Svindleren anklagde journalisten for å være kjedelig og ubrukelig da han ble tatt på fersken. – Et eksempel på utspekulert og frekk Microsoft-svindel, sier Telenor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Microsoft-svindel:

Fremgangsmåte:

  • Du ringes opp av en personen angivelig fra Microsoft. Han forteller deg at du har virusproblemer. Personen er svært hyggelig og behjelpelig, og du får tilbud om hjelp. Men ikke uten betaling. Betalingen kan svindleren be om på flere måter:
  • De kan be om dine kortopplysninger for å betale en gitt sum penger
  • De kan be deg laste ned et program og gå inn i din nettbank for å betale for programmet som angivelig skal rense din PC.
  • De kan be om overføring av en gitt sum penger som skal dekke all hjelpen

Hvordan unngå å bli svindlet

  • Hvis du mener du har en Microsoft-svindler på tråden, legge på.
  • Fortsetter de å ringe. Forsøke å blokkere nummeret eller sperre nummeret for innringing.
  • Ikke la deg lure til å tro at PC-en din er infisert med virus. Microsoft ringer deg aldri opp og overvåker ikke din PC
  • Svindlere ringer i dag fra både utenlandske og norske telefonnummer

Opplysningene er hentet fra Nettvett.no. Du kan lese mer om Microsoft-svindel her.

Stadig flere nordmenn blir utsatt for den såkalte Microsoft-svindelen. Den kjente svindelmetoden går ut på at noen ringer deg opp og utgir seg for å være fra Microsoft. Deretter sier personen at du har et problem på din PC - som personen forsøker å hjelpe deg med.

Alt i et forsøk på å lure penger ut av kontoen til godtroende.

En av ABC Nyheters journalister ble nylig forsøkt utsatt for denne svindelen. Tilfeldigvis hadde vi en båndopptaker i nærheten, og vi tok opp deler av samtalen.

Du kan høre lydklippet øverst i saken. Slik gikk samtalen (oversatt fra engelsk):

– Når du aktiverer PC-en din, har PC-en din lastet ned skjulte «infractions» (brudd. red.anm). Disse «infractions» er designet av hackere, noen kriminelle typer. Selv om du bruker noen form for antivirusprogram på PC-en din, kan de ikke beskytte PC-en din. Antivirusprogrammer beskytter PC-en din mot virus, ikke hackere. Det er grunnen til at vi ringer deg i dag for å hjelpe deg.

– Kan du fortelle meg mer om hvor du ringer fra?

– Jeg ringer deg fra Storbritannia, fra hovedsenteret til Windows Service Center. Vi er tjenesteleverandøren for Microsoft.

– Hva sa du at du het igjen?

– Mitt navn er Max Andersson.

– Du har nå kommet til ABC Nyheter i Norge og vi kommer til å skrive en sak om dette. Vi har tenkt å avsløre svindelen din. Vi vet at dette er en «scam».

– Hvem sa det til deg? Du tror du er veldig smart? Men nei, miss Kathleen. Du er en veldig, veldig kjedelig person. Vet du det?

– Hvorfor det?

– Forstår du?

– Nei, du må forklare meg det.

– Du kaster bort tiden min. Du er ubrukelig, så hvorfor kaster du bort tiden min?

– Fordi vi vil avsløre svindelen din.

Summetonen går.

Utspekulert og frekk svindel

Magnus Line, pressekontakt i Telenor, har hørt lydklippet. Han sier dette er et typisk eksempel på utspekulert og frekk Microsoft-svindel.

– Dette er reinspikka lureri. Du har blitt kontaktet av en person som har til hensikt å lure deg. Svindleren prøver å få deg til å laste ned skadelig maskinvare eller gjøre endringer for å få kontroll over pc-en din. Målet er å få ut informasjon om kredittkort, brukernavn og passord til nettbank, pin-koder eller tilsvarende, sier han til ABC Nyheter.

Les også: – Tvungent passordbytte er direkte skadelig

Lurer til seg stadig større summer

Ifølge Line er det vanskelig å si sikkert hvor mange nordmenn som blir rammet av denne typen svindelforsøk.

– Telenors sikkerhetsavdeling mottar daglig henvendelser via kundeservice fra kunder som blir plaget. Ved hjelp av et sperrefilter blokkerer vi 100.000-200.000 anrop inn i mobilnettet hver uke fra nummer vi vet driver med svindel, sier Line.

Ifølge Norsk Senter for informasjonssikring (NorSis) virker det som om svindlerne også klarer å lure til seg stadig mer penger:

– Det er utvilsomt mange som rammes fortsatt. Summene som svindlerne får ut av vellykkede svindelforsøk synes også å øke. Her har vi sett eksempler på svindel i 50.000 -100.000 kroners klassen, sier Ole Anders Ulsrud, rådgiver ved Norsk Senter for informasjonssikring. Han har også hørt lydklippet.

Ifølge Magnus Line i Telenor hender det svindleren kamuflerer seg bak et norsk nummer som er i bruk for å øke sjansen for svar.

– Den uskyldige og intetanende eieren av nummeret blir da kontaktet av andre som vil vite hvorfor han ringer og plager de, sier Line.

Les også: Din e-post er mål for kriminelle

– Bruk sunn fornuft

– Hva kan man gjøre dersom man plages av slike svindlere?
– Det viktigste er å bruke sunn fornuft og aldri gi personlig eller sensitiv informasjon til andre. På de fleste telefoner kan du blokkere uønskede nummer fra å ringe deg. Får du et anrop fra et ukjent, utenlandsk nummer, ville jeg ikke tatt telefonen. Hvis du svarer, ikke gjør som svindleren ber om - og avslutt samtalen umiddelbart. Microsoft vil aldri ringe deg uoppfordret.

Line forklarer at dersom svindlerne blir veldig pågående, kan sperrefilteret til Telenor blokkere svindelanrop fra utlandet. Da er i så fall Telenor avhengige at kunden som får sitt telefonnummer misbrukt tar kontakt med Telenor.

– Kunder skal også være klar over at de ikke blir belastet for noe når de blir oppringt fra utlandet. Telenor jobber nært med resten av bransjen og myndighetene for å komme denne typen kriminalitet til livs.

Les også: Svindlere utgir seg for å være skatteetaten

Ole Anders Ulsrud er rådgiver i NorSis, som hjelper folk som er plaget med Microsoft-svindel. Foto: NorSis
Ole Anders Ulsrud er rådgiver i NorSis, som hjelper folk som er plaget med Microsoft-svindel. Foto: NorSis

Benytter manus

Ulsrud i NorSis sier til ABC Nyheter at samtalen på lydopptaket starter på en gjenkjennbar måte:

– I mange flere tilfeller kan man oppfatte samtalene som om det benyttes et manus eller oppskrift på hvordan svindlerne skal gå frem. Det er heller ikke unikt i dette tilfellet av personen i den andre enden går over fra behjelpelig til noe mer aggressiv dersom man blir konfrontert med at dette er svindel, sier Ulsrud.

Han påpeker at troverdighet og tillit er nøkkelord i Microsoft-svindlerens fremgangsmåte:

– Ut fra noen tastetrykk kan svindleren vise til et nummer eller en tekst som både svindleren og du har tilgang til. Dette leses opp som et bevis på at han har fakta om akkurat din PC. Dette kan derimot være et nummer som er felles for alle PC-er, sier Ulsrud og fortsetter:

– Svindleren kan også vise til datamaskinens hendelseslogg hvor gule og røde tekstlinjer med varsels-trekanter blir forklart som feilmeldinger knyttet til at du har virus på din datamaskin. En slik linje kan i realiteten være en feilmelding som oppstår når du skriver et feil passord i et innloggingsforsøk, forklarer han.

Les også: Microsoft-svindlere lurer til seg mye større beløp

Ny svindel-metode

Ulsrud forteller at det tidligere var vanlig at svindleren forsøkte å presse offeret for penger da de tilsynelatende hadde gitt hjelpen de lovet. I dag forsøker heller svindlerne å få deg til å laste ned et program på din PC for deretter å be deg betale en sum fra din nettbank.

– Ved å gjøre som svindlerne ber deg om, altså å laste ned et program vil de få tilgang til din PC og deretter kunne fange opp de opplysningene som du benytter i din nettbank og kan påvirke eller selv utføre utbetalinger, sier Ulsrud.

NorSis har et godt samarbeid med Microsoft, og Ulsrud forklarer at Microsoft ikke har innsyn i din datamaskin, og aldri ville ha funnet på å ringe en kunde dersom ikke kunden selv tok kontakt først.

NorSis driver tjenestene Nettvett.no og Slettmeg.no hvor man kan søke råd og hjelp.

Les også:

Svindlere utgir seg for å være fra Microsoft - igjen

– Hackere kan stjele personopplysninger mens du trener

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:04 Fire personer i sjøen i Bergen06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:42 Mann skadd etter vold i Oslo sentrum03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:42 Par truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest23:36 Flere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo22:52 Vy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04 Norge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02 Ventura fortsatte storspillet i USA21:44 NRK kritiseres for jødevits21:01 Ny seier for Solbakken og FCK20:44 Tunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16 Svenskeid tankskip beslaglagt av Iran
Siste nytt
06:04NorgeFire personer i sjøen i Bergen06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:42NorgeMann skadd etter vold i Oslo sentrum03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:42NorgePar truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest23:36VerdenFlere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo22:52NorgeVy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04SportNorge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02SportVentura fortsatte storspillet i USA21:44NorgeNRK kritiseres for jødevits21:01SportNy seier for Solbakken og FCK20:44SportTunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16VerdenSvenskeid tankskip beslaglagt av Iran
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus