Meny

– Jeg lar meg ikke overbevise av påstanden om at det bygges for lite

Professor Institutt for samfunnsøkonomi ved NTNU, Knut Anton Mork. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor Knut Anton Mork frykter en boble i boligmarkedet. Han føler forventningene om videre prisvekst er overdrevne.

Da tallene for boligprisene i august var talt opp i begynnelsen av september, ble det klart at det var den sjette sammenhengende måneden preget av sterk, sesongjustert vekst.

Det siste året har prisene steget 9,1 prosent på landsbasis og 16,2 prosent i Oslo. I hovedstaden har leieprisen for en toroms leilighet steget med 2,9 prosent det siste året.

Les også: Boligprisvekst knuser alle spådommer

Dette er en utvikling som bekymrer professor ved Institutt for samfunnsøkonomi på NTNU, Knut Anton Mork. I et innlegg hos DN skriver Mork at han i mange år har søkt å unngå å uttale seg om hvorvidt det norske boligmarkedet er en boble.

– Jeg har konsekvent holdt fast ved at prisutviklingen godt lar seg forklare ut fra fundamentale faktorer som demografi, inntekt og rentenivå. Samtidig har jeg også understreket at det samme har vært tilfelle for så godt som alle bolig-boomer som i ettertid har vist seg å ha vært bobler, skriver professor Knut Anton Mork i et innlegg hos DN.

– For at den skal kunne forklares, må vi anta at kjøperne tror på fortsatt høy prisvekst. Det kan de naturligvis ha fundamentalt rett i, så sikker kan jeg ikke være. Men nå begynner jeg for alvor å føle at forventningene om videre prisvekst er overdrevne. Jeg lar meg ikke overbevise av påstanden om at det bygges for lite, for da skulle leiemarkedet ha steget i takt med kjøpemarkedet, avslutter Mork.

Les også: Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært