Vil påvirke Norge:

USA lover «frihetsgass» til Europa

Video:  USAs energiminister ønsker å tilby amerikanske frihetsmolekyler til EU-land.

USA vil forsyne Europa med «frihetsgass» og gir russisk og norsk gass konkurranse. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA gir i en sjarmoffensiv mot Europa klar beskjed om at de misliker bygging av flere gassrørledninger fra Russland.

6. juni markeres 75 år siden invasjonen av Normandie. Under et møte med energi-toppene 2. mai, benyttet Donald Trumps energiminister Rick Perry taletiden til å snakke om De allierte, som ved hjelp av amerikanske tropper frigjorde Europa.

Se video over!

Nå vil USA bidra til å «frigjøre Europa» igjen – ikke med soldater, men med «frihetens molekyler», som de kaller det. USA har tre eksportterminaler for flytende naturgass (LNG), nå bygger de tre til.

– Økt eksportkapasitet (...) er essensiell for å spre frihetsgass, gjennom å gi amerikanske allierte tilgang på ren energi, sier viseenergiminister Mark W. Menezes i en pressemelding datert 28. mai.

Fracking

USA ønsker nemlig ikke at Europa gjør seg mer avhengig av russisk naturgass. Menezes` sjef, Rick Perry, ønsker å tilby amerikanske frihetsmolekyler til hvert eneste EU-land.

Perry er tidligere presidentkandidat og guvernør i oljedelstaten Texas.

– En fri og uavhengig Europa er kritisk viktig for USA. Det er ingen bedre måte å gjøre det på enn å forbedre energisikkerheten, sa Perry på pressekonferansen etter møtet.

– Ikke bare gir amerikansk gass europeere frihet å bli holdt som gisler, men den senker også levekostnadene, sier Perry.

I motsetning til Norge, bruker resten av Europa stort sett gass til oppvarming.

Gassproduksjonen i USA har tatt seg voldsomt opp de siste årene, spesielt på grunn av den kontroversielle utvinnelsesprosessen kalt hydraulisk oppssprekking, eller «fracking».

Produksjonen har bidratt til å presse gassprisene nedover, og europeiske land tar gjerne imot. EU-kommisjonen bidrar med 600 millioner euro for å bygge ut terminaler til å ta imot skip med flytende amerikansk naturgass. Nå skal det bygges i Kroatia, og Spania, og det planlegges terminaler i blant annet Sverige, Irland og Hellas. I løpet av 2018 stod terminalene ferdige i Italia, Litauen, Frankrike, Polen og Malta.

Misliker flere gassrør

Energiminister Perry sier at USA motsetter seg bygging av de nye gassrørledningene fra Russland, Nord Stream 2, som fra før har skapt splittelse i EU, og TurkStream. Han viste til at allerede i dag møter 11 europeiske land 70 prosent av gassbehovet fra Russland.

– Dette vil føre russisk gass dypt inn på europeisk territorium og gi Russland ytterligere makt over europeisk utenrikspolitikk, sa Perry på EU-møtet i mai.

USA på sin side lover at deres gassforsyninger «sprer frihet», og kommer ikke til å bli brukt som politisk pressmiddel.

Perry sa ikke noe om Norge, som står for rundt en tredjedel av EUs gassforsyning. I 2018 stod gassen for over halvparten av Norges inntekter fra petroleumseksport, 265 mot 261 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet

Gassfrakteren Excelsior ved shippinganlegget Freeport, Texas, i USA. Foto: Freeport LNG Development, L.P.
Gassfrakteren Excelsior ved shippinganlegget Freeport, Texas, i USA. Foto: Freeport LNG Development, L.P.

Tore Guldbrandsøy, som leder Stavanger-kontoret til Rystad Energy, sier amerikansk gass helt klart vil ha betydning for Norge.

– Økte LNG volumer fra USA vil være viktig for diversifisering av gassleveranser til Europa samt prissettingen av gassen i Europa både på kort og lang sikt. Da 50 prosent av produksjonen fra norsk sokkel er gass, vil dette selvsagt påvirke verdien av norsk gass, sier Tore Guldbrandsøy, som leder Stavanger-kontoret til Rystad Energy.

Gulbrandsøy sier gassimport fra USA – og Russland – allerede har vært med å senke gassprisen til et lavt nivå.

– Videre vil dette kunne påvirke antagelser om framtidige gasspriser for leting etter gass på norsk sokkel og Barentshavet hvor om lag to tredjedeler av uoppdagede ressurser er forventet å være lokalisert, sier han til ABC Nyheter.

Frihetens havn

Samtidig med at Europa bygger mottakssentraler i full fart, bygger USA eksportterminaler. Den nyeste heter nettopp Freeport LNG, og bygges i Texas. LNG-gassen kjøles ned til minus 160 Celsius slik at den blir flytende og kan transporteres på skip, i motsetning til i gassrørledninger, som kun er komprimert (CNG). Dermed har LNG-gassen også mye høyere energitetthet.

Hittil er det Japan som har vært USAs største eksportmarked for flytende naturgass, men USA ønsker å eksportere mer, mye mer.

EUs tall viser at unionens import av gass i form av LNG utgjør ca. 12 prosent, og 12 prosent av det igjen står USA for. Men importen fra USA øker i rekordfart, den var bare på to prosent for tre år siden.

Norge metter rundt en tredjedel av EUs totale gassbehov, Russland rundt 40 prosent. Andre leveranser kommer fra Algerie, Nederland, Storbritannia, Qatar og noen flere.

Gassfrakteren Excelsior ved Freeport i Texas. Bakgrunnen sees en oljetanker. Foto: Freeport LNG Development, L.P.
Gassfrakteren Excelsior ved Freeport i Texas. Bakgrunnen sees en oljetanker. Foto: Freeport LNG Development, L.P.

Personvernpolicy