Meny

7 av 10 mener grensehandel svekker norsk arbeidsliv

Og blant politikerne mener nesten alle at grensehandelen ødelegger.

ARENDALSUKA (ABC Nyheter): Så mange som 68 prosent av befolkningen anerkjenner at grensehandel i Sverige fører til tap av arbeidsplasser og inntekter. Det viser en undersøkelse Grensehandelsalliansen presenterte under Arendalsuka tirsdag.

Tallene viser at det i grensehandel-kommunene er forskjellige oppfatninger til problemstillingen.

Mens 76 prosent er av en slik oppfatning i Hedmark, er det i grensefylket Østfold 56 prosent mener det samme.

Stor reportasje: Vi svenskehandler for milliarder – og smugler for altfor mye

– At tallene er slik i Østfold kan skyldes at folk ser på Svinesund som en del av Halden, sa Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Svein Roald Hansen under sesjonen.

Grensehandelen øker

Grensehandelsalliansen er etablert med mål om å:

• snu trenden med økende grensehandel og tap av verdiskaping, arbeidsplasser og avgiftsinntekter på norsk side av grensen

• sikre avgiftslettelser på mat- og drikkevarer som er utsatt for grensehandel

• avvikle 350-kronersgrensen for moms- og avgiftsfri netthandel fra utenlandske aktører

• øke innsikt i og oppmerksomhet om grensehandelens negative effekt på kosthold og helse

• øke oppmerksomheten om årsakene til og konsekvensene av en voksende grensehandel og kriminalitet i form av smugling

Grensehandelsalliansen, som består av NHO Mat og Drikke, Handel og Kontor, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Virke Handel og NHO Service og Handel slår fast at norske grensehandlere la igjen 16,3 milliarder kroner i perioden fra 2. kvartal i fjor til første kvartal i år. En økning på 1,25 milliarder kroner fra samme tid i fjor.

Blant de folkevalgte er tallet langt høyere blant de som mener grensehandelen svekker arbeidsplasser og inntekter. Så mange som 94 prosent er enig i påstanden.

Mens 6 av 10 mener at alkoholavgiftene må senkes slik at prisene på Vinmonopolet harmonerer med Systembolaget, mener 2 av 3 at avgiftene må ned for å gjøre det mer attraktivt å heller handle i Norge.

De svenske tallene for norsk handel er satt til 25 milliarder svenske kroner, men da har de beregnet inn folk som bruker mer tid i landet. Det utgjør tre prosent av all handel i Sverige. Også i Sverige har de diskusjoner om grensehandel, forteller direktør Mats Hedenstrøm i Svensk Handel.

Se intervju med Hedenstrøm i video over!

(Artikkelen fortsetter under)

Mats Hedenstrøm i Svensk Handel forteller at takket være grensehandel har Strømstad ti ganger mer handel enn hva innbyggertallet tilsier. Foto: Martin Huseby Jensen
Mats Hedenstrøm i Svensk Handel forteller at takket være grensehandel har Strømstad ti ganger mer handel enn hva innbyggertallet tilsier. Foto: Martin Huseby Jensen

– På grunn av grensehandel har Strømstad ti ganger større handel enn hva vi mener er normalt i forhold til innbyggertallet. Byen lever på grensehandel. 1.150 arbeidsplasser er direkte knyttet til grensehandel. Uten grensehandel ville Strømstad sovnet inn rundt 15. august og vært i dvale fram til neste sommer.

Hedenstrøm mener potensialet er større. Som servicetjenester.

– Som bilverksted og tannleger. Det finnes penger å tjene her. Men vi må huske at mange av aktørene på svensk side er nordmenn, sier han og viser til at Thon-gruppen storeier av kjøpesenter hvor nordmenn grensehandler.

Stort i påsken : Grenseløs grensehandel i påsken

Kommet for å bli

– Grensehandelen kommer til å være med oss fremover. Infrastrukturen er der, noen ting er rimeligere og nordmenn rikere. Men den må stabiliseres på et akseptabelt nivå. Det siste året har den vokst mye, men den vil stabilisere seg på nivå når etterdønningene etter sukkeravgiftene gir seg, gjorde statssekretær Magnus Thue i Nærings og fiskeridepartementet klart.

– Tallene her viser betydning av avgiftene. Selveste sukkersjokket. Når sukkeravgiften øker fra år til neste år med 40 prosent, og spesielt når det er så mye rimeligere i nabolandet, så drar folk over grensa for å handle, slo finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet klart. – Vi må få ned avgiftene ned igjen, og så kan vi diskutere innretningen, sa han.

Les også: Grensehandel kan gi Jensen sukkersjokk

Å redusere avgiftstrykket er krevende for en hver regjering, understreket Hansen fra Arbeiderpartiet, for det innebærer også færre inntekter. Han pekte også på at Norge har en annen grensehandel: Taxfree som omsetter på 6 milliarder i året.

– Vi har høyere kostnadsnivå og vi tjener bedre, og så vi har en jordbrukspolitikk vi er enige om som gir dyrere priser.

To uker norsk fest i Danmark

Men Norge er langt fra det eneste landet hvor innbyggerne grensehandler. I Danmark har det vært lekkasjer til Nord-Tyskland. John Wagner i som er direktør for Samvirkende købmænd i Danmark forklarte forsamlingen at målrettet avgiftspolitikk var løsningen på den danske lekkasjen.

Kraftig vekst: Grensehandelen har økt med 3 milliarder kroner

Se lenger intervju med Wagner lenger ned.

– For Våre kjøpmenn er det en fordel at nordmenn kommer på ferie til Danmark og handler. Vi er glade når dere fordi det ser ut til å at dere fester i fjorten dager. Spiser mye og tar med enda mer med seg hjem. Så for oss er det attraktivt, sier han, men:

– Vi har hatt problem med handel mot Tyskland. For 15 år siden var det umulig å få kontroll på. Etter en del år arbeid med å politikerne engasjert, har vi de siste ti år lyktes i å få omsetningen på typiske grensehandelsvarer ned i grensehandelen.

(Artikkelen fortsetter under)

John Wagner forteller at for danske kjøpmenn er nordmenn en glede for omsetningen. Foto: Martin Huseby Jensen
John Wagner forteller at for danske kjøpmenn er nordmenn en glede for omsetningen. Foto: Martin Huseby Jensen

Wagner forteller at de har gjennom nedjusterte avgifter fått handelen tilbake til Danmark. Og likevel ha samme momsinntekter til staten.

Avgiftene hjalp

Altså handler danskene i mindre volum. Tesen hans er at når man grensehandler, så handler man større volum enn i hjemlandet. Og at det er volum som er førende, mens kvalitet havnet i baksetet.

– Brusavgiften måtte fjernes, fordi momsen ble et stort problem med sammenlignet med Tyskland. Og vi så at da fettavgiften steg, så steg også grensehandel. Og da folk tok å gjøre hele innkjøpet i Tyskland.

Dessuten mener han at dansk grensehandel i Tyskland er sosialt skjevt fordi det er typisk lavinntektsfamilier som handler der.

– Men vi kommer alltid til å ha grensehandel, folk som bor tett på grensen vil dra til Tyskland for å handle, det kan vi ikke hindre. Det vi kan begrense er at folk på Nord-Jylland drar til Tyskland for å handle, sier Wagner til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:30 Ryanir-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 Virke: Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra02:26 Donald Trump avlyser møte med Danmark01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 Arnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 – Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt
Siste nytt
04:30VerdenRyanir-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40NorgeVirke: Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20VerdenBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra02:26VerdenDonald Trump avlyser møte med Danmark01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46PengerArnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15Verden– Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt
Populært