Meny

Størrelsen på hundeforsikringen avhenger av rase

Disse hunderasene er dyrest å forsikre

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Enkelte raser har vesentlig større sannsynlighet å utvikle bestemte sykdommer, og da er også forsikringen dyrere, forklarer forsikringsselskapene.

Få griner på nesen dersom noen varmt omtaler en hund eller en katt som et kjært familiemedlem. Men det kan også skje uforutsette ting som fort kan bli kostbart for eieren - en operasjon kan komme opp i hele 50.000 kroner for en hund.

– Enkelte plutselige og uforutsette skader kan faktisk bli så dyre at noen velger å avlive dyret dersom de ikke har forsikring ettersom kostnaden blir for stor. Typiske skader på hund er hjerteproblemer, store tannskader eller magetrøbbel som fort kan koste titusenvis av kroner. Da er det greit å ha en hundeforsikring i orden, forteller Arvid Steen, pressekontakt i Tryg Forsikring, til ABC Nyheter.

Kombinere pris og god forsikring

– Du får forsikret blandingshunder. Både rene raser og blandingshunder opplever skader og sykdommer fra tid til annen, forteller Arvid Steen, pressekontakt i Tryg Forsikring. Foto: Tryg

En dyreforsikring skal beskytte eieren mot blant annet store utgifter tilknyttet operasjoner og behandlinger hos veterinær, til medisiner, kastrering eller fødselshjelp. Arvid Steen i Tryg Forsikring forteller at mange kunder er opptatt av hva som dekkes.

– Noen tenker kun på pris, men generelt tror vi at dyreeiere er opptatt av en kombinasjon av en god forsikring som dekker mye, men som samtidig har en konkurransedyktig pris, forklarer Steen.

Han forteller ellers om økende interesse for å forsikre familiens firbente medlem.

– Det handler om folk som bryr seg om dyrene sine og som samtidig ønsker å begrense egne kostnader i forhold til dette.

Les også: Mange aner ikke hva slags forsikring de har

Sjekk egenandelen!

«Just do it!», er det svaret fra Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring, når vi spør ham om hvilke råd han vil gi lesere som tenker forsikre hunden sin. Han utdyper:

– Det som er viktig å sjekke, er hvor lenge forsikringen varer. Jo eldre dyret blir, jo større sannsynlighet er det for at du kommer til å trenge forsikringen. Noen varer livet ut, andre når hunden fyller 10 år.

– Det er også viktig å sjekke om det er noen spesielle unntak for rasen til hunden din, slik at det ikke blir noen overraskelser. Og sjekk egenandelen, altså hvor mye av veterinærkostnaden du må betale selv. Noen ganger kan prisen på selve forsikringen være lav, men da kan til gjengjeld egenandelen være høyere.

Les også: Derfor er du ikke rik ennå

Rasehund versus blandingshund

Clementz antar at omtrent 30 prosent av norske hunder og én prosent av norske katter er forsikret, men at andelen, spesielt på katter, er på vei oppover.

– Hvor dyret bor spiller ingen rolle når det gjelder prisen på forsikringen, forteller kommunikasjonsrågiver Sigmund Clementz i If Skadeforsikring. Foto: If

– De vanligst hunderasene som forsikres, foruten blandingsraser som er den største gruppen, er norsk elghund, border collie, golden retriever, engelsk setter, labrador retriever og schæfer. Det er vanligere med forsikring i byene og tettsteder enn det er på landet, samtidig som vi ser at det er blitt vanligere blant unge par som bor sammen, men ikke har barn enda, å skaffe seg hund.

Hvordan stiller så situasjonen seg dersom man ønsker å forsikre en blandingshund? Ifølge både Steen og Clementz er blandingshunder i utgangspunktet like enkle å forsikre som alle andre hunder.

– Har man først importert en hund lovlig til Norge, kan den også få forsikring. Vi forsikrer derimot ikke blandingshunder hvor hunderaser som er forbudt i Norge eller ulv, inngår, utdyper Clementz.

Les også: Du trenger ikke forsikre deg mot alt

(Saken fortsetter under)

Schäfer er blant de vanligst hunderasene som forsikres. Rasen er i dag blant Norges mest populære familie- og brukshundraser, benyttet av såvel sivile som politi og det militære. Foto: Colourbox

Katter er nesten gratis

Agria er et selskap som fokuserer utelukkende på dyr og kjæledyr. Til de av oss som vurderer å skaffe seg hund, anbefaler administrerende direktør Christian Geelmuyden å forsikre valpen før den er blitt fire måneder gammel.

– Raser med lave skadekostnader har lavere risiko. Blant disse finner du flere av de nordiske spisshundrasene, deriblant norsk elghund grå, forteller Christian Geelmuyden, administrerende direktør i Agria. Foto: Agria

– Mange utviklingssykdommer begynner å utvikle seg rundt 3-4 måneders alder, herunder lidelser i ledd og bevegelsesapparatet. Derfor har en rekke forsikringsselskaper en «magisk grense» ved fire måneder. Forsikres hunden før den tid, omfatter forsikringene disse lidelsene. Ellers rammes et høyt antall hunder av hudproblemer. Da er det viktig å forsikre tidlig, før sykdommen begynner å utvikle seg.

For katter gjelder først og fremst bare det å ha en forsikring som dekker veterinærkostnader.

– Katten er ofte nesten gratis, men det er ikke veterinæren. Skadekostnadene for katt øker nesten eksplosivt etter hvert som behandlingsviljen øker. Derfor koster det snart like mye å ta katten til veterinæren som hunden. Mange katteeiere får seg sure overraskelser når deres katt blir skadet eller syk, forteller Geelmuyden.
Les også: Disse forsikringene kan du droppe

(Saken fortsetter under)

Det er gjort undersøkelser på at katter kan minske risikoen for hjerteinfarkt og skal virke beroligende. Foto: Colourbox.com

Dyreste og billigste raser

Så er spørsmålet; Hvilke hunderaser er dyrest å forsikre og hvilke er de rimeligste? Geelmuyden forklarer at forsikringsgraden i ulike raser følger i all hovedsak registreringstallene.

– Dog er jakthunder svakt underrepresentert i forhold til registreringstall. Forsikringsgraden er høy i raser som er kjent for å ha høy risiko, som for eksempel berner sennenhund, mens den ofte er noe lavere i raser med mindre skade- og sykdomsrisiko. Dette til tross for at premiene varierer mye mellom ulike hunderaser, utdyper Geelmuyden. Han forteller videre at høye skadekostnader over tid gir en indikasjon på skaderisiko.

– De hundene med høyest risiko har høyere forsikringspremie. Blant disse er flere av de store eller tunge rasene, slik som for eksempel bordeaux dogge, bullmastiff, engelsk bulldog og rottweiler.

(Saken fortsetter under)

Hudproblemer forekommer hos bullmastiff. I en helseundersøkelse foretatt på 300 hunder over en periode på 10 år, fikk en betydelig andel av hundene problemer med våteksem, furunkulose og ørebetennelser. Tisper var dessuten utsatt for livmorbetennelse. Foto: Colourbox.com

Tryg, If og Agria er samstemte om hvilke raser som er de dyreste, og hvilke det koster minst å forsikre.

– De billigste rasene er de nordiske rasene Norsk elghund, Jämthund og Finsk lapphund. Dette er typiske brukshunder som avles på helse og bruksegenskap, heller enn utseende, utdyper Clementz.

– De har generelt god helse, og sannsynligheten er mindre enn gjennomsnittet for at disse rasene får alvorlige sykdommer.

Les også:

Du trenger bare én leiebilforsikring

Slik finner du de beste reiseforsikringene

Sparer i snitt 3.100 kroner per år i forsikring

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:38 Minst 30 drept og nesten 300 såret i eksplosjoner i kirker og hoteller på Sri Lanka07:33 11 Lotto-millionærer tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål
Siste nytt
07:38VerdenMinst 30 drept og nesten 300 såret i eksplosjoner i kirker og hoteller på Sri Lanka07:33Norge11 Lotto-millionærer tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10NorgeKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål
Populært