Virke: Vi bruker i snitt 11.000 kroner på julen

Nordmenn bruker mye penger på julen. Illustrasjonsfoto:
Nordmenn bruker mye penger på julen. Illustrasjonsfoto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Totalt vil det bli handlet for 58 milliarder kroner i detaljhandelsbedrifter i desember, viser en undersøkelse fra Virke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det betyr at hver innbygger i gjennomsnitt vil legge igjen litt over 11.000 kroner i detaljhandelen i desember. Dette er 300 kroner mer enn i desember i fjor, sier Bror William Stende, direktør for Virke faghandel, i en pressemelding.

Han forklarer at vi ikke kommer til å handle flere varer enn vi gjorde i fjor, men at økte priser og en ekstra handledag bidrar til at vi bruker mer penger.

Virkes undersøkelse viser at leketøy- og plantebutikkene er spesielt avhengig av julehandelen. I desember er handelen 3,4 og 2,8 ganger høyere enn månedsomsetningen resten av året.

Les også: Skulle kjøpe bærejakke, fikk dette

I julen bruker vi penger på klær, pynt og gaver. I tillegg koser vi oss med mat og drikke. Mat- og drikkevarer står for 42 prosent av nordmenns juleforbruk.

– Per person bruker vi 4 660 kroner på matvarer, drikkevarer og andre dagligvarer i desember - 24 prosent mer enn i gjennomsnitt i årets øvrige elleve måneder, forteller Ingvill Størksen, leder for Virke Dagligvare.

Virkes undersøkelse viser også at hver sjette nordmann benytter julen til å reise på ferie:

– Vi forventer at rundt 35 000 nordmenn drar på pakketur til varmere strøk i jula, basert på tendensen fra tidligere år, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør for Virke Reise Utland, som ser at sol og varme trekker mange nordmenn sørover i løpet av julen.

Les også: Åtte av ti nordmenn handlet på nett i fjor

Personvernpolicy