Cruiseturistene bruker opp mot 700 kroner når de er i land

Cruiseturismen er under press - dette sier tallene. Se video.

Ny studie fra Transportøkonomisk institutt anslår at cruiseturister bruker opp mot 700 kroner i land, hver dag.

Cruiseturismen har over flere år vært gjenstand for kritiske røster. Skipene forurenser luft og vann, de har så mange passasjerer at lokalbefolkningen i mindre anløpssteder blir minoriteter. I tillegg spiser og drikker cruiseturistene om bord og bruker derfor lite penger på land.

De siste årene har den ene rapporten etter den andre tatt for seg, og forsøkt å beregne seg fram til hvor mange kroner disse turistene faktisk legger igjen.

Les også: Fortsatt mange fordommer mot cruise

Men disse rapportene spriker. Enkelte hevder at turistene som strømmer ut av de store skipene legger nesten 1.000 kroner igjen, andre rapporter mener beløpet er så lavt som et par hundrelapper.

Like før fellesferien publiserte Transportøkonomisk institutt (TØI) en rapport hvor forsker Petter Dybedal har gått gjennom 10 ulike undersøkelser. Han har kommet fram til at turistene som kommer til Norge med cruiseskip, bruker mellom 600 og 700 kroner per dag.

– Vi ser imidlertid at det er enorme forskjeller: Noen få bruker veldig mye penger og mange cruisepassasjerer bruker nesten ingenting, sier Dybedal til Dagens Næringsliv som først omtalte rapporten.

Her kan du lese rapporten.

– Cruiseturistene ligger lavest i forbruk, slår næringspolitisk fagsjef Ole Michael Bjørndal i NHO reiseliv fast overfor ABC Nyheter.

Han viser tall fra Menons Ringvirkningsanalyse av reiselivet i Bergen fra april 2019. Den viser at mens cruiseturistene legger igjen rundt 800 kroner om dagen når de er i land, bruker norske og utenlandske feriereisende rundt 2.000 kroner dagen.

Stort gap

Dette skyldes at cruiseturistene ikke bruker penger på overnatting, i tillegg til at de heller ikke bruker stort på servering.

– Det eneste de bruker mer penger på er opplevelser som sightseeing.

Samtidig skatter ikke rederiene til Norge og de ansatte i rederiet er ikke norske, dermed får man heller ingen inntekt herfra. Bjørndal understreker at NHO ikke er imot cruiseturisme, men vil ha passelige mengder av det. Som legger igjen mer penger lokalt og er mer bærekraftig.

– Vi oppfordrer destinasjonene til å være bevisste på hvor mange gjester de har i byrommet til en hver tid. Det kan bli litt for mye cruise noen steder, sier han.

Bjørndal viser til Bergen som har gjennomført grep som legger restriksjoner på antall anløp.

– Stavanger bør se til Bergen. Reiselivet er avhengig av harmoni mellom de som bor der og de som besøker stedet. Skaper det ikke trivsel for de som bor der, blir det bare irritasjon fordi det er smekkfullt. Og det er ikke det hyggelig, sier han.

Han mener at sesongen kan spres, noe som er mulig siden anløpene ofte bookes så mye som 18 måneder i forveien. Og når verdensarv-fjordene «stenger» for mange skip som følge av miljøkrav, mener han det også må komme klare miljøkrav i andre fjordområder.

– Vi mener det bør være miljøkrav i hele Norge.

(Artikkelen fortsetter under)

Cruiseskipet Sapphire Princess på vei ut Geirangerfjorden. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix
Cruiseskipet Sapphire Princess på vei ut Geirangerfjorden. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Lønnsomt i Flåm

I Flåm håndterer de fint rundt 10.000 turister i høysesongen. Rundt halvparten av disse kommer fra cruiseskipene, anslår Solrun Hjelleflat i Flåm AS. Selskapet er en stor privat aktør ved det kjente reisemålet og er både eier og tilbyder av opplevelser som Flåmsbana, Fjordcruise i verdensarven, utsiktspunktet Stegastein med mer. De eier også overnattingssteder og blant annet fire restauranter i i bygda.

Solrun Hjelleflat i Flåm AS
Solrun Hjelleflat i Flåm AS

– 30 prosent av inntektene vi får inn fra tog, båt, butikker og andre aktiviteter kommer fra cruiseturistene, sier hun til ABC Nyheter. Det er ingen tvil om at cruiseturismen er viktig for næringen.

Får inn mer

I fjor hadde selskapet en omsetning på like over 170 millioner kroner. Altså stammer 40-50 millioner kroner fra gjestene som kommer med ett av de to daglige cruiseskipene.

Hjelleflat mener de får langt høyere inntekter per cruiseturist i Flåm, enn rapporten fra TØI kommer frem til.

– De legger i gjennomsnitt igjen rundt 1.000 kroner, sier hun og legger til:

– Men cruise er ikke en homogen masse. De kommer fra forskjellige land med forskjellige bakgrunn, derav ulik betalingsevne og hva de ønsker å bruke penger på. Men det er en viktig gruppe for reiselivsnæringen.

Hjelleflat viser videre til at cruise er en foretrukken reiseform, og da handler det om å tilrettelegge. Og skulle det legges begrensninger på cruiseturismen, hva da?

– Vi kan ikke ta imot denne type volum med buss eller tog. Det er ikke realistisk. Vi har én million reisende med Flåmsbanen. Oppimot en tredjedel av disse kommer med skip.

(Artikkelen fortsetter under)

Cruiseskip fra Fred. Olsen ved kai i Flåm sommeren 2015. (Foto: Kirsten Offerdal / NPK) Foto: Kirsten Offerdal / NPK
Cruiseskip fra Fred. Olsen ved kai i Flåm sommeren 2015. (Foto: Kirsten Offerdal / NPK) Foto: Kirsten Offerdal / NPK

Industrien kritisk

I motsatt ende sitter cruiseoperatørene og irriterer seg over fordommene mot cruiseindustrien. Norden-sjef Geir Kronbæck i RCCL mener diskusjonen rundt næringen er upresis.

– Tidligere var det de tyske bobilturistene i Norge som ble uglesett, fordi de fraktet med seg all maten i bobilen fra Tyskland og ikke la igjen nok penger som turister. I dag har cruiseturistene overtatt rollen som «verstinger». Det synes jeg er upresist og populistisk, sier han til DN.

Blant de 82 cruiseskipene som har lagt til eller vil legge til kai i Oslo denne sommeren er RCCl-skipet Indepence of the Seas størst med 4.376 passasjerer.

De 10 mest populære cruisedestinasjonene:

1. Avignon, Frankrike

2. Bora Bora

3. Glacier Bay, Alaska

4. Wien, Østerrike

5. Singapore

6. Kirkwall, Skottland

7. Flåm, Norge

8. Eidfjord, Norge

9. Oslo, Norge

10. Geiranger, Norge

Kilde: CNN

Samtidig ser vi at norske cruisedestinasjoner er blant verdens mest populære.

I midten av juli kunne CNN fortelle at 4 av topp 10 destinasjoner i verden er norske (se faktaboks).

– Norsk cruise fortsetter å vokse i popularitet og jo flere som ønsker å reise dit, desto flere selskap vil seile dit, sier redaktør Colleen McDaniel i Cruise Critic, som står bak kåringen, til CNN.

Skeptisk til rapportene

Administrerende direktør Kristian Jørgensen i Fjord Norge driver markedsføringen av de fire vestlandsfylkene internasjonalt. Fra ferie sier han til ABC Nyheter at det er mange rapporter som sier noe om cruiseturistene og hvor mye de legger igjen, men han mener det fortsatt mangler en rapport som tar for seg den reelle pengetilførselen som blir lagt igjen i land. Som aktiviteter.

Administerende direktør Kristian B. Jørgensen i Fjord Norge. Foto: Margunn Sundfjord / NPK Foto: Margunn Sundfjord / NPK
Administerende direktør Kristian B. Jørgensen i Fjord Norge. Foto: Margunn Sundfjord / NPK Foto: Margunn Sundfjord / NPK

– Vi vet at cruiseaktører selger en aktivitet for 1.200 kroner mens aktørene på land får halvparten, kanskje bare en tredjedel. Dermed sliter jeg med tallene i rapportene, sier Jørgensen og legger til:

– Er det egentlig så viktig om de bruker 400 eller 1.000 kroner? Det jeg vet er at dette er turistaktøren som bidrar minst mot de landbaserte aktørene. Samtidig er cruise en viktig inntektskilde for mange.

Og da er vi over på et annet perspektiv – hva gjør vi når fjorden er full? Når det ikke lenger er plass til flere tilreisende. Jørgensen mener at da må vi se på hvilke turister som legger igjen minst, og hvilke som legger igjen mest. Da kommer cruiseturistene ofte til kort.

– Vi fyller kapasiteten med lavt betalende kunde, men hva er alternativet om vi byttet ut med noen som betaler mer? Vi må ha mer is i magen og gjøre et bedre planarbeid.

Må begrense

Jørgensen har tidligere vært kritisk til havnene som har tatt imot det ene skipet etter det andre, uten å ta hensyn til det som skjer utenfor havnen. Men nå opplever han at det også her skjer positive trekk. Blant annet gjennom begrensninger på antall skip og passasjerer i flere havner. I Norges største cruisedestinasjon Bergen gjelder nå tre skip og 9.000 passasjerer om dagen. I tillegg kommer miljøregnskap som gjør at skipene som er mest miljøvennlige får lavere pris i havnen.

(Artikkelen fortsetter under)

Norske fjordar er stadig populære turistdestinasjonar. Her Geirangerfjorden Foto: Kari Hamre / NPK Foto: Kari Hamre / NPK
Norske fjordar er stadig populære turistdestinasjonar. Her Geirangerfjorden Foto: Kari Hamre / NPK Foto: Kari Hamre / NPK

– Dette er positivt. Havnene er i god bevegelse som er veldig riktig. Og så er det bærekraftregnskapet. Det er et annet regnestykke som gir et annet grunnlag for hvem som må ut. Da må kanskje cruise og de som reiser lengst med fly vike, sier han.

I et debattinnlegg i Dagbladet skriver varaordfører Bjørg Tysdal Moe i Stavanger at det ikke er en fare for at Stavanger vil bli som Venezia eller Barcelona med overturisme.

De to storbyene hadde henholdsvis 30 og 32 millioner turister i 2017. Stavanger vil i 2019 ha en halv million turister.

«Reiselivssatsingen er viktig i Stavanger og gir arbeidsplasser til bussjåfører, kioskansatte, museumsansatte, servitører, butikkmedarbeidere, sjøfolk og havnearbeidere for å nevne noen som står i fare for å miste jobbene om Rødt får det slik de vil.»

Men antall besøkende kan stige.

I mars publiserte ovennevnte TØI en annen rapport. Her la de fram en prognose om at antall cruiseturister på Vestlandet vil øke fra 600.000 i fjor til én million i 2040.

Journalisten er samboer med en av lederne i Innovasjon Norge – Reiseliv.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering11:47 Solskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46 Erdogan advarer mot kaos i Libya11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09 Oslopakke 3 utsettes10:47 Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32 20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22 Professor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02 Norskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52 Ericsson økte omsetningen i 201909:51 Godtebutikk på nett legger ned09:50 Lars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12 Nå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12 800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11 EU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38 Mild vinter kan gi mer flått08:34 Den nye Solberg-regjeringen er klar08:06 Kinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48 Støre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26 – Solskjær må ha forsterkninger07:09 Norsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00 SV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51 Nybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45 Norsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24 Kina bekrefter flere virusdødsfall06:15 UDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:32 Bøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30 Ikke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29 Valgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23 Sjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51 Storbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51 India på innvandrertoppen04:32 Flere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05 Departement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:38 Frp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36 Australia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33 Oslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31 Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå er byggingen i gang17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Hetebølgen satte i gang en kjedereaksjon13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen
Siste nytt
12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering11:47SportSolskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46VerdenErdogan advarer mot kaos i Libya11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09MotorOslopakke 3 utsettes10:47NorgeNav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32Norge20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22Helse og livsstilProfessor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02VerdenNorskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52PengerEricsson økte omsetningen i 201909:51PengerGodtebutikk på nett legger ned09:50NorgeLars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12Helse og livsstilNå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12Verden800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11PolitikkEU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38Helse og livsstilMild vinter kan gi mer flått08:34PolitikkDen nye Solberg-regjeringen er klar08:06NorgeKinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48PolitikkStøre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26Sport– Solskjær må ha forsterkninger07:09VerdenNorsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00NorgeSV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51NorgeNybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45PengerNorsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24Helse og livsstilKina bekrefter flere virusdødsfall06:15NorgeUDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:32NorgeBøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30Helse og livsstilIkke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29NorgeValgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23VerdenSjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51VerdenStorbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51NorgeIndia på innvandrertoppen04:32PolitikkFlere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05NorgeDepartement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:38PolitikkFrp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36VerdenAustralia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33NorgeOslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31VerdenDommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10PolitikkKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01PengerTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05KulturSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå er byggingen i gang17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenHetebølgen satte i gang en kjedereaksjon13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen
Populært