Meny

Én av fire sparer med for lav risiko

Storebrand har undersøkt hvordan innskuddskundene har plassert pensjonen, og én av fire sparer med for lav risiko. Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få velger å bytte spareprofil etter at de har fått en pensjonsordning. Det kan resultere i et tap på over 100.000 kroner.

1,2 millioner arbeidstakere har innskuddspensjon betalt av arbeidsgiver. De fleste arbeidstakere i privat sektor har i dag en balansert spareprofil, også kalt moderat profil. Denne består av halvparten aksjer og halvparten renter. Når du begynner å jobbe på et nytt sted, blir som regel pensjonspengene dine automatisk plassert i denne spareprofilen.

Blant Storebrands over 350.000 innskuddskunder er det bare rundt fem prosent som har byttet spareprofil. Det vil si at de aller fleste forblir i den balanserte profilen. Storebrand har undersøkt hvordan innskuddskundene har plassert pensjonen, og én av fire sparer med for lav risiko.

Kan gå glipp av over 100.000 kroner

Knut Dyre Haug er pensjonsøkonom i Storebrand. Han mener en balansert profil er bra for en gjennomsnittsperson, men at unge bør ha høyere aksjeandel. Med andre ord en offensiv spareprofil.

Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand. Foto: Ingar Næss

– En høyere aksjeandel gir en høyere forventet avkastning på lang sikt, og dermed en høyere pensjonsutbetaling, forteller han til ABC Nyheter.

Dersom en ung arbeidstaker har for lav aksjeandel i innskuddspensjonen sin gjennom hele yrkeskarrieren, kan vedkommende risikere å gå glipp av over hundre tusen kroner i lavere pensjonssaldo ved fylte 67 år.

– Hvis vi ser på avkastningen de siste ti årene for Storebrands pensjonsprofiler, er forskjellen på forsiktig og offensiv profil drøyt ett prosentpoeng, hvor sistnevnte har gitt 6,2 prosent årlig avkastning. Dette kan høres ut som en liten forskjell, men ett til to prosentpoeng forskjell over flere tiår vil utgjøre mellom 100.000 og 500.000 kroner i pensjonssaldo ved 67 år, avhengig av lønnsnivå og pensjonsordning.

Les også: Fire av ti går i pensjon med boliggjeld

Kunder under 43 år i faresonen

Av totalt150 milliarder kroner i innskuddspensjonsordninger i Norge, er mellom 35 og 40 milliarder kroner plassert for forsiktig. Dette er basert på Storebrands egne tall.

– Når vi vet det er over 1,2 millioner ansatte som er omfattet av slike ordninger, kan vi trygt si at dette får konsekvenser for veldig mange, mener Knut Dyre Haug.

Haug forteller til ABC Nyheter at det stort sett kunder under 43 år som har for lav aksjeandel i sparingen sin. Det er også denne gruppen som har pengene stående i balansert eller forsiktig profil.

– Personer under 43 år bør spare i offensiv profil, med 80 prosent aksjeandel. Er man komfortabel med at pensjonen svinger i verdi, kan man også gjerne velge 100 prosent aksjeandel, råder Haug.

Les også:

AFP – et verdifullt gode om man oppfyller kravene

Tidlig uttak gir lavere pensjoner

SIFO: Vi bekymrer oss unødvendig mye for pensjon

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus