Kampen om Nordkapplatået og 50 millioner i året

Video: Kampen om Nordkapplatået når stadig nye høyder.

Krangelen om hvem som får tilgang til å ta penger for tilgang til Nordkapplatået når stadig nye høyder.

«Når ble finnmarkingene så lettlurte og lettskremte?» spør politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys i en kommentar. Han sikter til Nordkapp kommune og kampen om billettinntektene på Nordkapplatået.

Til uken skal Nordkapp kommune ta stilling til om en aktør skal ha enerett på platået, og i så måte ta billetter for allmennhetens tilgang til platået. Eller om det skal åpnes opp.

50 millioner i året

Stridens kjerne er ifølge Dagens Næringsliv de rundt 50 millioner kronene den svenske hotellkjeden Scandic tar inn i inntekter fra platået hvert år. Andre anslår beløpet til opp mot 70 millioner i året. Til gjengjeld får staten 79.000 kroner i festeavgift. Festeavtalen er utløpt og skal behandles av kommunen i ny områdeplan 20. juni.

– Det er som om Norge skulle gi bort vår oljeformue til et svensk selskap for småpenger. De gir bort en pengemaskin, snur ryggen til og sender pengene ut av landet, sier hotellkongen Petter Stordalen til DN. Han eier 11 prosent av Hurtigruten, som veldig gjerne vil inn på platået for tjene penger.

I forrige uke klaget Hurtigruten konkurranseforholdet, eller mangelen på dette, inn for Eftas overvåkningsorgan ESA.

Nordkapplatået på Magerøya i Finnmark er en svært populær turistattraksjon. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Nordkapplatået på Magerøya i Finnmark er en svært populær turistattraksjon. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– For Hurtigruten er Nordkapp et av de mest populære reisemålene. Alle vil se Nordkapp. Når kommunen nå behandler ny reguleringsplan, må vi bruke muligheten til å åpne opp for flere aktører og sikre at folk får fri adgang til platået, sier kommunikasjonsdirektør Anne Marit Bjørnflaten i Hurtigruten til Dagens Næringsliv. Hun legger til at: – Det må være det eneste stedet i verden man ikke tjener penger på konkurranse.

Les også: Hurtigruten klager inn Nordkapp-enerett til ESA

Det hører med at ABC Nyheter/Startsidens eier, Trygve Hegnar, er styreleder i Hurtigruten, samt at han eier 5,1 millioner aksjer i Scandic (journ.anm.).

Ut i verdensrommet

Klassekampen kunne tidligere uken fortelle at det har vært hemmelige møter mellom Nordkapp kommune, Scandic og Rica, men at ingen vil fortelle hva som skjedde under disse møtene.

Det er den tidligere hotellkjeden Rica som for tjue år siden sikret seg rettighetene på platået foran nesen på Petter Stordalen. I ettertid har Jan Rivelsrud solgt hotellkjeden til konkurrent Scandic, men sitter fortsatt på mye av byggmassen og rettigheter knyttet til denne. Som drift på Nordkapplatået.

De kommersielle kjemper : Mobilisering for kommunal overtakelse av Nordkapplatået

Det har vært flere møter mellom kommunen og de to hotellaktørene. Etter et møte i desember foreslås platået fullstendig privatisert. Rådmann Raymond Robertsen deltar, men det foreligger ingen offentlige dokumenter fra møtene. I Klassekampen reagerer eiendomsadvokat Ole Martin Jensen. Han har engasjert seg i saken på eget initiativ.

– Jeg har ikke ord for hvor lukrativt dette vil være for Rica og Scandic. Markedsverdien av Nordkapp vil fyke til verdensrommet med de grepene Nordkapp Ap er i ferd med å gjøre, sier Jensen til Klassekampen.

Slik tar midnattssola seg ut på Nordkapp, en opplevelse mange vil få med seg. – Lokalbefolkingen gjennom Nordkapp kommune får tilsynelatende slikk og ingenting i direkte inntekter fra Nordkapp-turismen, mener politisk redaktør Jarle Mjøen i Altaposten.
Slik tar midnattssola seg ut på Nordkapp, en opplevelse mange vil få med seg. – Lokalbefolkingen gjennom Nordkapp kommune får tilsynelatende slikk og ingenting i direkte inntekter fra Nordkapp-turismen, mener politisk redaktør Jarle Mjøen i Altaposten.

Vil investere flere millioner

Rica som i 20 år har sittet på driftsrettighetene tar seg selv i forsvar. På nettstedet ifinnmark.no skriver Ole-Jacob Wold i Rica Eiendom Holding at det ikke er kommunestyret som bestemmer hvem som skal eie platået, men Fefo. Fefo er grunneierorganet Finnmarkseiendommen Finnmárkuopmodat, mer om Fefo om litt.

«Målet med slike prosesser er å etablere en best mulig plan for et område, som ivaretar alle hensyn. I en åpen og grundig prosess, slik vi opplever at denne prosessen har vært. Som en følge av utløpet av gjeldende festekontrakt og kommunens initiativ med ny områderegulering visste vi at det ville bli forandringer i Rica Eiendom og Scandics rammebetingelser på Nordkapp.» skriver Wold i Rica. Han mener at platået i dag er i en langt mer positiv situasjon enn det var i 1997. Noe som skyldes blant annet risikofylte investeringer fra Rica. «Vi har kjempet for det vi mener er Nordkapps beste, og kommunens administrasjon, lokalpolitikere og andre interessenter har kjempet for hva de mener er best».

Wold påpeker at dersom kommunestyret vedtar arealplanen vil festeområdets areal reduseres samtidig som festeavgiften trolig økes.

Motstand til tross, skriver Wold, Rica vil fortsatt være på Nordkapplatået.

«Vi ønsker å investere opp mot 150 millioner kroner på platået i årene som kommer.»

Venter svar fra regjeringen

Men så er det billettprisen. I 2011 kom daværende regjering på ballen. Miljøverdepartementet reagerte på at prisen for å komme ut på platået lå på 235 kroner.

– Vi mener avgiften på 160–235 kroner er for høy, sa politisk rådgiver Audun Garberg (SV) til NTB den gang.

MOT NORD: Trangt om plassen når solen for en gangs skyld viser seg frem på Nordkapplatået. (Foto: Bjørn Moholdt)
MOT NORD: Trangt om plassen når solen for en gangs skyld viser seg frem på Nordkapplatået. (Foto: Bjørn Moholdt)

I dag har departementet ingen svar på ABC Nyheters henvendelse, men de fikk også veldig kort tid på seg å svare før denne artikkelen hadde deadline. Departementet kommer likevel til å svare i løpet av uken, men da på spørsmål fra Venstres Ketil Kjenseth som har levert et skriftlig spørsmål til miljøvernminister Ola Elvestuen om avklaring på allemannsretten og friluftsavgift.

«Det finnes også eksempler der avgiften benyttes til å generere verdier gjennom næringsbasert turisme og salg av opplevelser. Det er stor fare for smitte-effekt ved bruk av avgifter til slikt bruk, særlig hvis misbruk ikke påpekes og påtales. Det er derfor blant mange en bekymring for en kommersialisering av bruk av natur, og at dette også kan medføre redusert friluftsliv og folkehelse i befolkningen», påpeker Kjenseth.

Les hele hans spørsmål her.

På den andre siden befinner kommunen seg.

Våpendrager for monopolet?

– Vi krever at FeFo som grunneier skaffer seg god innsikt og oversikt av verdien av Nordkapplatået. Nordkapp kommune ønsker sammen med FeFo og reiselivsaktører å bake den lokale reiselivskaken større, sa ordfører Kristina Hansen (Ap) i Nordkapp kommune under en diskusjon om platået på sensommeren 2017, skriver iFinnmark.

Til NRK samme år sier Hansen at hun skulle ønske at mer av inntektene gikk til kommunen.

– Vi mener det er et potensial for større lokale ringvirkninger av den naturressursen som Nordkapplatået er. Det har vært et uttrykt ønske i mange år.

Av politisk redaktør Jarle Mjøen i Altaposten anklages Hansen denne uken for å være våpendrager for at den han karakteriserer som urettferdigheten kan fortsette.

«Lokalbefolkingen gjennom Nordkapp kommune får tilsynelatende slikk og ingenting i direkte inntekter fra Nordkapp-turismen. Det er skammelig, men i enda større grad uforståelig, fordi det skjer med Nordkapp Ap og ordfører Kristina Hansen som våpendragere for at urettferdigheten skal kunne fortsette inn i framtiden.»

Fefo vil være forutsigbar eier

YTTERPUNKT: Globen på Nordkapp er et «must» for turistene som har tråkket seg ned på platået langt der nord. Foto: Hanna Sikkeland / ABC Nyheter
YTTERPUNKT: Globen på Nordkapp er et «must» for turistene som har tråkket seg ned på platået langt der nord. Foto: Hanna Sikkeland / ABC Nyheter

Da er vi kommet til Fefo som for nøyaktig 14 år siden ble opprettet for å forvalte grunn og naturressurser i Finnmark. Fefo fikk overført alt av eiendom Statskog hadde i fylket.

Av tomtefesterforbundet er Fefo blitt beskrevet at de har gjort hyttebyggere på festetomter i Finnmark til «leilendinger til evig tid ». Fefo var ikke enig og bedyret: «FeFo kan hverken si opp kontraktene, kaste festerne ut fra tomta eller sette opp festeavgiften vilkårlig» skrev kommunikasjons- og samfunnsansvarlig Robert Greiner i Fefo på nettstedet Næringspolitikk.no.

I Altaposten skriver samme Greiner at Fefo eier platået og ønsker å være en forutsigbar grunneier, samt å bidra til en positiv samfunnsutvikling.

«For FeFos del handler det om fellesskapets beste. Derfor har vi sagt tre ting: 1. Arealet til Rica skal gjøres mindre og frigjøres for Nordkapp kommune. 2. Festeavgiften skal markedsreguleres. 3. Nordkapp-samfunnet må få et fond for mer ringvirkninger av turismen».

Kolonialisme

Nordlys' politiske redaktør Skjalg Fjellheim er tydelig i sine forventninger til kommunestyremøtet kommendende uke:

«Rica og Scandics monopol på Nordkapp er uanstendig, og kan ikke fortsette. Det beste er å åpne for konkurranse, og flere reiselivsaktører i et voksende marked. Men fremfor alt vil det gi penger i kommunekassa. Ingen andre, noe sted i landet vårt, ville akseptert det som minner sterkt om kolonialisme.»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:40 Parti trekker seg fra Libanons regjering02:14 Masseslagsmål i Oslo01:58 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo01:43 Portforbud innføres i Santiago etter voldsomme protester01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19 Albaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:49 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool
Siste nytt
03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:40VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:58NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo01:43VerdenPortforbud innføres i Santiago etter voldsomme protester01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo01:19NorgeAlbaner tiltalt for 56 innbrudd på Østlandet00:49VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool
Populært