Meny

Eiendom Norge advarer private boliginvestorer

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligprisene presses opp av rekordmange private investorer. Det gir grunn til bekymring, mener bransjeforeningen Eiendom Norge.

– Oslo er i en svært krevende situasjon med befolkningsvekst, tilbudsunderskudd og voldsom boligprisutvikling. Dette bekymrer alle som overvåker markedet. Med den lave byggetakten i Oslo vil det ta tid før tilbudet er i nærheten av å møte etterspørselen, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund, til Dagens Næringsliv.

Boligprisene steg med 1,4 prosent i oktober, korrigert for sesongvariasjoner. På landsbasis koster det nå 12 prosent mer å kjøpe bolig enn for et år siden.

Etter en historisk høy prisvekst i Oslo på 1,8 prosent i oktober, er årsveksten i hovedstaden på 21,7 prosent. Drammen følger rett bak med en årsvekst på nær 16 prosent. Dessuten er prisveksten i sentrale strøk i ferd med å smitte over til Midt-Norge og Nord-Norge, ifølge bransjeforeningens tall som ble lagt fram torsdag.

Disse tallene er ikke noe å juble for, fastslår Eiendom Norges administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer.

Les også: Boligprisvekst knuser alle spådommer

Alarmklokker

– Det er nå rekordmange investorkjøpere i Oslo som ikke er profesjonelle investorer. At så mange vanlige folk kjøper bolig kun fordi de venter ytterligere prisvekst, gir grunn til bekymring, sier Dreyer til NTB.

For det første gir prisveksten en stadig høyere gjeldsgrad i husholdningene, for det andre blir det stadig vanskeligere for førstegangskjøpere – og for det tredje vil også boligmarkedet svinge over tid.

Det kan komme en priskorreksjon, advarer han.

– Hvis man går inn i markedet med et investorøye nå, og med en slik topp vi har lagt bak oss, så må man være oppmerksom på at det også kan komme en priskorreksjon. Og da er det ikke sikkert at en slik investering blir så lønnsom, sier Dreyer.

Les også: Derfor bør du unngå å kjøpe bolig usett

Frustrerende

Eiendom Norge-direktøren sier det må være tungt å være ung førstegangskjøper i Oslo for tiden.

– Det må være fryktelig frustrerende. Du jobber hardt for å nå et egenkapitalkrav, og så ser du at boligprisene løper fra deg for hver eneste måned. Førstegangskjøpere som ikke har tilgang til det vi kaller familiebanken, de har store problemer med å komme seg inn i boligmarkedet slik det er nå, sier Dreyer.

Administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren sier at stadig mindre utvalg av boliger driver prisveksten.

– Fortsetter prisveksten blir det kunstig høye boligpriser i hovedstaden. Kunstig fordi det er ekstremt lite boliger for salg. Folk vil ikke selge før man har sikret seg ny bolig. Vanlige folk har ikke råd til å kjøpe bolig i Oslo. Vi merker at stadig flere velger å flytte til nære nabokommuner som har langt lavere boligpriser, sier Meier til DN.

Veksten smitter

Som vanlig er det store regionale forskjeller i boligmarkedet.

Svakest utvikling hadde Haugesund og Sandnes med en nedgang på 0,7 prosent.

– Forskjellene har forsterket seg ytterligere i oktober. Over nesten hele Østlandet er årsprisveksten nå tosifret. Og vi ser at denne trenden også fester seg i større deler av landet. Det er nå kun på Sørlandet og i deler av Vestlandet at vi ser en moderat prisutvikling. Det er kanskje en av de viktigste nyhetene knyttet til framleggelsen av oktober-tallene, sier Dreyer.

– Folk har bedre råd, og de hjelpes av boligmarkedets astmamedisin, de lave rentene, utdyper han overfor NTB.

Færre til salgs

Prisveksten drives også framover av at det stadig er få boliger tilgjengelig på markedet.

I løpet av oktober ble det solgt 7.734 bruktboliger, en nedgang på 4,3 prosent sammenlignet med oktober i fjor.

– Vi må tilbake til 2010 for å finne en oktobermåned med færre salg enn i år. Tilbudssiden har vært lavere enn vanlig i hele landet, sier Dreyer.

Ved utgangen av oktober var det 12.130 boliger til salgs her i landet. Det er 14,9 prosent færre enn for ett år siden.

Privatøkonomi
Populært