Cruiseturistene bruker opp mot 700 kroner når de er i land

Cruiseturismen er under press - dette sier tallene. Se video.

Ny studie fra Transportøkonomisk institutt anslår at cruiseturister bruker opp mot 700 kroner i land, hver dag.

Cruiseturismen har over flere år vært gjenstand for kritiske røster. Skipene forurenser luft og vann, de har så mange passasjerer at lokalbefolkningen i mindre anløpssteder blir minoriteter. I tillegg spiser og drikker cruiseturistene om bord og bruker derfor lite penger på land.

De siste årene har den ene rapporten etter den andre tatt for seg, og forsøkt å beregne seg fram til hvor mange kroner disse turistene faktisk legger igjen.

Les også: Fortsatt mange fordommer mot cruise

Men disse rapportene spriker. Enkelte hevder at turistene som strømmer ut av de store skipene legger nesten 1.000 kroner igjen, andre rapporter mener beløpet er så lavt som et par hundrelapper.

Like før fellesferien publiserte Transportøkonomisk institutt (TØI) en rapport hvor forsker Petter Dybedal har gått gjennom 10 ulike undersøkelser. Han har kommet fram til at turistene som kommer til Norge med cruiseskip, bruker mellom 600 og 700 kroner per dag.

– Vi ser imidlertid at det er enorme forskjeller: Noen få bruker veldig mye penger og mange cruisepassasjerer bruker nesten ingenting, sier Dybedal til Dagens Næringsliv som først omtalte rapporten.

Her kan du lese rapporten.

– Cruiseturistene ligger lavest i forbruk, slår næringspolitisk fagsjef Ole Michael Bjørndal i NHO reiseliv fast overfor ABC Nyheter.

Han viser tall fra Menons Ringvirkningsanalyse av reiselivet i Bergen fra april 2019. Den viser at mens cruiseturistene legger igjen rundt 800 kroner om dagen når de er i land, bruker norske og utenlandske feriereisende rundt 2.000 kroner dagen.

Stort gap

Dette skyldes at cruiseturistene ikke bruker penger på overnatting, i tillegg til at de heller ikke bruker stort på servering.

– Det eneste de bruker mer penger på er opplevelser som sightseeing.

Samtidig skatter ikke rederiene til Norge og de ansatte i rederiet er ikke norske, dermed får man heller ingen inntekt herfra. Bjørndal understreker at NHO ikke er imot cruiseturisme, men vil ha passelige mengder av det. Som legger igjen mer penger lokalt og er mer bærekraftig.

– Vi oppfordrer destinasjonene til å være bevisste på hvor mange gjester de har i byrommet til en hver tid. Det kan bli litt for mye cruise noen steder, sier han.

Bjørndal viser til Bergen som har gjennomført grep som legger restriksjoner på antall anløp.

– Stavanger bør se til Bergen. Reiselivet er avhengig av harmoni mellom de som bor der og de som besøker stedet. Skaper det ikke trivsel for de som bor der, blir det bare irritasjon fordi det er smekkfullt. Og det er ikke det hyggelig, sier han.

Han mener at sesongen kan spres, noe som er mulig siden anløpene ofte bookes så mye som 18 måneder i forveien. Og når verdensarv-fjordene «stenger» for mange skip som følge av miljøkrav, mener han det også må komme klare miljøkrav i andre fjordområder.

– Vi mener det bør være miljøkrav i hele Norge.

(Artikkelen fortsetter under)

Cruiseskipet Sapphire Princess på vei ut Geirangerfjorden. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix
Cruiseskipet Sapphire Princess på vei ut Geirangerfjorden. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Lønnsomt i Flåm

I Flåm håndterer de fint rundt 10.000 turister i høysesongen. Rundt halvparten av disse kommer fra cruiseskipene, anslår Solrun Hjelleflat i Flåm AS. Selskapet er en stor privat aktør ved det kjente reisemålet og er både eier og tilbyder av opplevelser som Flåmsbana, Fjordcruise i verdensarven, utsiktspunktet Stegastein med mer. De eier også overnattingssteder og blant annet fire restauranter i i bygda.

Solrun Hjelleflat i Flåm AS
Solrun Hjelleflat i Flåm AS

– 30 prosent av inntektene vi får inn fra tog, båt, butikker og andre aktiviteter kommer fra cruiseturistene, sier hun til ABC Nyheter. Det er ingen tvil om at cruiseturismen er viktig for næringen.

Får inn mer

I fjor hadde selskapet en omsetning på like over 170 millioner kroner. Altså stammer 40-50 millioner kroner fra gjestene som kommer med ett av de to daglige cruiseskipene.

Hjelleflat mener de får langt høyere inntekter per cruiseturist i Flåm, enn rapporten fra TØI kommer frem til.

– De legger i gjennomsnitt igjen rundt 1.000 kroner, sier hun og legger til:

– Men cruise er ikke en homogen masse. De kommer fra forskjellige land med forskjellige bakgrunn, derav ulik betalingsevne og hva de ønsker å bruke penger på. Men det er en viktig gruppe for reiselivsnæringen.

Hjelleflat viser videre til at cruise er en foretrukken reiseform, og da handler det om å tilrettelegge. Og skulle det legges begrensninger på cruiseturismen, hva da?

– Vi kan ikke ta imot denne type volum med buss eller tog. Det er ikke realistisk. Vi har én million reisende med Flåmsbanen. Oppimot en tredjedel av disse kommer med skip.

(Artikkelen fortsetter under)

Cruiseskip fra Fred. Olsen ved kai i Flåm sommeren 2015. (Foto: Kirsten Offerdal / NPK) Foto: Kirsten Offerdal / NPK
Cruiseskip fra Fred. Olsen ved kai i Flåm sommeren 2015. (Foto: Kirsten Offerdal / NPK) Foto: Kirsten Offerdal / NPK

Industrien kritisk

I motsatt ende sitter cruiseoperatørene og irriterer seg over fordommene mot cruiseindustrien. Norden-sjef Geir Kronbæck i RCCL mener diskusjonen rundt næringen er upresis.

– Tidligere var det de tyske bobilturistene i Norge som ble uglesett, fordi de fraktet med seg all maten i bobilen fra Tyskland og ikke la igjen nok penger som turister. I dag har cruiseturistene overtatt rollen som «verstinger». Det synes jeg er upresist og populistisk, sier han til DN.

Blant de 82 cruiseskipene som har lagt til eller vil legge til kai i Oslo denne sommeren er RCCl-skipet Indepence of the Seas størst med 4.376 passasjerer.

De 10 mest populære cruisedestinasjonene:

1. Avignon, Frankrike

2. Bora Bora

3. Glacier Bay, Alaska

4. Wien, Østerrike

5. Singapore

6. Kirkwall, Skottland

7. Flåm, Norge

8. Eidfjord, Norge

9. Oslo, Norge

10. Geiranger, Norge

Kilde: CNN

Samtidig ser vi at norske cruisedestinasjoner er blant verdens mest populære.

I midten av juli kunne CNN fortelle at 4 av topp 10 destinasjoner i verden er norske (se faktaboks).

– Norsk cruise fortsetter å vokse i popularitet og jo flere som ønsker å reise dit, desto flere selskap vil seile dit, sier redaktør Colleen McDaniel i Cruise Critic, som står bak kåringen, til CNN.

Skeptisk til rapportene

Administrerende direktør Kristian Jørgensen i Fjord Norge driver markedsføringen av de fire vestlandsfylkene internasjonalt. Fra ferie sier han til ABC Nyheter at det er mange rapporter som sier noe om cruiseturistene og hvor mye de legger igjen, men han mener det fortsatt mangler en rapport som tar for seg den reelle pengetilførselen som blir lagt igjen i land. Som aktiviteter.

Administerende direktør Kristian B. Jørgensen i Fjord Norge. Foto: Margunn Sundfjord / NPK Foto: Margunn Sundfjord / NPK
Administerende direktør Kristian B. Jørgensen i Fjord Norge. Foto: Margunn Sundfjord / NPK Foto: Margunn Sundfjord / NPK

– Vi vet at cruiseaktører selger en aktivitet for 1.200 kroner mens aktørene på land får halvparten, kanskje bare en tredjedel. Dermed sliter jeg med tallene i rapportene, sier Jørgensen og legger til:

– Er det egentlig så viktig om de bruker 400 eller 1.000 kroner? Det jeg vet er at dette er turistaktøren som bidrar minst mot de landbaserte aktørene. Samtidig er cruise en viktig inntektskilde for mange.

Og da er vi over på et annet perspektiv – hva gjør vi når fjorden er full? Når det ikke lenger er plass til flere tilreisende. Jørgensen mener at da må vi se på hvilke turister som legger igjen minst, og hvilke som legger igjen mest. Da kommer cruiseturistene ofte til kort.

– Vi fyller kapasiteten med lavt betalende kunde, men hva er alternativet om vi byttet ut med noen som betaler mer? Vi må ha mer is i magen og gjøre et bedre planarbeid.

Må begrense

Jørgensen har tidligere vært kritisk til havnene som har tatt imot det ene skipet etter det andre, uten å ta hensyn til det som skjer utenfor havnen. Men nå opplever han at det også her skjer positive trekk. Blant annet gjennom begrensninger på antall skip og passasjerer i flere havner. I Norges største cruisedestinasjon Bergen gjelder nå tre skip og 9.000 passasjerer om dagen. I tillegg kommer miljøregnskap som gjør at skipene som er mest miljøvennlige får lavere pris i havnen.

(Artikkelen fortsetter under)

Norske fjordar er stadig populære turistdestinasjonar. Her Geirangerfjorden Foto: Kari Hamre / NPK Foto: Kari Hamre / NPK
Norske fjordar er stadig populære turistdestinasjonar. Her Geirangerfjorden Foto: Kari Hamre / NPK Foto: Kari Hamre / NPK

– Dette er positivt. Havnene er i god bevegelse som er veldig riktig. Og så er det bærekraftregnskapet. Det er et annet regnestykke som gir et annet grunnlag for hvem som må ut. Da må kanskje cruise og de som reiser lengst med fly vike, sier han.

I et debattinnlegg i Dagbladet skriver varaordfører Bjørg Tysdal Moe i Stavanger at det ikke er en fare for at Stavanger vil bli som Venezia eller Barcelona med overturisme.

De to storbyene hadde henholdsvis 30 og 32 millioner turister i 2017. Stavanger vil i 2019 ha en halv million turister.

«Reiselivssatsingen er viktig i Stavanger og gir arbeidsplasser til bussjåfører, kioskansatte, museumsansatte, servitører, butikkmedarbeidere, sjøfolk og havnearbeidere for å nevne noen som står i fare for å miste jobbene om Rødt får det slik de vil.»

Men antall besøkende kan stige.

I mars publiserte ovennevnte TØI en annen rapport. Her la de fram en prognose om at antall cruiseturister på Vestlandet vil øke fra 600.000 i fjor til én million i 2040.

Journalisten er samboer med en av lederne i Innovasjon Norge – Reiseliv.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32 Assad kunngjør amnesti19:31 Trump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40 Siv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21 Populær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32 Sverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30 Boris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12 Person skadd i båtulykke i Averøy16:03 Ingen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50 – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Gutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia
Siste nytt
18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32VerdenAssad kunngjør amnesti19:31VerdenTrump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40PolitikkSiv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21PolitikkPopulær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32VerdenSverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30PolitikkBoris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12NorgePerson skadd i båtulykke i Averøy16:03NorgeIngen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50Verden– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeGutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia
Populært