Frykter dansk boligmarked «ute av kontroll»

BOLIGPRISER: Situasjonen er ganske lik i Danmark som i Norge: Overprisede boliger i byene, kombinert med høy kjøpskraft og lav rente.
BOLIGPRISER: Situasjonen er ganske lik i Danmark som i Norge: Overprisede boliger i byene, kombinert med høy kjøpskraft og lav rente. Foto: Staff / Reuters

Lav rente og usunne boligpriser kan føre det danske boligmarkedet nedenom og hjem, og situasjonen minner mye om den norske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen land har hatt negativ styringsrente lengre enn Danmark. I mer enn fire år den ligget på minussiden.

Danske låntakere har levd godt på dette og boligprisene er nå høyere enn de var i 2006 da boligboblen sprakk og prisene smalt i bakken, skriver Bloomberg.

– Det er en reell fare for at låntakere blir for tilfredse og overser risikoen for at renten stiger. Faren er massivt prisfall når renten igjen går opp, sier sjefsanalytiker Tore Stramer i Nykredit til Bloomberg.

Danske analytikere har ingen tro på positiv rente før tidlig i 2018.

I Norge er styringsrenten på 0,5 prosent. Sentralbanksjef Øystein Olsen har ikke rørt renten ved de to foregående rentemøtene, men det er varslet at den skal ned mot 0,25 prosent i løpet av året.

Analytikere i Norge tror også vi her kan få negativ rente. Som i Danmark er det i de store byene boligprisene er høyest.

– I Oslo-regionen er prisene blitt presset til usunne nivåer som følge av historisk lav rente, høy kjøpekraft og sterk konkurranse om altfor få boliger, sa Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund til NTB etter rentemøtet i juni.

Personvernpolicy