Meny

Boligprisvekst knuser alle spådommer

Sterk boligvekst i august: – 2016 blir et av de sterkeste årene. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En bolig på Tåsen i Oslo gikk for fem millioner over takst. – Jeg bommet på prisen, sier megleren etter det eventyrlige salget.

Før visning var prisantydningen satt til 14 millioner. Det tilsvarer drøyt 70.000 kroner kvadratmeteren for det 198 kvadratmeter store huset.

Ifølge E24 kjøpte selger boligen for under halvparten av dette for 11 år siden.

Selv om prisantydningen var høyere enn gjennomsnittet i bydel Sogn, lot ikke budgiverne seg vippe av pinnen av dette.

Denne eneboligen på Tåsen gikk til slutt for 19 millioner kroner. Foto: Privatmegleren Scenario

Da siste bud tikket inn hos Privatmegleren Scenario var eneboligen priset til 19 millioner kroner. Det tilsvarer en kvadratmeterpris på nærmere 96.000 kroner.

– Det er en høy pris, men det er det markedet er villig til å gi. Det er egentlig det eneste som betyr noe. Sånn blir det når utbudet i markedet er lavt, sier eiendomsmegler Rune Morten Pedersen i Privatmegleren Scenario til E24.

– 2016, ett av de sterkeste årene

Eiendom Norge tror boligprisene vil nå en tolvmånedersvekst på over 10 prosent ved utgangen av året og spår fortsatt vekst neste år.

Mandag viste meglerbransjens boligstatistikk at prisene steg med 2,8 prosent fra juli til august, 1,1 prosent justert for sesongvariasjoner. Det er uvanlig sterkt, selv om august tradisjonelt preges av prisvekst.

Tolvmånedersveksten har nå nådd 9,1 prosent, viser statistikken.

– 2016 vil gå inn i historien som ett av de sterkeste årene hvis det ikke skjer noe dramatisk de siste fire månedene, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Organisasjonen har måttet oppjustere sine prognoser kraftig gjennom året. I januar trodde Eiendom Norge på en prisvekst på 3-5 prosent i år, en prognose som ble oppjustert til 7-8 prosent i sommer.

– August var den sjette måneden på rad med sterk utvikling i sesongkorrigerte priser. Det vitner om en veldig sterk trend, sier Dreyer.

Vil ikke ha rentekutt

Han har ingen tror på at prisveksten vil stanse med det første.

– Utfordringene vi ser, spesielt på østlandsområdet, er ikke noe som er over i januar-februar. På tilbudssiden bruker man mye mer tid for å klare å møte etterspørselen som er der, sier han på spørsmål fra NTB.

Lave boliglånsrenter er en viktig drivkraft bak prisveksten. Selv om stadig flere økonomer tror Norges Bank ikke kommer til å kutte renten enda en gang i september, kan et nytt kutt komme. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Det er mange positive tendenser i norsk økonomi som gjør at vi kommer til å ha husholdninger med rekordsterk kjøpekraft og rekordlav rente også ved inngangen til 2017. Vi tror på vekst på landsnivå, sier Dreyer.

Lave boliglånsrenter er en viktig drivkraft bak prisveksten. Selv om stadig flere økonomer tror Norges Bank ikke kommer til å kutte renten enda en gang i september, kan et nytt kutt komme.

Dreyer tror sentralbanken skulle ønsket seg et mer dempet boligmarked.

– Prisveksten gjør det nok vanskeligere å sette ned renten, konstaterer han.

– For boligmarkedet isolert håper vi ikke på et rentekutt. Det vil styrke etterspørselsiden og kjøpekraften ytterligere, sier Dreyer.

Stemmer: «Boblesnakk i boligmarkedet»

Bedring i Stavanger

August-tallene viser for øvrig at boligmarkedet i Stavanger og Sandnes er i klar bedring etter en meget svak periode. Oljebremsen har ført til en lang periode med fallende priser i de to byene.

– Markedet i Rogaland viser en kraftig forbedring, og det er solgt 26,3 prosent flere boliger i august i år sammenlignet med i fjor, sier Dreyer.

Han viser til at antallet boliger for salg har sunket kraftig gjennom året, og forventer at prisutviklingen de nærmeste månedene i større grad vil nærme seg landsgjennomsnittet.

Sterkest prisutvikling de siste tolv månedene har Oslo og Hamar hatt, med en vekst på henholdsvis 16,3 og 12,9 prosent. I enkelte Oslo-bydeler forventer Eiendom Norge en tolvsmånedersvekst på opp mot 20 prosent ved utgangen av 2016.

Til tross for bedringen i august, har Stavanger og Sandnes utviklet seg svakest det siste året, med en nedgang på 6,2 og 4,7 prosent.

Boligprisene i august:

* Boligprisene steg med 2,8 prosent fra juli til august

* Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,1 prosent.

* Prisene er nå 9,1 prosent høyere enn for tolv måneder siden.

* Det ble i august solgt 8.628 bruktboliger, en økning på 8,2 prosent sammenlignet med august 2015.

* Boligprisene i august utviklet seg sterkt i alle regioner i Norge. I byene var det Lillehammer og Asker som hadde størst vekst – 3,5 prosent. Svakest vekst var det i Bergen og Stavanger med 1,3 prosent.

(Kilde: Eiendom Norge)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært