Fare for at Ving-eier krasjlander

Thomas Cook er et av verdens største reiseselskap med et stort flyselskap, men er igjen i nød og ber kreditorene om å ettergi gjelden. Foto: Reuters
Thomas Cook er et av verdens største reiseselskap med et stort flyselskap, men er igjen i nød og ber kreditorene om å ettergi gjelden. Foto: Reuters Foto: Paul Hanna / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ving-eier trenger 2,25 milliarder i nødhjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske reisegiganten Thomas Cook står nær en økonomisk kollaps. Det nesten 180 år gamle reiseselskapet har søkt om 200 millioner pund eller 2,25 milliarder kroner, i økonomisk hjelp, og søkte tidligere i uken konkursbeskyttelse.

Ifølge The Guardian sliter selskapet med konkurranse fra nettbaserte konkurrenter, samt at det opplever engangseffekter fra Brexit. I tillegg har høye drivstoffpriser også påvirket bunnlinjen.

Nå appellerer selskapet til regjeringen om å redde det fra konkurs, men avisa The Times melder lørdag at det er lite sannsynlig at regjeringen vil bidra på grunn av bekymring for at selskapet uansett ikke har en framtid.

Om Thomas Cook må innstille sin virksomhet i løpet av helgen, vil titusener av britiske reisende bli sittende uten mulighet for å komme seg hjem.

ABC Nyheter for opplyst at det i selskapet opereres som om forretningene går som ordinært.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ber om gjeldsfritak

Dersom selskapet ikke har sikret seg de 2,25 milliarder kronene før et avgjørende møte fredag om en uke, kan det bli kroken på døra, skriver den britiske avisen.

Thomas Cook har tidligere kunngjort en restruktureringsplan som innebærer at långiverne avskriver gjeld på 19,1 milliarder kroner mot å få eierandeler i selskapet.

Les også: Verdens største passasjerfly skal få nordmenn til Syden

Internasjonalt reiser 19 millioner passasjerer med selskapet hvert år. Dette hjelper uansett ikke på økonomien som nå krasjlander. Selskapet har vært under enormt økonomisk press og det er blitt gjort flere forsøk på å få innsprøytning fra eierne. Deriblant det kinesiske konglomeratet Fosun, som er største eier, for å få tilført 10 milliarder kroner i frisk kapital.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet var tett på en kollaps også i 2011. Den gang falt aksjen med 75 prosent etter at det ble kjent at reiseoperatøren måtte få lettelser for å kunne betjene lånene sine. Den gang ble 200 reisebyrå i Storbritannia stengt, og seks fly solgt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enormt selskap

Selskapet har ifølge The Independent 22.000 ansatte internasjonalt, hvorav flere i Ving Norge. Reiseselskapet har et forskjøvet regnskapsår som går fra 1. oktober til 30. september. De siste tallene viser at Ving Norge har en omsetning på 3,4 milliarder kroner og et overskudd på 155 millioner kroner før skatt. I alt 72 årsverk er knyttet til Ving Norge, og 403.000 personer reiste med Ving i perioden.

Les også: Lei av å krige om solseng på ferie? Her kan du nå forhåndsbestille seng

Thomas Cook er en gigant med flere hotellkjeder rundt om i verden, hvor Sunwing- og Sunprime-resorts nok er blant de mest kjente blant skandinaviske reisende.

Reisegiganten har også et eget flyselskap med en flåte på 117 fly (Norwegian har i overkant av 160 til sammenligning). Selskapet må også sørge for å fornye sine flylisenser mot slutten av oktober. Heller ikke det kommer ute kostnad.