Meny

Cruiseturistene bruker opp mot 700 kroner når de er i land

Cruiseturismen er under press - dette sier tallene. Se video.

Ny studie fra Transportøkonomisk institutt anslår at cruiseturister bruker opp mot 700 kroner i land, hver dag.

Cruiseturismen har over flere år vært gjenstand for kritiske røster. Skipene forurenser luft og vann, de har så mange passasjerer at lokalbefolkningen i mindre anløpssteder blir minoriteter. I tillegg spiser og drikker cruiseturistene om bord og bruker derfor lite penger på land.

De siste årene har den ene rapporten etter den andre tatt for seg, og forsøkt å beregne seg fram til hvor mange kroner disse turistene faktisk legger igjen.

Les også: Fortsatt mange fordommer mot cruise

Men disse rapportene spriker. Enkelte hevder at turistene som strømmer ut av de store skipene legger nesten 1.000 kroner igjen, andre rapporter mener beløpet er så lavt som et par hundrelapper.

Like før fellesferien publiserte Transportøkonomisk institutt (TØI) en rapport hvor forsker Petter Dybedal har gått gjennom 10 ulike undersøkelser. Han har kommet fram til at turistene som kommer til Norge med cruiseskip, bruker mellom 600 og 700 kroner per dag.

– Vi ser imidlertid at det er enorme forskjeller: Noen få bruker veldig mye penger og mange cruisepassasjerer bruker nesten ingenting, sier Dybedal til Dagens Næringsliv som først omtalte rapporten.

Her kan du lese rapporten.

– Cruiseturistene ligger lavest i forbruk, slår næringspolitisk fagsjef Ole Michael Bjørndal i NHO reiseliv fast overfor ABC Nyheter.

Han viser tall fra Menons Ringvirkningsanalyse av reiselivet i Bergen fra april 2019. Den viser at mens cruiseturistene legger igjen rundt 800 kroner om dagen når de er i land, bruker norske og utenlandske feriereisende rundt 2.000 kroner dagen.

Stort gap

Dette skyldes at cruiseturistene ikke bruker penger på overnatting, i tillegg til at de heller ikke bruker stort på servering.

– Det eneste de bruker mer penger på er opplevelser som sightseeing.

Samtidig skatter ikke rederiene til Norge og de ansatte i rederiet er ikke norske, dermed får man heller ingen inntekt herfra. Bjørndal understreker at NHO ikke er imot cruiseturisme, men vil ha passelige mengder av det. Som legger igjen mer penger lokalt og er mer bærekraftig.

– Vi oppfordrer destinasjonene til å være bevisste på hvor mange gjester de har i byrommet til en hver tid. Det kan bli litt for mye cruise noen steder, sier han.

Bjørndal viser til Bergen som har gjennomført grep som legger restriksjoner på antall anløp.

– Stavanger bør se til Bergen. Reiselivet er avhengig av harmoni mellom de som bor der og de som besøker stedet. Skaper det ikke trivsel for de som bor der, blir det bare irritasjon fordi det er smekkfullt. Og det er ikke det hyggelig, sier han.

Han mener at sesongen kan spres, noe som er mulig siden anløpene ofte bookes så mye som 18 måneder i forveien. Og når verdensarv-fjordene «stenger» for mange skip som følge av miljøkrav, mener han det også må komme klare miljøkrav i andre fjordområder.

– Vi mener det bør være miljøkrav i hele Norge.

(Artikkelen fortsetter under)

Cruiseskipet Sapphire Princess på vei ut Geirangerfjorden. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix
Cruiseskipet Sapphire Princess på vei ut Geirangerfjorden. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Lønnsomt i Flåm

I Flåm håndterer de fint rundt 10.000 turister i høysesongen. Rundt halvparten av disse kommer fra cruiseskipene, anslår Solrun Hjelleflat i Flåm AS. Selskapet er en stor privat aktør ved det kjente reisemålet og er både eier og tilbyder av opplevelser som Flåmsbana, Fjordcruise i verdensarven, utsiktspunktet Stegastein med mer. De eier også overnattingssteder og blant annet fire restauranter i i bygda.

Solrun Hjelleflat i Flåm AS
Solrun Hjelleflat i Flåm AS

– 30 prosent av inntektene vi får inn fra tog, båt, butikker og andre aktiviteter kommer fra cruiseturistene, sier hun til ABC Nyheter. Det er ingen tvil om at cruiseturismen er viktig for næringen.

Får inn mer

I fjor hadde selskapet en omsetning på like over 170 millioner kroner. Altså stammer 40-50 millioner kroner fra gjestene som kommer med ett av de to daglige cruiseskipene.

Hjelleflat mener de får langt høyere inntekter per cruiseturist i Flåm, enn rapporten fra TØI kommer frem til.

– De legger i gjennomsnitt igjen rundt 1.000 kroner, sier hun og legger til:

– Men cruise er ikke en homogen masse. De kommer fra forskjellige land med forskjellige bakgrunn, derav ulik betalingsevne og hva de ønsker å bruke penger på. Men det er en viktig gruppe for reiselivsnæringen.

Hjelleflat viser videre til at cruise er en foretrukken reiseform, og da handler det om å tilrettelegge. Og skulle det legges begrensninger på cruiseturismen, hva da?

– Vi kan ikke ta imot denne type volum med buss eller tog. Det er ikke realistisk. Vi har én million reisende med Flåmsbanen. Oppimot en tredjedel av disse kommer med skip.

(Artikkelen fortsetter under)

Cruiseskip fra Fred. Olsen ved kai i Flåm sommeren 2015. (Foto: Kirsten Offerdal / NPK) Foto: Kirsten Offerdal / NPK
Cruiseskip fra Fred. Olsen ved kai i Flåm sommeren 2015. (Foto: Kirsten Offerdal / NPK) Foto: Kirsten Offerdal / NPK

Industrien kritisk

I motsatt ende sitter cruiseoperatørene og irriterer seg over fordommene mot cruiseindustrien. Norden-sjef Geir Kronbæck i RCCL mener diskusjonen rundt næringen er upresis.

– Tidligere var det de tyske bobilturistene i Norge som ble uglesett, fordi de fraktet med seg all maten i bobilen fra Tyskland og ikke la igjen nok penger som turister. I dag har cruiseturistene overtatt rollen som «verstinger». Det synes jeg er upresist og populistisk, sier han til DN.

Blant de 82 cruiseskipene som har lagt til eller vil legge til kai i Oslo denne sommeren er RCCl-skipet Indepence of the Seas størst med 4.376 passasjerer.

De 10 mest populære cruisedestinasjonene:

1. Avignon, Frankrike

2. Bora Bora

3. Glacier Bay, Alaska

4. Wien, Østerrike

5. Singapore

6. Kirkwall, Skottland

7. Flåm, Norge

8. Eidfjord, Norge

9. Oslo, Norge

10. Geiranger, Norge

Kilde: CNN

Samtidig ser vi at norske cruisedestinasjoner er blant verdens mest populære.

I midten av juli kunne CNN fortelle at 4 av topp 10 destinasjoner i verden er norske (se faktaboks).

– Norsk cruise fortsetter å vokse i popularitet og jo flere som ønsker å reise dit, desto flere selskap vil seile dit, sier redaktør Colleen McDaniel i Cruise Critic, som står bak kåringen, til CNN.

Skeptisk til rapportene

Administrerende direktør Kristian Jørgensen i Fjord Norge driver markedsføringen av de fire vestlandsfylkene internasjonalt. Fra ferie sier han til ABC Nyheter at det er mange rapporter som sier noe om cruiseturistene og hvor mye de legger igjen, men han mener det fortsatt mangler en rapport som tar for seg den reelle pengetilførselen som blir lagt igjen i land. Som aktiviteter.

Administerende direktør Kristian B. Jørgensen i Fjord Norge. Foto: Margunn Sundfjord / NPK Foto: Margunn Sundfjord / NPK
Administerende direktør Kristian B. Jørgensen i Fjord Norge. Foto: Margunn Sundfjord / NPK Foto: Margunn Sundfjord / NPK

– Vi vet at cruiseaktører selger en aktivitet for 1.200 kroner mens aktørene på land får halvparten, kanskje bare en tredjedel. Dermed sliter jeg med tallene i rapportene, sier Jørgensen og legger til:

– Er det egentlig så viktig om de bruker 400 eller 1.000 kroner? Det jeg vet er at dette er turistaktøren som bidrar minst mot de landbaserte aktørene. Samtidig er cruise en viktig inntektskilde for mange.

Og da er vi over på et annet perspektiv – hva gjør vi når fjorden er full? Når det ikke lenger er plass til flere tilreisende. Jørgensen mener at da må vi se på hvilke turister som legger igjen minst, og hvilke som legger igjen mest. Da kommer cruiseturistene ofte til kort.

– Vi fyller kapasiteten med lavt betalende kunde, men hva er alternativet om vi byttet ut med noen som betaler mer? Vi må ha mer is i magen og gjøre et bedre planarbeid.

Må begrense

Jørgensen har tidligere vært kritisk til havnene som har tatt imot det ene skipet etter det andre, uten å ta hensyn til det som skjer utenfor havnen. Men nå opplever han at det også her skjer positive trekk. Blant annet gjennom begrensninger på antall skip og passasjerer i flere havner. I Norges største cruisedestinasjon Bergen gjelder nå tre skip og 9.000 passasjerer om dagen. I tillegg kommer miljøregnskap som gjør at skipene som er mest miljøvennlige får lavere pris i havnen.

(Artikkelen fortsetter under)

Norske fjordar er stadig populære turistdestinasjonar. Her Geirangerfjorden Foto: Kari Hamre / NPK Foto: Kari Hamre / NPK
Norske fjordar er stadig populære turistdestinasjonar. Her Geirangerfjorden Foto: Kari Hamre / NPK Foto: Kari Hamre / NPK

– Dette er positivt. Havnene er i god bevegelse som er veldig riktig. Og så er det bærekraftregnskapet. Det er et annet regnestykke som gir et annet grunnlag for hvem som må ut. Da må kanskje cruise og de som reiser lengst med fly vike, sier han.

I et debattinnlegg i Dagbladet skriver varaordfører Bjørg Tysdal Moe i Stavanger at det ikke er en fare for at Stavanger vil bli som Venezia eller Barcelona med overturisme.

De to storbyene hadde henholdsvis 30 og 32 millioner turister i 2017. Stavanger vil i 2019 ha en halv million turister.

«Reiselivssatsingen er viktig i Stavanger og gir arbeidsplasser til bussjåfører, kioskansatte, museumsansatte, servitører, butikkmedarbeidere, sjøfolk og havnearbeidere for å nevne noen som står i fare for å miste jobbene om Rødt får det slik de vil.»

Men antall besøkende kan stige.

I mars publiserte ovennevnte TØI en annen rapport. Her la de fram en prognose om at antall cruiseturister på Vestlandet vil øke fra 600.000 i fjor til én million i 2040.

Journalisten er samboer med en av lederne i Innovasjon Norge – Reiseliv.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:18 Kvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14 Bakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59 Tromsø med borteseier over Brann19:58 Lillestrøm med borteseier over Haugesund19:56 Nye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 Uaktuelt for MDG å kutte i bompenger16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Helikopter og småfly krasjet på Mallorca – minst sju døde14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann
Siste nytt
20:18NorgeKvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14SportBakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59SportTromsø med borteseier over Brann19:58SportLillestrøm med borteseier over Haugesund19:56SportNye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkUaktuelt for MDG å kutte i bompenger16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenHelikopter og småfly krasjet på Mallorca – minst sju døde14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann
Populært