Meny

Du trenger bare én leiebilforsikring

De spanske Kanariøyene er populært reisemål for mange nordmenn. Mange leier bil for å komme seg rundt på øya. Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbrukerrådets pristest viser at du fint kan droppe de fleste forsikringene, med unntak av én.

Slik unngår du dyre overraskelser ved bestilling av leiebil:

  • Sjekk hva reiseforsikringen din dekker
  • Sjekk hvilke forsikringer som er inkludert i kredittkortet ditt
  • Finn og bestill leiebil via en reisesøkemotor i stedet for et bilutleiefirma
  • Betal leien med kredittkort

Kilde: Forbrukerrådet

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at Spania er det desidert største utenlandske reisemålet, og en sentral del av manges reisebudsjett er bestilling av leiebil. Forbrukerrådet har undersøkt priser på tilleggsforsikringer, samt i hvilken grad priser og vilkår synliggjøres ved bestilling av leiebil.

Undersøkelsen, som har tatt utgangspunkt leie av bil i Spania en uke i juli, viser at leiebilen blir dobbelt så dyr om du takker ja til ekstraforsikringene. Den mest kostbare forbrukerfellen er egenandelforsikringen.

– Velg et annet leiebilselskap

Ifølge Forbrukerrådets undersøkelse, skiller Spania seg ut med lav pris på leiebil og høy pris på egenandel og egenandelsforsikringen. I en pressemelding skriver Forbrukerrådet at bilene tilbys som regel med høy egenandel på kasko- og ansvarsforsikringen.

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge B. Jensen. Foto: Forbrukerrådet

Samtidig kan prisen på å fjerne egenandelen gjennom en egenandelsforsikring være lite synlig ved bestilling. Når så kunden henter ut bilen, koster forsikring mot den høye egenandelen ofte tre ganger mer enn hva du ville før avreise.

– Dersom du ikke finner prisen på egenandelsforsikringen ved bestilling av leiebilen, så styr unna. Velg et annet leiebilselskap. Du bør alltid vite prisen på denne før du booker bilen, og den bør ikke koste særlig mer enn 300 kroner for en ukes leie, forklarer fagdirektør for finans Jorge B. Jensen.
Les også:   Leiebil-fellen kan knuse feriebudsjettet ditt

Benytt kredittkort

Dersom du bestiller leiebil direkte fra selskapenes nettsider, resulterer det i dyrere forsikringer. I stedet anbefales det at du forsikrer deg mot høy egenandel på sidene til ulike reisesøkemotorer.
– Ved å leie direkte fra bilutleier koster det i gjennomsnitt 1.030 kroner å fjerne eller redusere egenandelen for en uke ved leie, lyder advarselen fra fagdirektøren.
Det billigste alternativet er å benytte kredittkort som enten har en slik forsikring inkludert, eller tilbyr det for 100–300 kroner. Denne gjelder i tillegg for et helt år. Det er da viktig å huske å betale bilutleien med gjeldende kort.

Les også:   – 12 av 16 nettreisebyråer bryter loven

Disse bør du kjøpe og disse bør du styre unna

Her er Forbrukerrådets anbefalinger i forbindelse med de ulike leiebilforsikringene:


Kasko og ansvar
Dette er alltid inkludert i Europa.


Tyveri av bil
Dette skal være inkludert i Europa.


Tyveri av eiendeler
Denne har du i reiseforsikringen. Styr unna dobbeltforsikring.


Reduksjon av egenandel kasko og ansvar
Egenandel for kasko og ansvar er gjerne høy. Derfor kan det være greit å fjerne eller redusere denne. Som regel er det billigst å gjøre det gjennom reisesøkemotorene. Om du har en slik forsikring i kredittkortet, er det det billigste. Bilutleien må da være betalt med det respektive kortet.


Utvidet kasko for hjul og vindu, uten egenandel
Skade på f.eks. vindu og hjul kan ligge utenfor kaskoforsikringen eller egenandelsforsikringen. En slik forsikring kan være uforholdsmessig dyr, og du kan vurdere å droppe denne. Bør maksimalt koste 200 kroner for en ukes leie.


Personlig ulykkesforsikring
Denne er ekstremt dyr i forhold til dekningen. Du har den dessuten i reiseforsikringen. Styr unna. Og mange har helårs ulykkesforsikring fra før av. Styr unna dobbeltforsikring. Du kan sjekke vilkårene i reiseforsikringen for sikkerhets skyld. Er du uten, kan du tegne ulykkesforsikring for et helt år i et norsk forsikringsselskap for prisen du betaler for bare en uke hos bilutleier.


Reduksjon av egenandel ved personlig ulykke
Reiseforsikringen er bra nok. Styr unna.


Veihjelp
Denne kan du vurdere å droppe. Det koster uansett lite å ringe etter veihjelp. Du må spørre deg selv om du ønsker å tegne forsikring mot beløp på noen få tusenlapper. I så fall er det mye i ditt liv du må forsikre deg mot. Småforsikringer er uforholdsmessig dyrt og vil i det lange løp fordyre varer og tjenester du kjøper. Er du NAF-medlem med bilberging, har du det fra før av, også i Europa for leiebil.


Utvidet ansvarsforsikring (USA)

I USA tilbys man utvidet ansvarsforsikring, såkalt Supplemental Liability Insurance (SLI). Den sikrer deg mot søksmål. I USA bør du absolutt vurdere denne.


Les også: 

NAF vil ha billigere bilforsikring for ungdom

Har du båtforsikringene du trenger?

Privatøkonomi
Motor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus