Alt om valget
Følg valget:

7 av 10 mener grensehandel svekker norsk arbeidsliv

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og blant politikerne mener nesten alle at grensehandelen ødelegger. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARENDALSUKA (ABC Nyheter): Så mange som 68 prosent av befolkningen anerkjenner at grensehandel i Sverige fører til tap av arbeidsplasser og inntekter. Det viser en undersøkelse Grensehandelsalliansen presenterte under Arendalsuka tirsdag.

Tallene viser at det i grensehandel-kommunene er forskjellige oppfatninger til problemstillingen.

Mens 76 prosent er av en slik oppfatning i Hedmark, er det i grensefylket Østfold 56 prosent mener det samme.

Stor reportasje: Vi svenskehandler for milliarder – og smugler for altfor mye

– At tallene er slik i Østfold kan skyldes at folk ser på Svinesund som en del av Halden, sa Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Svein Roald Hansen under sesjonen.

Grensehandelen øker

Grensehandelsalliansen er etablert med mål om å:

• snu trenden med økende grensehandel og tap av verdiskaping, arbeidsplasser og avgiftsinntekter på norsk side av grensen

• sikre avgiftslettelser på mat- og drikkevarer som er utsatt for grensehandel

• avvikle 350-kronersgrensen for moms- og avgiftsfri netthandel fra utenlandske aktører

• øke innsikt i og oppmerksomhet om grensehandelens negative effekt på kosthold og helse

• øke oppmerksomheten om årsakene til og konsekvensene av en voksende grensehandel og kriminalitet i form av smugling

Grensehandelsalliansen, som består av NHO Mat og Drikke, Handel og Kontor, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Virke Handel og NHO Service og Handel slår fast at norske grensehandlere la igjen 16,3 milliarder kroner i perioden fra 2. kvartal i fjor til første kvartal i år. En økning på 1,25 milliarder kroner fra samme tid i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant de folkevalgte er tallet langt høyere blant de som mener grensehandelen svekker arbeidsplasser og inntekter. Så mange som 94 prosent er enig i påstanden.

Mens 6 av 10 mener at alkoholavgiftene må senkes slik at prisene på Vinmonopolet harmonerer med Systembolaget, mener 2 av 3 at avgiftene må ned for å gjøre det mer attraktivt å heller handle i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De svenske tallene for norsk handel er satt til 25 milliarder svenske kroner, men da har de beregnet inn folk som bruker mer tid i landet. Det utgjør tre prosent av all handel i Sverige. Også i Sverige har de diskusjoner om grensehandel, forteller direktør Mats Hedenstrøm i Svensk Handel.

Se intervju med Hedenstrøm i video over!

(Artikkelen fortsetter under)

Mats Hedenstrøm i Svensk Handel forteller at takket være grensehandel har Strømstad ti ganger mer handel enn hva innbyggertallet tilsier. Foto: Martin Huseby Jensen
Mats Hedenstrøm i Svensk Handel forteller at takket være grensehandel har Strømstad ti ganger mer handel enn hva innbyggertallet tilsier. Foto: Martin Huseby Jensen

– På grunn av grensehandel har Strømstad ti ganger større handel enn hva vi mener er normalt i forhold til innbyggertallet. Byen lever på grensehandel. 1.150 arbeidsplasser er direkte knyttet til grensehandel. Uten grensehandel ville Strømstad sovnet inn rundt 15. august og vært i dvale fram til neste sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hedenstrøm mener potensialet er større. Som servicetjenester.

– Som bilverksted og tannleger. Det finnes penger å tjene her. Men vi må huske at mange av aktørene på svensk side er nordmenn, sier han og viser til at Thon-gruppen storeier av kjøpesenter hvor nordmenn grensehandler.

Stort i påsken : Grenseløs grensehandel i påsken

Kommet for å bli

– Grensehandelen kommer til å være med oss fremover. Infrastrukturen er der, noen ting er rimeligere og nordmenn rikere. Men den må stabiliseres på et akseptabelt nivå. Det siste året har den vokst mye, men den vil stabilisere seg på nivå når etterdønningene etter sukkeravgiftene gir seg, gjorde statssekretær Magnus Thue i Nærings og fiskeridepartementet klart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tallene her viser betydning av avgiftene. Selveste sukkersjokket. Når sukkeravgiften øker fra år til neste år med 40 prosent, og spesielt når det er så mye rimeligere i nabolandet, så drar folk over grensa for å handle, slo finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet klart. – Vi må få ned avgiftene ned igjen, og så kan vi diskutere innretningen, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Grensehandel kan gi Jensen sukkersjokk

Å redusere avgiftstrykket er krevende for en hver regjering, understreket Hansen fra Arbeiderpartiet, for det innebærer også færre inntekter. Han pekte også på at Norge har en annen grensehandel: Taxfree som omsetter på 6 milliarder i året.

– Vi har høyere kostnadsnivå og vi tjener bedre, og så vi har en jordbrukspolitikk vi er enige om som gir dyrere priser.

To uker norsk fest i Danmark

Men Norge er langt fra det eneste landet hvor innbyggerne grensehandler. I Danmark har det vært lekkasjer til Nord-Tyskland. John Wagner i som er direktør for Samvirkende købmænd i Danmark forklarte forsamlingen at målrettet avgiftspolitikk var løsningen på den danske lekkasjen.

Kraftig vekst: Grensehandelen har økt med 3 milliarder kroner

Se lenger intervju med Wagner lenger ned.

– For Våre kjøpmenn er det en fordel at nordmenn kommer på ferie til Danmark og handler. Vi er glade når dere fordi det ser ut til å at dere fester i fjorten dager. Spiser mye og tar med enda mer med seg hjem. Så for oss er det attraktivt, sier han, men:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har hatt problem med handel mot Tyskland. For 15 år siden var det umulig å få kontroll på. Etter en del år arbeid med å politikerne engasjert, har vi de siste ti år lyktes i å få omsetningen på typiske grensehandelsvarer ned i grensehandelen.

(Artikkelen fortsetter under)

John Wagner forteller at for danske kjøpmenn er nordmenn en glede for omsetningen. Foto: Martin Huseby Jensen
John Wagner forteller at for danske kjøpmenn er nordmenn en glede for omsetningen. Foto: Martin Huseby Jensen

Wagner forteller at de har gjennom nedjusterte avgifter fått handelen tilbake til Danmark. Og likevel ha samme momsinntekter til staten.

Avgiftene hjalp

Altså handler danskene i mindre volum. Tesen hans er at når man grensehandler, så handler man større volum enn i hjemlandet. Og at det er volum som er førende, mens kvalitet havnet i baksetet.

– Brusavgiften måtte fjernes, fordi momsen ble et stort problem med sammenlignet med Tyskland. Og vi så at da fettavgiften steg, så steg også grensehandel. Og da folk tok å gjøre hele innkjøpet i Tyskland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten mener han at dansk grensehandel i Tyskland er sosialt skjevt fordi det er typisk lavinntektsfamilier som handler der.

– Men vi kommer alltid til å ha grensehandel, folk som bor tett på grensen vil dra til Tyskland for å handle, det kan vi ikke hindre. Det vi kan begrense er at folk på Nord-Jylland drar til Tyskland for å handle, sier Wagner til ABC Nyheter.