Nordmenn bruker 285 millioner på årets Halloween-feiring

I år vil hver nordmann i gjennomsnitt bruke 55 kroner på Halloween-effekter, godteri og skumle dekorasjoner. Foto: Colourbox.com
I år vil hver nordmann i gjennomsnitt bruke 55 kroner på Halloween-effekter, godteri og skumle dekorasjoner. Foto: Colourbox.com

Norske forbrukere vil legge igjen rundt 285 millioner kroner på knask og kostymer i år. – Det er viktig at man ikke kjøper mer enn lommeboka tillater, råder forbrukerøkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi bruker stadig mer penger på Halloween. I år planlegger vi nordmenn å bruke 285 millioner kroner på Halloween-feiringen, ifølge tall fra Virke Analyse. Det er 15 millioner kroner mer enn i fjor.
– Jeg tror Halloween er en tradisjon som har kommet til Norge for å bli. De siste femten årene har stadig flere nordmenn kastet seg på bølgen med å kle seg ut, dekorere huset og sende barna ut på jakt etter godteri, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til ABC Nyheter.

(Saken fortsetter under)

Førstkommende mandag 31. oktober går utkledde barn fra dør til dør i knask-eller-knep-ærend. Foto: Colourbox.com
Førstkommende mandag 31. oktober går utkledde barn fra dør til dør i knask-eller-knep-ærend. Foto: Colourbox.com

Handelsnæringens store dag

Ifølge Virke vil hver nordmann i år bruke gjennomsnittlig 55 kroner på Halloween-effekter, godteri og skumle dekorasjoner. Leketøys- og hobbybutikker, forretninger med bredt vareutvalg og dagligvarebutikker er de som opplever den største pågangen rundt 31. oktober.

– I tråd med økt pengebruk har også kostymene blitt mer avanserte. Der det før kanskje var nok å kle opp poden i en svart kappe, er det nå langt flere som legger mye i kostymene sine, både penger og tid, sier Sandmæl.
– Vi nordmenn er glade i høytid og fest, og dette gjør at pengene gjerne sitter litt ekstra løst når vi skal ha det hyggelig. Men det er viktig at man ikke kjøper mer enn lommeboka tillater. Det er heller ikke noe poeng i å bruke mer enn nødvendig.

Les også: Nå kan du tilbringe Halloween i Draculas slott

Bruk kreativiteten!

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: DNB
Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: DNB

En måte å unngå det på, er med å sette opp et eget Halloween-budsjett der du skriver opp hvor mye du skal bruke, og hva du skal bruke pengene på.

– For eksempel kan du enkelt søke rundt på nettet for å finne ut av hvor du kan kjøpe det du har på listen billigst mulig, foreslår forbrukerøkonomen.
– Det er heller ikke noe i veien for å finne frem sin kreative side og lage kostymer og dekorasjoner på egenhånd. På nettet finner man mange gode tips til hvordan man kan lage masker og skumle ansikter med kun litt ansiktsmaling og noen husholdningsartikler.

Les også: Slik ville Klovnen Knut reagert om han møtte en «Killer Clown»

Når lyktene er slukket

Ettersom årets utgave av Halloween faller på en mandag, er det mange som kommer til å markere den førstkommende lørdagen. Men fest eller ei, mandag kveld er det store muligheter for at du får knask-eller-knep-besøk på døra. Og du trenger ikke bruke dyre dommer på å kjøpe godteriet i butikken.

– I stede for å kjøpe inn godteri, kan du bake selv. Hjemmelagde boller, kjeks eller småkaker blir garantert en stor hit. Kjøper du gresskar for å lage lykt, kan du også bruke innmaten til å lage mye godt som suppe, paier og salater. Gresskarkjerner kan stekes i smør og hvitløk eller ristes med salt og bli nydelig snacks, forteller Sandmæl til ABC Nyheter.

– Det er viktig å huske på at selv om mange vil bruke penger på Halloween-feiringen, betyr ikke det at alle vil være med på kjøpefesten. Hvis du ønsker å være med på feiringen kan du tenne lykten utenfor boligen din. Fortell barna dine at de ikke skal ringe på hvis lykten ikke er tent.

Les også: Slik påvirker dyrere mat og drikke lommeboken din

Personvernpolicy