Meny

Kampen om Nordkapplatået og 50 millioner i året

Video: Kampen om Nordkapplatået når stadig nye høyder.

Krangelen om hvem som får tilgang til å ta penger for tilgang til Nordkapplatået når stadig nye høyder.

«Når ble finnmarkingene så lettlurte og lettskremte?» spør politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys i en kommentar. Han sikter til Nordkapp kommune og kampen om billettinntektene på Nordkapplatået.

Til uken skal Nordkapp kommune ta stilling til om en aktør skal ha enerett på platået, og i så måte ta billetter for allmennhetens tilgang til platået. Eller om det skal åpnes opp.

50 millioner i året

Stridens kjerne er ifølge Dagens Næringsliv de rundt 50 millioner kronene den svenske hotellkjeden Scandic tar inn i inntekter fra platået hvert år. Andre anslår beløpet til opp mot 70 millioner i året. Til gjengjeld får staten 79.000 kroner i festeavgift. Festeavtalen er utløpt og skal behandles av kommunen i ny områdeplan 20. juni.

– Det er som om Norge skulle gi bort vår oljeformue til et svensk selskap for småpenger. De gir bort en pengemaskin, snur ryggen til og sender pengene ut av landet, sier hotellkongen Petter Stordalen til DN. Han eier 11 prosent av Hurtigruten, som veldig gjerne vil inn på platået for tjene penger.

I forrige uke klaget Hurtigruten konkurranseforholdet, eller mangelen på dette, inn for Eftas overvåkningsorgan ESA.

Nordkapplatået på Magerøya i Finnmark er en svært populær turistattraksjon. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Nordkapplatået på Magerøya i Finnmark er en svært populær turistattraksjon. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– For Hurtigruten er Nordkapp et av de mest populære reisemålene. Alle vil se Nordkapp. Når kommunen nå behandler ny reguleringsplan, må vi bruke muligheten til å åpne opp for flere aktører og sikre at folk får fri adgang til platået, sier kommunikasjonsdirektør Anne Marit Bjørnflaten i Hurtigruten til Dagens Næringsliv. Hun legger til at: – Det må være det eneste stedet i verden man ikke tjener penger på konkurranse.

Les også: Hurtigruten klager inn Nordkapp-enerett til ESA

Det hører med at ABC Nyheter/Startsidens eier, Trygve Hegnar, er styreleder i Hurtigruten, samt at han eier 5,1 millioner aksjer i Scandic (journ.anm.).

Ut i verdensrommet

Klassekampen kunne tidligere uken fortelle at det har vært hemmelige møter mellom Nordkapp kommune, Scandic og Rica, men at ingen vil fortelle hva som skjedde under disse møtene.

Det er den tidligere hotellkjeden Rica som for tjue år siden sikret seg rettighetene på platået foran nesen på Petter Stordalen. I ettertid har Jan Rivelsrud solgt hotellkjeden til konkurrent Scandic, men sitter fortsatt på mye av byggmassen og rettigheter knyttet til denne. Som drift på Nordkapplatået.

De kommersielle kjemper : Mobilisering for kommunal overtakelse av Nordkapplatået

Det har vært flere møter mellom kommunen og de to hotellaktørene. Etter et møte i desember foreslås platået fullstendig privatisert. Rådmann Raymond Robertsen deltar, men det foreligger ingen offentlige dokumenter fra møtene. I Klassekampen reagerer eiendomsadvokat Ole Martin Jensen. Han har engasjert seg i saken på eget initiativ.

– Jeg har ikke ord for hvor lukrativt dette vil være for Rica og Scandic. Markedsverdien av Nordkapp vil fyke til verdensrommet med de grepene Nordkapp Ap er i ferd med å gjøre, sier Jensen til Klassekampen.

Slik tar midnattssola seg ut på Nordkapp, en opplevelse mange vil få med seg. – Lokalbefolkingen gjennom Nordkapp kommune får tilsynelatende slikk og ingenting i direkte inntekter fra Nordkapp-turismen, mener politisk redaktør Jarle Mjøen i Altaposten.
Slik tar midnattssola seg ut på Nordkapp, en opplevelse mange vil få med seg. – Lokalbefolkingen gjennom Nordkapp kommune får tilsynelatende slikk og ingenting i direkte inntekter fra Nordkapp-turismen, mener politisk redaktør Jarle Mjøen i Altaposten.

Vil investere flere millioner

Rica som i 20 år har sittet på driftsrettighetene tar seg selv i forsvar. På nettstedet ifinnmark.no skriver Ole-Jacob Wold i Rica Eiendom Holding at det ikke er kommunestyret som bestemmer hvem som skal eie platået, men Fefo. Fefo er grunneierorganet Finnmarkseiendommen Finnmárkuopmodat, mer om Fefo om litt.

«Målet med slike prosesser er å etablere en best mulig plan for et område, som ivaretar alle hensyn. I en åpen og grundig prosess, slik vi opplever at denne prosessen har vært. Som en følge av utløpet av gjeldende festekontrakt og kommunens initiativ med ny områderegulering visste vi at det ville bli forandringer i Rica Eiendom og Scandics rammebetingelser på Nordkapp.» skriver Wold i Rica. Han mener at platået i dag er i en langt mer positiv situasjon enn det var i 1997. Noe som skyldes blant annet risikofylte investeringer fra Rica. «Vi har kjempet for det vi mener er Nordkapps beste, og kommunens administrasjon, lokalpolitikere og andre interessenter har kjempet for hva de mener er best».

Wold påpeker at dersom kommunestyret vedtar arealplanen vil festeområdets areal reduseres samtidig som festeavgiften trolig økes.

Motstand til tross, skriver Wold, Rica vil fortsatt være på Nordkapplatået.

«Vi ønsker å investere opp mot 150 millioner kroner på platået i årene som kommer.»

Venter svar fra regjeringen

Men så er det billettprisen. I 2011 kom daværende regjering på ballen. Miljøverdepartementet reagerte på at prisen for å komme ut på platået lå på 235 kroner.

– Vi mener avgiften på 160–235 kroner er for høy, sa politisk rådgiver Audun Garberg (SV) til NTB den gang.

MOT NORD: Trangt om plassen når solen for en gangs skyld viser seg frem på Nordkapplatået. (Foto: Bjørn Moholdt)
MOT NORD: Trangt om plassen når solen for en gangs skyld viser seg frem på Nordkapplatået. (Foto: Bjørn Moholdt)

I dag har departementet ingen svar på ABC Nyheters henvendelse, men de fikk også veldig kort tid på seg å svare før denne artikkelen hadde deadline. Departementet kommer likevel til å svare i løpet av uken, men da på spørsmål fra Venstres Ketil Kjenseth som har levert et skriftlig spørsmål til miljøvernminister Ola Elvestuen om avklaring på allemannsretten og friluftsavgift.

«Det finnes også eksempler der avgiften benyttes til å generere verdier gjennom næringsbasert turisme og salg av opplevelser. Det er stor fare for smitte-effekt ved bruk av avgifter til slikt bruk, særlig hvis misbruk ikke påpekes og påtales. Det er derfor blant mange en bekymring for en kommersialisering av bruk av natur, og at dette også kan medføre redusert friluftsliv og folkehelse i befolkningen», påpeker Kjenseth.

Les hele hans spørsmål her.

På den andre siden befinner kommunen seg.

Våpendrager for monopolet?

– Vi krever at FeFo som grunneier skaffer seg god innsikt og oversikt av verdien av Nordkapplatået. Nordkapp kommune ønsker sammen med FeFo og reiselivsaktører å bake den lokale reiselivskaken større, sa ordfører Kristina Hansen (Ap) i Nordkapp kommune under en diskusjon om platået på sensommeren 2017, skriver iFinnmark.

Til NRK samme år sier Hansen at hun skulle ønske at mer av inntektene gikk til kommunen.

– Vi mener det er et potensial for større lokale ringvirkninger av den naturressursen som Nordkapplatået er. Det har vært et uttrykt ønske i mange år.

Av politisk redaktør Jarle Mjøen i Altaposten anklages Hansen denne uken for å være våpendrager for at den han karakteriserer som urettferdigheten kan fortsette.

«Lokalbefolkingen gjennom Nordkapp kommune får tilsynelatende slikk og ingenting i direkte inntekter fra Nordkapp-turismen. Det er skammelig, men i enda større grad uforståelig, fordi det skjer med Nordkapp Ap og ordfører Kristina Hansen som våpendragere for at urettferdigheten skal kunne fortsette inn i framtiden.»

Fefo vil være forutsigbar eier

YTTERPUNKT: Globen på Nordkapp er et «must» for turistene som har tråkket seg ned på platået langt der nord. Foto: Hanna Sikkeland / ABC Nyheter
YTTERPUNKT: Globen på Nordkapp er et «must» for turistene som har tråkket seg ned på platået langt der nord. Foto: Hanna Sikkeland / ABC Nyheter

Da er vi kommet til Fefo som for nøyaktig 14 år siden ble opprettet for å forvalte grunn og naturressurser i Finnmark. Fefo fikk overført alt av eiendom Statskog hadde i fylket.

Av tomtefesterforbundet er Fefo blitt beskrevet at de har gjort hyttebyggere på festetomter i Finnmark til «leilendinger til evig tid ». Fefo var ikke enig og bedyret: «FeFo kan hverken si opp kontraktene, kaste festerne ut fra tomta eller sette opp festeavgiften vilkårlig» skrev kommunikasjons- og samfunnsansvarlig Robert Greiner i Fefo på nettstedet Næringspolitikk.no.

I Altaposten skriver samme Greiner at Fefo eier platået og ønsker å være en forutsigbar grunneier, samt å bidra til en positiv samfunnsutvikling.

«For FeFos del handler det om fellesskapets beste. Derfor har vi sagt tre ting: 1. Arealet til Rica skal gjøres mindre og frigjøres for Nordkapp kommune. 2. Festeavgiften skal markedsreguleres. 3. Nordkapp-samfunnet må få et fond for mer ringvirkninger av turismen».

Kolonialisme

Nordlys' politiske redaktør Skjalg Fjellheim er tydelig i sine forventninger til kommunestyremøtet kommendende uke:

«Rica og Scandics monopol på Nordkapp er uanstendig, og kan ikke fortsette. Det beste er å åpne for konkurranse, og flere reiselivsaktører i et voksende marked. Men fremfor alt vil det gi penger i kommunekassa. Ingen andre, noe sted i landet vårt, ville akseptert det som minner sterkt om kolonialisme.»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:02 Trump gir seg ikke: – Er du ikke lykkelig her, kan du bare reise!15:01 Apollo 11-astronautene gjenforenes - se livesending fra møtet14:56 Tørkesommer i fjor – nå gror det frodig og grønt14:54 Ruud sjanseløs i Sverige – tapte i første runde14:38 Thailands nye regjering tatt i ed14:34 Tyrkia vil ikke la EU-sanksjoner stå i veien for leteboring ved Kypros13:42 Meling hardt ut mot PST etter Krekar-pågripelse13:40 Zabaleta gir seg i England etter sesongen13:39 Molde-back klar for belgisk fotball13:16 Politiet etterforsker dødsfall i Telemark – mann pågrepet13:16 Per-Willy Amundsen sensurert av Facebook13:06 Ektepar dømt for ulovlig bruk av arbeidskraft13:05 Hiv-relaterte dødsfall ned 33 prosent siden 201012:46 Nesebrudd for Stabæk-kaptein Hanche-Olsen12:26 PST ser ingen grunn til å pågripe terrordømte11:45 Politiet etterlyser pårørende etter at eldre kvinne ble funnet i vannet11:31 De grønne i EU-parlamentet vil stemme mot von der Leyen11:29 Gransking av Mattilsynet kan koste 1,1 millioner kroner11:28 Nord-Korea sier amerikansk øvelse i Sør-Korea vil påvirke atomsamtaler11:20 Grindhaug tar ikke Haugesund-avansement på forskudd11:18 Kontantfri danskebåt får kritikk11:15 15-åring avhørt etter knivstikking på Holmlia11:04 Økokrim gir millionbot etter ulovlig lagring av kompost10:52 Giroud forsvarer Koscielny etter at han nektet å være med Arsenal til USA10:38 Tidligere fotballspiller skutt og drept10:25 Oslo-politiet: – Regelmessig funksjonsfeil på tjenestepistolen10:09 Regjeringen vil ha null døde i småbåtulykker, men rører ikke promillegrensen10:05 Von der Leyen lover plan for klimanøytralitet innen 100 dager09:40 India: To døde og over 40 fanget under sammenrast bygning09:37 CAS-medlem råder Messi: – Si unnskyld og unngå straff09:32 Livstid pluss 419 år for Charlottesville-angrepet09:24 PST: Krekar framstilles trolig for fengsling onsdag09:20 Tysk mann uten penger har slått seg ned på Gardermoen09:16 Duterte godkjenner lov mot seksuell trakassering08:36 Tidligere skihopper Bjørn Einar Romøren har blitt kreftsyk08:33 Schibsted-gruppen passerte én milliard i brutto driftsresultat08:29 Solid resultatvekst for Yara08:00 Resultatvekst for Telenor07:56 Dyrebeskyttelsen mener kjøtt slaktet uten bedøvelse må merkes07:50 Offensiv Solskjær vil kjempe seg tilbake til toppen07:42 Vi kan ikke ha en hvit Pocahontas eller Mulan07:26 Arsenal-supportere raser mot «passiv» klubbeier07:05 Kraftig jordskjelv ved Bali07:03 Landslagskaptein om J19-EM: – Satt oss mål om å komme til finalen06:41 Sevilla hentet spiller for 120 millioner kroner – Berge-pris kan skape trøbbel06:38 FN bekymret for USAs restriksjoner på Zarifs visum06:00 Ufrivillig PGA-pause for Hovland06:00 Frp har færrest «rike onkler» i valgkampen05:57 Mann skadd i leilighetsbrann i Notodden05:50 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:15 100 år siden stemmerett for alle ble innført05:14 Salvini-alliert avhørt om pengestøtte fra Russland04:46 Mulla Krekar pågrepet i Oslo av PST04:35 Regjeringen: FN-mandat ikke et krav for å delta i koalisjon i Persiabukta04:01 Demonstranter imot teleskop på Hawaii04:01 Rushtidsultimatum fra Frps kandidat i Rogaland03:40 Duterte vil bryte forbindelsene med Island03:33 Vaktordning mot rusforgiftning i fadderukene02:45 313 lik gravd opp av massegrav i Syria02:21 Norsk barnehage kommer dårlig ut i ny forskning02:16 Trump vurderer å sparke handelsminister Ross01:50 Israel fordømmer EU for å prøve å redde Iran-avtalen01:14 Kritisk for skadd syklist i Nordland00:58 Mexico avviser nye amerikanske asyl-restriksjoner00:37 Tre personer pågrepet for drap i Danmark23:32 Alan Turing blir det nye ansiktet på ny 50-pundseddel23:28 Savnet niåring funnet i god behold i Vestfold23:23 CNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:03 CNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:01 Minnestund for Umeå-ofre22:57 Niåring savnet i Re i Vestfold22:18 Republikanere bryter tausheten og kritiserer Trump for Twitter-utfall21:33 Bohinen sikret Stabæk-poeng på overtid21:23 Bjørn skutt i Selbu21:16 Boris Johnson: – Trumps utspill er totalt uakseptabelt20:34 Norge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24 EUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15 Trump ber kritikere forlate USA20:05 Hund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04 Jeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40 Tekniske problemer stanset Indias månelanding19:39 Hamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35 15-åring knivstukket på Holmlia – gjerningsperson tatt19:35 SAS-pilot tatt med promille18:39 Ytterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05 Amerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55 Van Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22 Klart for å koble hjerne og datamaskin?17:19 FN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17 Delvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14 Iran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59 Konfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12 Her reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11 Ukraina vil tvangskastrere pedofile15:55 Trump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52 Gay Pride i dyreriket15:46 15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45 Bygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20 Mann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner
Siste nytt
15:02PolitikkTrump gir seg ikke: – Er du ikke lykkelig her, kan du bare reise!15:01VerdenApollo 11-astronautene gjenforenes - se livesending fra møtet14:56NorgeTørkesommer i fjor – nå gror det frodig og grønt14:54SportRuud sjanseløs i Sverige – tapte i første runde14:38VerdenThailands nye regjering tatt i ed14:34VerdenTyrkia vil ikke la EU-sanksjoner stå i veien for leteboring ved Kypros13:42NorgeMeling hardt ut mot PST etter Krekar-pågripelse13:40SportZabaleta gir seg i England etter sesongen13:39SportMolde-back klar for belgisk fotball13:16NorgePolitiet etterforsker dødsfall i Telemark – mann pågrepet13:16PolitikkPer-Willy Amundsen sensurert av Facebook13:06NorgeEktepar dømt for ulovlig bruk av arbeidskraft13:05NorgeHiv-relaterte dødsfall ned 33 prosent siden 201012:46SportNesebrudd for Stabæk-kaptein Hanche-Olsen12:26NorgePST ser ingen grunn til å pågripe terrordømte11:45NorgePolitiet etterlyser pårørende etter at eldre kvinne ble funnet i vannet11:31VerdenDe grønne i EU-parlamentet vil stemme mot von der Leyen11:29NorgeGransking av Mattilsynet kan koste 1,1 millioner kroner11:28VerdenNord-Korea sier amerikansk øvelse i Sør-Korea vil påvirke atomsamtaler11:20SportGrindhaug tar ikke Haugesund-avansement på forskudd11:18PengerKontantfri danskebåt får kritikk11:15Norge15-åring avhørt etter knivstikking på Holmlia11:04NorgeØkokrim gir millionbot etter ulovlig lagring av kompost10:52SportGiroud forsvarer Koscielny etter at han nektet å være med Arsenal til USA10:38SportTidligere fotballspiller skutt og drept10:25NorgeOslo-politiet: – Regelmessig funksjonsfeil på tjenestepistolen10:09MotorRegjeringen vil ha null døde i småbåtulykker, men rører ikke promillegrensen10:05PolitikkVon der Leyen lover plan for klimanøytralitet innen 100 dager09:40VerdenIndia: To døde og over 40 fanget under sammenrast bygning09:37SportCAS-medlem råder Messi: – Si unnskyld og unngå straff09:32VerdenLivstid pluss 419 år for Charlottesville-angrepet09:24NorgePST: Krekar framstilles trolig for fengsling onsdag09:20ReiseTysk mann uten penger har slått seg ned på Gardermoen09:16VerdenDuterte godkjenner lov mot seksuell trakassering08:36Helse og livsstilTidligere skihopper Bjørn Einar Romøren har blitt kreftsyk08:33NorgeSchibsted-gruppen passerte én milliard i brutto driftsresultat08:29NorgeSolid resultatvekst for Yara08:00NorgeResultatvekst for Telenor07:56NorgeDyrebeskyttelsen mener kjøtt slaktet uten bedøvelse må merkes07:50SportOffensiv Solskjær vil kjempe seg tilbake til toppen07:42StemmerVi kan ikke ha en hvit Pocahontas eller Mulan07:26SportArsenal-supportere raser mot «passiv» klubbeier07:05VerdenKraftig jordskjelv ved Bali07:03SportLandslagskaptein om J19-EM: – Satt oss mål om å komme til finalen06:41SportSevilla hentet spiller for 120 millioner kroner – Berge-pris kan skape trøbbel06:38VerdenFN bekymret for USAs restriksjoner på Zarifs visum06:00SportUfrivillig PGA-pause for Hovland06:00NorgeFrp har færrest «rike onkler» i valgkampen05:57NorgeMann skadd i leilighetsbrann i Notodden05:50NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:15Norge100 år siden stemmerett for alle ble innført05:14VerdenSalvini-alliert avhørt om pengestøtte fra Russland04:46NorgeMulla Krekar pågrepet i Oslo av PST04:35NorgeRegjeringen: FN-mandat ikke et krav for å delta i koalisjon i Persiabukta04:01VerdenDemonstranter imot teleskop på Hawaii04:01NorgeRushtidsultimatum fra Frps kandidat i Rogaland03:40VerdenDuterte vil bryte forbindelsene med Island03:33NorgeVaktordning mot rusforgiftning i fadderukene02:45Verden313 lik gravd opp av massegrav i Syria02:21NorgeNorsk barnehage kommer dårlig ut i ny forskning02:16VerdenTrump vurderer å sparke handelsminister Ross01:50VerdenIsrael fordømmer EU for å prøve å redde Iran-avtalen01:14NorgeKritisk for skadd syklist i Nordland00:58VerdenMexico avviser nye amerikanske asyl-restriksjoner00:37VerdenTre personer pågrepet for drap i Danmark23:32VerdenAlan Turing blir det nye ansiktet på ny 50-pundseddel23:28NorgeSavnet niåring funnet i god behold i Vestfold23:23VerdenCNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:03VerdenCNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:01VerdenMinnestund for Umeå-ofre22:57NorgeNiåring savnet i Re i Vestfold22:18VerdenRepublikanere bryter tausheten og kritiserer Trump for Twitter-utfall21:33SportBohinen sikret Stabæk-poeng på overtid21:23NorgeBjørn skutt i Selbu21:16VerdenBoris Johnson: – Trumps utspill er totalt uakseptabelt20:34SportNorge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24VerdenEUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15VerdenTrump ber kritikere forlate USA20:05VerdenHund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04NorgeJeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40VerdenTekniske problemer stanset Indias månelanding19:39VerdenHamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35Norge15-åring knivstukket på Holmlia – gjerningsperson tatt19:35NorgeSAS-pilot tatt med promille18:39NorgeYtterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05SportAmerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55SportVan Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22Helse og livsstilKlart for å koble hjerne og datamaskin?17:19VerdenFN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17NorgeDelvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14VerdenIran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59VerdenKonfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12VerdenHer reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11VerdenUkraina vil tvangskastrere pedofile15:55VerdenTrump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52VerdenGay Pride i dyreriket15:46Sport15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45NorgeBygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20NorgeMann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner
Populært