Full stopp i norsk eksport av levende fisk og rogn

RAMMES: Skal det bli laks, må det rogn til. Mowi, verdens største produsent av atlantisk laks, her med anlegget i Brattholmen, Herøy, er blant dem som rammes av eksportforbudet for levende rogn.
RAMMES: Skal det bli laks, må det rogn til. Mowi, verdens største produsent av atlantisk laks, her med anlegget i Brattholmen, Herøy, er blant dem som rammes av eksportforbudet for levende rogn. Foto: Mowi
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet har innført forbud mot eksport av levende fisk og rogn fra Norge etter at overvåkingsorganet ESA på en inspeksjon mente det er problemer med ILA-kontrollen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har innført midlertidig eksportstopp på levende fisk og rogn som følge av en ESA-inspeksjon som pågikk fra 20. til 29. mai for å kontrollere helsetilstanden hos oppdrettsfisk, opplyser Mattilsynets direktør for fisk og sjømat, Elisabeth Wilmann, til ABC Nyheter.

I praksis rammer eksportforbudet hovedsakelig eksport av rogn.

Det er uvisst hvor lenge eksportforbudet vil vare.

ESA er EØS-avtalens overvåkingsorgan, som blant annet har til oppgave å påse at EUs veterinære bestemmelser blir fulgt.

Problemet denne gangen dreier

seg om den fryktede laksesykdommen ILA (infeksiøs lakseanemi), en virussykdom.

– ESA var av den oppfatning at vi ikke har god nok kontroll med at de definerte ILA-frie sonene virkelig er fri for ILA-sykdommen. Derfor så vi oss nødt til å innføre eksportstopp inntil videre, forklarer Wilmann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utålmodige lakseprodusenter

– Mowi har hatt en stor eksport av rogn fra Norge de siste årene, og den midlertidige eksportstoppen har allerede ført til at vi ikke har fått sendt leveranser med rogn til Skottland. Dette er svært uheldig, og det er helt avgjørende for oss og andre aktører at det snarlig åpnes opp igjen for eksport av rogn, skriver kommunikasjonssjef Eivind Nævdal-Bolstad i Mowi ASA i en kommentar til ABC Nyheter.

Han påpeker at stoppen ikke er innført fordi det er avdekket avvik fra Mowi eller andre eksportører.

– Vi har i mange år forholdt oss til gjeldende regelverk, og all vår eksport har foregått i tråd med Mattilsynets egen veileder for eksport av rogn. Når ESA sin revisjon avdekker at det er Mattilsynets rutiner som er problemet, så forventer vi at myndighetene sørger for å ordne opp i dette snarest mulig, framholder Nævdal-Bolstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktør Wilmann opplyser at det foreløpig ikke er satt noe tidspunkt for å fjerne eksportstoppen.

– Men vi arbeider aktivt med tiltak for at stoppen skal bli så kort som mulig. Vi har hatt dialog med stamfiskprodusentene i denne saken, sier hun.

Kan ende i erstatningskrav

– Mowi har hatt en stor eksport av rogn fra Norge de siste årene, og den midlertidige eksportstoppen har allerede ført til at vi ikke har fått sendt leveranser med rogn til Skottland, forteller Eivind Nævdal-Bolstad.

– Dette er svært uheldig, og det er helt avgjørende for oss og andre aktører at det snarlig åpnes opp igjen for eksport av rogn, sier han.

«Eksportstoppen har dermed åpenbare negative økonomiske konsekvenser for Mowi. Dette både knyttet til oppfyllelse av allerede inngåtte avtaler med mottakere av rogn i EU-/EØS-området, men også med tanke på Mowis posisjon ved inngåelse av fremtidige avtaler om salg av rogn, herunder potensiell
svekkelse av Mowi som merkenavn i rognmarkedet.», skriver selskapets advokat Thomas Andreassen ved Nord advokatfirma i et brev til Mattilsynet, som ABC Nyheter har fått innsyn i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her varsler han at det senere kan bli aktuelt å vurdere å kreve erstatning for økonomiske tap som følge av feil begått av Mattilsynet, og ikke Mowi.

Mowi eksporterer noen titalls millioner rogn i snitt hvert år. De holder stamfisk i tre ulike områder i Norge for å sikre spredning av risiko. Når fisken er gyteklar, tas rognen ut på Mowis to landanlegg for stamfisk som ligger på Tveitevåg i Askøy kommune og i Bjugn.

ESA-rapport i vente

Er Mattilsynet så enig i ESAs påstand om at det foreligger kritikkverdige forhold?
– Vi ser det er ting ESA peker på som vi er nødt til å utbedre, og jobber med dette, svarer Elisabeth Wilmann.

Mattilsynet mottok ESAs utkast til rapport fra inspeksjonen 8. juli, og har da i utgangspunktet 25 dager på seg til å kommentere det, med mulighet for forlengelse av fristen. Når rapporten er ferdig, blir den offentliggjort.