Samferdselsministeren lover intensiverte kontroller på Torp

<p>Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) vil be Statens vegvesen intensivere sine kontroller for å avdekke ulovlig kjøring i persontransportbransjen ved Torp flyplass.</p>
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) vil be Statens vegvesen intensivere sine kontroller for å avdekke ulovlig kjøring i persontransportbransjen ved Torp flyplass. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Jon Georg Dale (Frp) tar grep for å få ulovlig persontransport til og fra Torp flyplass til å opphøre. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det pågår en busskonflikt ved Torp flyplass i Sandefjord. Paulsen buss og Unibuss ekspress kjører rutebuss til og fra flyplassen på ruteløyve, og mener fire-fem andre busselskaper som opererer ved flyplassen med turvognløyve kjører ulovlig med feil løyve.

– Jeg kan ikke nå ta stilling til om de konkrete selskapene har kjørt uten rett løyve, men jeg vil be fylkeskommunene og Statens vegvesen kartlegge driften og utføre nødvendige kontroller for å avgjøre endelig om de faktisk driver rutetransport, skriver samferdselsminister Jon Georg Dale i et svar på spørsmål fra stortingsrepresentant Terje Aasland.

Om det dokumenteres at transportselskapene driver ulovlig transport til og fra Torp, må dette følges opp av Statens vegvesen og politiet, påpeker Dale.

Bakgrunn: Rutebussbransjen fortviler over tilstandene på Torp

Dale: – Vil sørge for at kontrollene blir intensiverte

Vestfold fylkeskommune har fastslått at et Torp-selskapet Polish- and Norwegian Services opererer på feil løyve, og har via to brev bedt selskapet om å skaffe seg ruteløyve. Selskapet har ikke gjort det, men fortsetter driften sin på turvognløyve.

– Jeg kjenner til at det tidligere har vært noen utfordringer med å avgjøre grensen mellom turvognkjøring og rutekjøring. Det har og vært utfordrende å håndheve disse reglene ute på veien, sier Dale i en kommentar til ABC Nyheter.

(Artikkelen fortsetter under)

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) vil be Statens vegvesen intensivere sine kontroller for å avdekke ulovlig kjøring i persontransportbransjen ved Torp flyplass. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) vil be Statens vegvesen intensivere sine kontroller for å avdekke ulovlig kjøring i persontransportbransjen ved Torp flyplass. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Statens vegvesen har kommet med en rettslig klargjøring av hva som er turvogntransport og hva som er rutetransport gjennom to brev sendt til aktørene som opererer ved Torp.

– Etter avklaringen har Statens vegvesen kontrollert flere busser ved Torp. Fem av kontrollene har ført til meldinger og dessuten ilegging av fire ytterligere reaksjoner i form av bruksforbud og avskilting, sier Dale til ABC Nyheter.

Likevel fortsetter transportselskapene med turvognløyve sin drift til og fra Torp med full styrke.

– For å sikre at ulovlig transport blir avdekket og sanksjonert, slik at den ulovlige kjøringen opphører, vil jeg sørge for at kontrollene blir intensiverte, sier samferdselsministeren.

Aktuelt: Torp flyplass vil ikke gjøre noe med ulovlig busstransport

Paulsen buss: – Legger ned ruta 1. januar uten resultater

Jan Stiansen er leder i Paulsen buss, som opererer en rute på ruteløyve mellom Torp flyplass og Horten fergekai. Han har kjempet for at transportkonkurransen ved flyplassen skal foregå på like vilkår ved flyplassen i 18 måneder, sammen med NHO Transport og Unibuss Transport, som kjører ruten mellom Torp og Oslo.

De tre aktørene har forsøkt å få myndighetene til å gripe inn gjennom dialog med Horten kommune, Vestfold fylkeskommune, politiet, Statens vegvesen og Vegdirektoratet. Nylig leverte Stiansen og Paulsen buss politianmeldelser av tre av konkurrentene for å kjøre på feil løyve.

(Artikkelen fortsetter under)

Jan Stiansen er daglig leder i Paulsen buss AS. Selskapet frakter passasjerer mellom Horten og Torp i minibusser. Transporten er lik den andre selskaper kjører fra flyplassen, men mens Paulsen kjører på ruteløyve, kjører en rekke andre aktører på turvognløyve. Konkurransen på ulike vilkår får store økonomiske konsekvenser for Paulsen buss. Foto: Privat
Jan Stiansen er daglig leder i Paulsen buss AS. Selskapet frakter passasjerer mellom Horten og Torp i minibusser. Transporten er lik den andre selskaper kjører fra flyplassen, men mens Paulsen kjører på ruteløyve, kjører en rekke andre aktører på turvognløyve. Konkurransen på ulike vilkår får store økonomiske konsekvenser for Paulsen buss. Foto: Privat

Stiansen er glad for å høre at Jon Georg Dale vil intensivere kontrollene.

– Det høres bra ut, men vi avventer resultater før vi jubler, sier han til ABC Nyheter.

Stiansen anslår at Paulsen buss kommer til å ende på et tap på cirka 1 millioner kroner på sin rute mellom Torp og Horten i år fordi de taper kunder til konkurrenter som kjører med et annet løyve med større fleksibilitet.

– Hvis vi ikke ser noen resultater før nyttår kommer vi til å legge ned ruta fra 1. januar, sier Stiansen.

Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover

Mener det er få kontroller

Selskapet hans opererer ved flyplassen hver eneste dag, og Stiansen opplever at det har vært få kontroller den siste tiden.

– Det var en kontroll sist torsdag ettermiddag i et tidsrom hvor ingen av de andre aktørene kjører til og fra Torp. Vi synes det er et merkelig valg av tidspunkt fra Statens vegvesen hvis det virkelig er disse som kjører på feil løyve de er ute etter å ta. Vi har flere ganger informert myndighetene om tidspunkt og steder de bør ha kontroller, sier han.

Thorstein Trogstad er ansvarlig for utekontroller i Statens vegvesen region Sør. Han forteller at kontrollen ved Torp sist torsdag ble gjennomført av andre grunner.

– Noen ganger målretter vi kontroller og prøver å finne brudd innenfor et konkret problematikkområde. Tilfellet på torsdag var at utekontrollen gjennomførte en målrettet kontroll som ikke var knyttet til løyve-problematikken denne saken handler om, sier Trogstad til ABC Nyheter.

Han bekrefter at de har mottatt tips om når og hvor de bør kontrollere fra Paulsen buss.

– Jeg har bedt utekontrollen spisse tidspunktene de er på Torp litt bedre. Jeg har sagt til Paulsen buss at jeg skjønner at de er oppgitt over situasjonen de opplever. Vi gjør det vi kan med de ressursene og det mannskapet vi har.

Les også:

Personvernpolicy