Ensomme får hjerter på et kart

NorgesEnergi markedsfører seg med ensomhetskampanje: – Svulstig sentimentalt og rart

Kari er en karakter i NorgesEnergis ensomhetskampanje. Hun deltar i en film med skjult kamera, men der de som deltar har fått vite at de blir filmet.
Kari er en karakter i NorgesEnergis ensomhetskampanje. Hun deltar i en film med skjult kamera, men der de som deltar har fått vite at de blir filmet. Foto: Fra Hjerterom-kampanjen

NorgesEnergi vil bidra for dem som er alene, men kampanjen de lanserer bidrar ikke med noe konkret til noen ensomme. Markedsføringsekspert Trond Blindheim mener det minner om misantropi.

«45 prosent av de som bor i Norge sier de er ensomme. Hva kan vi gjøre med det? Vi i NorgesEnergi tror ikke det er så mye som skal til for å lyse opp hverdagen for andre», heter det i kampanjen «Hjerterom på døren».

Så hva kan vi gjøre?

Ifølge kampanjen til NorgesEnergi kan vi taste inn postnummeret vårt og trykke på et lilla hjerte på Hjerterom-nettsiden, og så blir det til et hjerte på et kart på nettsiden. Da er vi ferdige, uten å ha tatt kontakt med eller strukket ut en hånd til et eneste ensomt menneske.

– Dette var veldig rart, sier dosent Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania. Han ser på nettsiden, men har ikke selv lyst til å legge igjen postnummer på nettsiden.

Trond Blindheim er utdannet sosiolog fra Universitetet i Oslo, og underviser i markedskommunikasjon og forbrukeratferd ved Høyskolen i Kristiania. Foto: Høyskolen i Kristiania
Trond Blindheim er utdannet sosiolog fra Universitetet i Oslo, og underviser i markedskommunikasjon og forbrukeratferd ved Høyskolen i Kristiania. Foto: Høyskolen i Kristiania

– Julen er tid for omsorg og nestekjærlighet og så spiller på de på disse strengene. Jeg opplever det som svulstig sentimentalt, legger han til.

Blindheim mener at hadde det enda vært en veldedig organisasjon som hadde laget en kampanje om at folk må tenke på de som ikke har det like lett, og hvor du i tillegg kunne bidra med penger eller gaver.

Men i dette tilfellet er det snakk om en kommersiell aktør som er ute etter å tjene penger.

– Og så opptrer de som om de er filantroper, jeg får heller en følelse av misantropi.

(Misantropi er ofte oversatt med hat eller mistro mot og overfor mennesker, og endog menneskefiendtlighet, red.anm).

– Hadde det enda vært slik at de bidro til veldedigheten, for eksempel ved å gi 20 øre av hver krone på strømmen til en organisasjon. Det hadde jeg respondert helt annerledes på, sier Blindheim.

Ikke så kalde

NorgesEnergi økte i fjor inntektene med 900 millioner kroner. Når det Kristiansand-baserte selskapet nå engasjerer seg for de ensomme med nettkampanjen Hjerterom, har de følgende begrunnelse:

«Vi tror ikke vi nordmenn er så kalde som mange skal ha det til. De fleste ønsker å hjelpe til om de bare vet hvem det er som trenger litt oppmerksomhet. (...) Vi utfordrer deg til å vise fem hvor mye hjerterom som bor i Norge. Fyll inn ditt postnummer, og trykk på knappen for å få hjertet i din hjemkommune til å lyse», heter det på neste skritt i tillegg til at ingen personopplysninger vil bli synlige.

Begrunnelsen fremstår likevel gåtefullt, all den tid ingen ensomme i Norge får noe som helst igjen fra innsatsen folk gjør med postnummer og museklikk på «Hjerterom»-siden.

«Skape mer emosjonelle bånd til merkevaren»

Reklamebyrået Something Good som stod bak en tilsvarende kampanje i fjor, og i år, bringer oss kanskje litt nærmere svaret. I en skjematisk oversikt skriver reklamebyrået at målene er å:

• Skape mer emosjonelle bånd til merkevaren.

• Øke liking til NorgesEnergi i juletiden.

• Synliggjøre NorgesEnergi i et generisk marked

«I innsiktsarbeidet med NorgesEnergi så vi at pris ble veldig risikabelt og skjørt å satse på da strømprisene i markedet svingte mye. I tett samarbeid med NorgesEnergi ønsket vi heller å bygge en emosjonell link til merkevaren. Vi landet derfor på setningen; "Vi lyser opp hverdagen". Det er metaforisk samtidig som det forteller noe om produktet til NorgesEnergi; Strøm, varme og lys», heter det.

«Handler om oppmerksomhet»

Etter at man har trykket på et lilla hjerte og lagt inn postnummeret sitt, kommer en melding opp på nettsiden. «Takk for at du bidrar til å lyse opp hverdagen der du bor. Vi ønsker deg en riktig fin jul og et godt nytt år».

Men akkurat hvordan har man da lyst opp hverdagen i nabolaget sitt?

«Det handler om å få oppmerksomhet rundt temaet. Få folk til å åpne seg og dele. Ensomhet kan for noen være et sårt og kanskje litt skambelagt tema. Vi tror at det å snakke er med å ufarliggjøre det. Om du leser kommentarfeltet og hva folk har lest så føler vi langt på vei at vi har lyktes med dette. Folk har til og med ytret at de er ensomme og andre har ytret at de ønsker å bidra. Det er da noe?» skriver markeds- og kommunikasjonsdirektør Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi i en epost til ABC Nyheter.

Han forteller at de har som mål å rette fokus mot ensomhet som et reelt samfunnsproblem. Det har de muligheten til å gjøre som en stor merkevare, og tror at oppmerksomhet kan bidra til positiv endring i folks bevissthet rundt problemet som rammer mange mennesker.

«Vi sørger for oppmerksomhet rundt et viktig tema. (...) Det å snakke om det som er vondt og vanskelig faktisk er hjelp kan kanskje være hjelp i seg selv. Alle kan ikke gjøre alt, men noen kan gjøre litt. Dette er vårt bidrag. Vi har valgt å bruke annonsepenger på å snakke om noe som er viktig og det står vi 100 prosent for».

– Skal vi ikke få lov?

Til kampanjen er det også laget en film med ensomme Kari – med «skjult kamera». Filmen gir likevel inntrykk av å være skuespilt, og på direkte spørsmål medgir også NorgesEnergi at det ikke er snakk om skjult kamera i den forstand man vanligvis forstår konseptet.

Hovedpersonen er med på plottet og setter seg alene på kafé for å se om noen tar kontakt.

Markeds- og kommunikasjonsdirektør Geir Arne Gundersen i NorgesEnergi skriver til ABC Nyheter at «ingen av de som kommer inn og setter seg ned er skuespillere så vidt jeg vet».

Han forklarer:

«Når det gjelder de andre så prøvde vi å finne så mange mennesker som mulig som hadde en åpen og inkluderende personlighet. En sånn prosess er ikke enkel og det var derfor mange som faktisk gikk rett forbi og ikke satt seg ned. Dette er vi nødt til å gjøre pga de strenge personvernreglene som vi må forholde oss til. Dette innebar at vi også måtte informere om at besøket i cafeen sannsynligvis ville bli brukt i en film uten at de ante noe om hva slags film. Kameraene så de selvsagt ikke noe til ellers ville det ikke vært skjult kamera».
Gundersen i spør i eposten hvorfor de ikke skal kunne bruke annonseplassene deres til en arena hvor det snakkes om noe som er meningsfylt.

«Skal vi ikke få lov til det fordi vi er et energiselskap? Energi handler jo om å spre lys og varme. God energi om du vil. Vi mener at ved å sette fokus på det så kan det faktisk bidra til å skape endring».

Ikke deres oppgave

Dosent Trond Blindheim viser til butikker hvor det står små bøsser hvor man kan legge på vekslepengene til veldedighet. Eller pantelotteriet til Røde Kors. Slike ting har han sansen for, og da er det som oftest humanitære organisasjoner som står bak.

– Når næringslivet som har som oppdrag å sikre seg kunder for å sikre arbeidsplasser... det har et stort samfunnsansvar, men det er knyttet til å lage gode produkter og tjenester.

Han mener det ville stått mye bedre om pengene gikk til humanitært formål enn til en reklamekampanje som ikke gir noe. Og viser til at stadig flere arbeidsgivere, inkludert hans egen, ikke lenger gir julegaver til de ansatte, men heller gir til humanitære formål.

Det er andre året NorgesEnergi kjører kampanjen.

– Dette er litt over streken. Jeg synes det er på kanten. Mine moralske preferanser sier at denne oppgaven har vi mange andre som er gode på å passe på. Det kryr av frivillige organisasjoner. Dem er det stor oppslutning om, mener Blindheim.

Hva med å gjøre noe?

Kommunikasjonssjef Kristin Bergersen i Mental Helse Norge spør hva er det NorgesEnergi vil gjøre i praksis og viser til at organisasjonen har møteplasser over hele landet hvor det er mulig å komme for å være sammen med andre. Altså et lavterskeltilbud.

– En ting er NorgesEnergi som bruker kampanjer som denne for å få fokus bort fra høye strømpriser. Det er én måte å gjøre det på, men de kunne gjort mer praktiske ting, sier Bergersen til ABC Nyheter.

Men, sier hun, det er flott at de setter fokus på saken og får folk til å bry seg. Det er en fin måte å gjøre det på, men det viktigste, sier hun, er hva man faktisk gjør.

– Dette er en måte for bedrifter som ønsker å vise samfunnsansvar på, men jeg vil etterlyse mer tiltak. En ting å snakke om det, en annen ting er å gjøre noe.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:40 Mineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33 Rekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00 Dramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54 Voldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32 Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12 Gruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54 Islandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23 Nordmenn skremt av Wuhan-viruset: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27 Meningsmålinger gir håp for Demokratene16:21 USA trapper opp bombing i Afghanistan16:20 Norge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47 Stina Nilsson frykter at sesongen er over15:42 Hør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17 Hegerberg ute med alvorlig skade15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 Ny massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten14:36 Eriksen fra Tottenham til Inter14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Norge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler12:13 Halvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12 Solbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11 Solskjær: – Et vanskelig vindu12:10 Røe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25 – Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24 Nordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23 Her er «nye» Frp på Stortinget10:36 Ap ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35 Eirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34 Kullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29 Ingen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25 Ny undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34 Godset-kapteinen på vei til MLS09:23 Lundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11 Børsfall fortsetter i Asia09:11 Netanyahu trekker begjæring om immunitet08:55 Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44 NBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43 Riiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11 – Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06 Vindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00 VM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36 Telenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30 Far Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02 Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00 Dette skjer i dag06:00 Gatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49 Fotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45 Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36 Dette skjedde i natt05:30 «Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20 Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00 Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52 Ny fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19 Nicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00 Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28 Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17 Johnson håper på Huawei-kompromiss02:47 Coronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46 Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43 USA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30 Kina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29 Veidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36 Tidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29 Meglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18 Frp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07 Åtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33 Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46 Tidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11 Nav stanser arbeidstrening hos XXL21:56 Kinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50 Forskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49 Trumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17 Solberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47 Regjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42 Hva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42 Denne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08 Pentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07 Listhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05 Alle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30 Pappa vil forsones med Meghan Markle19:23 Spisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49 Trump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38 Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20 Svensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15 Pollensesongen én måned foran skjema
Siste nytt
19:40PengerMineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33VerdenRekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00VerdenDramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54NorgeVoldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32VerdenTrump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12PengerGruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54VerdenIslandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23Helse og livsstilNordmenn skremt av Wuhan-viruset: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27PolitikkMeningsmålinger gir håp for Demokratene16:21VerdenUSA trapper opp bombing i Afghanistan16:20PolitikkNorge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47SportStina Nilsson frykter at sesongen er over15:42VerdenHør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17SportHegerberg ute med alvorlig skade15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57VerdenNy massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten14:36SportEriksen fra Tottenham til Inter14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilNorge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler12:13SportHalvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12PolitikkSolbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11SportSolskjær: – Et vanskelig vindu12:10PolitikkRøe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25Politikk– Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24SportNordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23PolitikkHer er «nye» Frp på Stortinget10:36MotorAp ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35NorgeEirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34VerdenKullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29Helse og livsstilIngen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25NorgeNy undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34SportGodset-kapteinen på vei til MLS09:23SportLundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11PengerBørsfall fortsetter i Asia09:11PolitikkNetanyahu trekker begjæring om immunitet08:55PolitikkPer-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44SportNBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43SportRiiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04ReiseKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28PolitikkFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11Norge– Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06NorgeVindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00SportVM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36PengerTelenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30SportFar Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02PengerHegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00NorgeDette skjer i dag06:00VerdenGatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49SportFotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45NorgeForsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36NorgeDette skjedde i natt05:30Politikk«Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20VerdenHundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00PengerNav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52NorgeNy fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19KulturNicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00NorgeNi av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28PengerJarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17VerdenJohnson håper på Huawei-kompromiss02:47VerdenCoronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46PengerBussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43VerdenUSA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30Helse og livsstilKina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29MotorVeidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36KulturTidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29PengerMeglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18MotorFrp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07VerdenÅtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33PolitikkRepublikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46KulturTidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11PengerNav stanser arbeidstrening hos XXL21:56ReiseKinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50VerdenForskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49VerdenTrumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17NorgeSolberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47PolitikkRegjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42Helse og livsstilHva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42PolitikkDenne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08VerdenPentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07PolitikkListhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05NorgeAlle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30KulturPappa vil forsones med Meghan Markle19:23VerdenSpisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49VerdenTrump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38VerdenStatsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20SportSvensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15Helse og livsstilPollensesongen én måned foran skjema
Populært