Kommunene står i kø for å sikre seg Røkkes blå tårn

Se video: Planene om et blått tårn på Fornebu møtte mye motstand, men andre steder er politikerne entusiastiske.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bærum vraket Røkkes drømmebygg, men en rekke andre kommuner og politikere jobber for å få «Det store blå» hjem til seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om det ikke ble noe av målet om en over 200 meter høy blå skyskraper på Fornebu i Bærum, jobber Kjell Inge Røkke for å finne en ny plassering. Hittil har Askøy, Porsgrunn, Haugesund, Os og Sarpsborg hatt møte med REV Ocean og Aker-eide FP-Eiendom om en mulig lokalisering. Hele 10-15 kommuner har meldt seg med i kampen.

– Vi tar møter med de kommunene og stedene som er interesserte, og vil vurdere hvilke kvaliteter som utmerker seg. Så vil vi sannsynligvis ta en avgjørelse i løpet av året, sier Marianne Stigset, kommunikasjonssjef for Verdenshavets hovedkontor, til ABC Nyheter.

For lite volum

Store blå skal blant annet være et «Verdenshavets hovedkontor», og vil med sin høyde på over 200 meter bli Norges klart høyeste bygning. Til sammenlikning er Oslos høyeste bygg hotell Plaza på 117 meter.

I forrige uke kom nyheten om at Kjell Inge Røkke stanser planene for skyskraperen Det store blå på Fornebu. Begrunnelsen er høydebegrensningene som politikerne har lagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med de begrensninger som er lagt av Bærums folkevalgte, får ikke REV Ocean det nødvendige volum til å oppfylle ambisjonene om et slagkraftig internasjonalt havsenter , opplyser Torstein Storækre i FP Eiendom i et innlegg i Budstikka.

«Det store blå»:

  • Bygget er tegnet av den ledende svenske arkitekten Gert Wingårdh som gikk vinnende ut av en nordisk arkitektkonkurranse. Det har en assosiasjon til et fyrtårn og er designet for å være et landemerke som skal minne oss om betydningen havet har for livet på jorden
  • Skyskraperen blir et av Nordens høyeste på rundt 250 meter, med over 80 000 m2 fordelt på 64 etasjer
  • Aker-eide FP Eiendom vil være ansvarlig for å gjennomføre byggeprosjektet
  • Det skal kunne tilby kontorfasiliteter til 2000 mennesker. Driften av Verdenshavets hovedkontor med konferansesenter, hotell og publikumsdel vil gi ca 200 arbeidsplasser
  • Det er foreløpig planlagt rundt 300 hotellrom og 20-30 rom for longstay gjester, fordelt over ca. 24 000 m2
  • Bygget har en kostnadsramme på over 3 milliarder kroner. Aker har investert 50 millioner kroner i prosjektet så langt
Kilde: FP Eiendom

Les også: Røkke stanser arbeidet med skyskraper på Fornebu

Kan få 35 mål utenfor Bergen

Askøy kommune i Hordaland tilbyr Røkke en tomt nær sjøen på rundt 35 mål, ifølge Bergens tidende. Fredag reiste kommunetoppene til Oslo for å møte Nina Jensen, prosjektets frontfigur. Rådmann Eystein Venneslan ser ikke på høyden som noe problem i kystlandskapet der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med tanke på at det ligger en bro rett ved siden så tenker jeg at det vil passe fint inn med et så høyt hus. Dette er en fenomenal mulighet for Askøy , sa han til BT i forkant av møtet.

Les også: Bergensk skepsis mot Røkke-skyskraper

Kan gi 3000 arbeidsplasser

Den store interessen kan skyldes at tårnet kan bringe mange arbeidsplasser til regionen som blir valgt. I tillegg til hovedkvarteret for World Ocean Centre (WOC) er en tredel planlagt som hotell med rom for langtidsopphold og konferansefasiliteter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Skyskraperen Det store blå. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
Skyskraperen Det store blå. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix

Den siste tredelen vil Kjell Inge Røkke stille til disposisjon for organisasjoner, gründere og andre. Ifølge Telemarksavisa vil en plassering i Porsgrunn kunne gi 3000 nye arbeidsplasser. En delegasjon fra grenlandsbyen hadde møte med Aker og REV Ocean på tirsdag.

– Det er ingen tvil om at miljøtankegangen og det maritime miljøet er viktig for framtiden. Klarer vi å få hele prosjektet, eller deler av det hit vil det skape ringvirkninger for hele regionen , sier ordfører Robin Kåss til TA.

Les også: Naboene raser mot Røkkes skyskraper – blir Nordens høyeste med 200 meter

Villige til å beholde høyden

Et tårn tårn på over 200 meter vil stikke seg tydelig ut uansett hvor det kommer til å stå i Norge. Marianne Stigset mener de aldri har krevd at tårnet skal være 250 meter høyt, men forteller at flere delegasjoner de har møtt har uttrykt vilje til å beholde nåværende form på bygget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De vi har møtt har vært fremoverlente og viser stor interesse for prosjektet, og det er veldig hyggelig. Det er viktig at prosjektet blir godt politisk forankret med støtte både på tvers av partiene og i lokalsamfunnet, sier Stigset.

Les også:

Kåre Willoch er kritisk til Røkkes skyskraper

Røkke sto bak den mystiske dressdonasjonen til Fretex

London kan få ny, høy turistattraksjon