Kjent investor dømt for trygdesvindel: – Han var arkitekten bak ordningen

<p>Hans Petter Lundteppen, flankert av Kjetil Rekdal og Kjetil Siem i VG i 2003, var lenge en profilert støttespiller for VIF.  Lundteppen er nå dømt for å ha stått bak ordningen som medførte det ble utbetalt to millioner til en uføretrygdet kamerat. Kameraten er ikke avbildet på faksimilen fra VG. Lundteppen selv tjente ikke noe på svindelen.</p>
Hans Petter Lundteppen, flankert av Kjetil Rekdal og Kjetil Siem i VG i 2003, var lenge en profilert støttespiller for VIF.  Lundteppen er nå dømt for å ha stått bak ordningen som medførte det ble utbetalt to millioner til en uføretrygdet kamerat. Kameraten er ikke avbildet på faksimilen fra VG. Lundteppen selv tjente ikke noe på svindelen. Foto: NTB scanpix og VG

Gründer og investor Hans Petter Lundteppen (56) er dømt for å ha lagt til rette for trygdesvindel av to millioner kroner. En tidligere ansatt hadde full lønn mens han mottok uføretrygd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere Vålerenga-investoren Hans Petter Lundteppen og en tidligere kollega i Hurtigruta Carglass, er i Oslo tingrett dømt til ett års betinget fengsel i forbindelse med trygdebedrageri.

Det vil si at mennene, som begge erkjente straffskyld, slipper å sone straffen i fengsel.

– Han er lettet over at straffen i sin helhet er gjort betinget, sier advokat Nadia Christina Hall, som forsvarte Lundteppen, til ABC Nyheter.

Ifølge dommen medvirket Lundteppen til bedrageri da en mann i 70-årene fra 2005 til 2011 mottok rundt 2,2 millioner i trygd, samtidig som han unnlot å opplyse om en inntekt på 2,4 millioner kroner fra Hurtigruta Carglass.

Mannen var hundre prosent uføre, men jobbet likevel i en fulltidsstilling i selskapet. Han hadde kun adgang til å tjene 1 G uten konsekvenser for uføretrygden.

Til sammen hadde mannen en samlet inntekt på over 4,6 millioner i perioden bedrageriene ble begått.

Initiativtager og arkitekt

Utbetalingene til mannen ble delvis skjult via lønnsslippen til en annen ansatt i selskapet. Retten mener det underveis i bedrageriet ble lagt stor innsats i å føre trygdemyndighetene bak lyset.

Advokat Nadia Christina Hall er forsvarer for Hans Petter Lundteppen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Advokat Nadia Christina Hall er forsvarer for Hans Petter Lundteppen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Lundteppen, som av flere vitner har blitt beskrevet som snill og raus, innrømmet i retten at det var han som «var arkitekten bak ordningen».

«Lundteppen har ikke selv hatt økonomisk utbytte av de bedragerier som ble begått. Dog var han initiativtager og arkitekt bak de arrangementer som ble skapt for å holde N.Ns (medtiltaltes navn, red.anm) fulle arbeidsførhet skjult for trygdemyndighetene».

56-åringen mistet jobben som daglig leder i selskapet da saken ble kjent i 2011.

Les også: Trygdesvindel for 5 millioner kroner feilaktig anmeldt i fjor

Nav-ansatt var meddommer

Det er imidlertid ikke første gangen saken har vært til behandling i rettssystemet.

I fjor ble de to dømt til ett års fengsel for bedrageriene da saken kom opp for Oslo Tingrett.

De tiltalte anket imidlertid dommen og anførte at en meddommer i saken var inhabil. Grunnen var at meddommeren var ansatt i Nav, viser dokumenter ABC Nyheter har fått innsyn i.

Tingrettsdommen ble opphevet, noe som førte til at saken måtte opp på nytt.

Etter en ny behandling av saken i Oslo tingrett ble straffen omgjort til ett års betinget fengsel, med en prøvetid på to år.

Les også: Dømt for trygdesvindel etter Spania-tur: – Mistet alt jeg eide

Reddet skakkjørt fotballklubb

Lundtappen var i flere år en profilert investor i fotballklubben Vålerenga. I 2003 kjøpte han 15 prosent av den da kriserammede klubben.

56-åringen var eier da klubben vant seriegull i 2005 og signerte spillere som Steffen Iversen og Tore Andre Flo.

– Jeg har hjerte for Vålerenga. Det er derfor jeg gjør det. Det er noe magisk med denne klubben, og det ville vært for gæli om det skulle gå til helvete, sa Lundtappen til VG da det ble kjent at han spyttet inn flere millioner for å redde den skakkjørte klubben.

Pengene han investerte, kom etter at han i 2003 innkasserte rundt 80 millioner kroner etter salget av Hurtigruta Carglass.

(Saken fortsetter under)

RIK ONKEL: Hans Petter Lundteppen gikk i 2003 inn som investor i Vålerenga. Han ble omtalt som klubbens nye «rike onkel». Her avbildet i midten, mellom Kjetil Rekdal (t.v) og Kjetil Siem (t.h). Foto: Faksimile / VG
RIK ONKEL: Hans Petter Lundteppen gikk i 2003 inn som investor i Vålerenga. Han ble omtalt som klubbens nye «rike onkel». Her avbildet i midten, mellom Kjetil Rekdal (t.v) og Kjetil Siem (t.h). Foto: Faksimile / VG

Les også: Fortsatt mange ubesvarte spørsmål i Nav-skandalen

Støttet Solberg-brødrene

På 90-tallet var Lundtappen en velgjører for Oslo-idretten, skrev Dagbladet i 2003.

Årlig brukte bilfirmaet rundt to millioner kroner til å sponse omtrent alle klubbene på Oslos østkant.

Han støttet også brødrene Henning og Petter Solberg økonomisk i starten av deres rally-eventyr.

Personvernpolicy