Tysk høyesterett skeptisk til masseavliving av hanekyllinger

Over hele verden kuttes hanekyllinger i eggproduksjonen like etter fødselen for å gi oss billige egg og billig kyllingkjøtt. Tysk høyesterett er skeptisk til praksisen, og nå utvikles det metoder for å avsløre kjønnet før eggene klekkes.
Over hele verden kuttes hanekyllinger i eggproduksjonen like etter fødselen for å gi oss billige egg og billig kyllingkjøtt. Tysk høyesterett er skeptisk til praksisen, og nå utvikles det metoder for å avsløre kjønnet før eggene klekkes. Foto: John Macdougall / AFP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økonomiske hensyn er ikke god nok grunn for masseavliving av hanekyllinger, mener tysk administrativ høyesterett, men tillater praksisen i en overgangsperiode.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken, som kalles «Kükentöten» (kyllingdøden), «Küken-massaker» (kyllingmassakren) og «Kükenschreddern», har fått sitt foreløpige klimaks.

I vestlig eggproduksjon blir millioner av nyklekkede levende hanekyllinger sendt mot hurtigroterende kniver og knust, også i Norge, ettersom de ikke kan legge egg, og de er ikke avlet frem til å bli så store og kjøttfulle som broilere til slakt.

Du kan lese bakgrunnen for saken her: Vil stoppe «kyllingmassakren» i tysk høyesterett.

Den mest folkerike delstaten i Tyskland, Nordrhein-Westfalen, styrt av rødgrønne politikere, ønsket å stanse praksisen gjennom et dekret, som ble påklaget av eggindustrien.

Forrige uke avgjorde tysk administrativ høyesterett at praksisen kan fortsette inntil videre. Men bemerker at tillatelsen er bare midlertidig.

Bekymret for dyrevelferden

«Bekymringen rundt dyrevelferden oppveier den økonomiske interessen til oppdrettsanleggene», skriver dommerne, i tillegg til at «ingen har rett til å påføre dyr smerte, lidelse eller skader uten tungtveiende grunn», ifølge nyhetsbyråene DPA og AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ettersom praksisen har pågått i flere tiår, så kan ikke oppdretterne pålegges å endre produksjonsmetode umiddelbart, mener retten. Imidlertid må praksisen stanses når teknologien som kan oppdage kjønn før egget er klekket, blir tilgjengelig.

Dyrevernere skuffet

Den tyske foreningen for dyrevelferd, ledet av Thomas Schröder, er skuffet over dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker et umiddelbart forbud, sier han, og kritiserer retten for å ikke sette en endelig dato.

De tyske fjørfeprodusentenes organisasjon ZDG sier at de også vil slutte med avlivingen, men at de må vente på en metode som kan finne kjønnet i egget i et massivt skala.

– Industrien vil ut hanekyllingavlivingen, jo før jo heller, men uten en slik metode vil den ikke fungere, sier leder Friedrich-Otto Ripke.

Tror ikke på «superkylling»

I et intervju med Euractiv, sier daglig leder i høneoppdretteren Seleggt, Ludger Breloh, at de er i ferd med å innføre en slik metode, og håper å tilby andre oppdrettere teknologien i løpet av neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prosjektet er enda ikke lønnsomt. Målet er å gå i null til å begynne med, forteller han. I år har de klart å ale opp 1,5 millioner høner på denne måten, men det er fortsatt langt unna markedets behov i Tyskland på ca. 45 millioner i året.

Andre metoder utvikles også i Canada og Australia.

Han utelukker at det kan lages en art som både kan legge en mengde egg og sørge for billig kjøtt.

– Årsaken til at vi i det hele tatt dreper millioner av kyllinger, er på grunn av vi avler frem to typer høyt optimaliserte og produktive kyllinger - verpehøner og broilere.

En maskin ved Det tekniske universitet i Dresden prøver å finne kjønnet på det uklekkede egget. Foto: John Macdougall / AFP
En maskin ved Det tekniske universitet i Dresden prøver å finne kjønnet på det uklekkede egget. Foto: John Macdougall / AFP