– Jeg trodde Thon ville vist større raushet

<p>Olav Thon vant mot restauranten på Hamar Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix</p>
Olav Thon vant mot restauranten på Hamar Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Mandag tapte Erik Jacobsen retten til å bruke Stortorvet Gjestgiveri på Hamar, men skiltet skrur han ikke ned med det første.

Mandag ettermiddag ble det klart, Oslo tingrett slo fast at restauranten Stortorvet Gjestgiveri på Hamar ikke får lov til å bruke navnet lenger. Men eier Erik Jacobsen har ikke til hensikt å skru ned skiltet. Han er bekymret for hva det kan føre til om dommen blir stående.

– Vi har en måned på oss til å avgjøre om vi eventuelt skal anke, eller om vi velger å endre navn. Vi tar denne betenkningstiden i bruk, men vi mener uansett at dommen bygger på feil slutninger, sier Erik Jacobsen til ABC Nyheter.

Det var Hamar Arbeiderblad som omtalte saken først.

Dermed blir skiltet hengende på restauranten på Hamar i minst noen uker til. Skulle saken ankes, blir det hengende enda lenger -siden dommen da ikke blir rettskraftig.

– Blir dommen fra tingretten stående vil den danne presedens, sier han. Jacobsen viser til at det tross alt er mange institusjoner med like navn.

– Tenk på hvor mange Grand Hotell det finnes i Norge, påpeker han.

– Skal bare det hotellet som var først med å ta navnet Grand få beholde det? I så fall hva da med Astoria? På Hamar ligger Hotell Astoria, i Oslo ligger Thon Hotell Astoria. Blir dette den neste saken som havner i retten?

Bakgrunn: Restaurant på Hamar saksøkes av Olav Thon

(Artikkelen fortsetter under)

Stortorvet Gjestgiveri på Hamar. Foto: Madruka
Stortorvet Gjestgiveri på Hamar. Foto: Madruka

Kan forvirre på nett

Han forteller at problemstillingen med de to restaurantene har oppstått som følge av at de ved Stortorvets Gjæstgiveri praktiserer bordbestilling på nett, mens Stortorvet Gjestgiveri Hamar ikke benytter dette bestillingssystemet.

– Vi har ikke bestilling på nett, vi tar bare imot bordbestillinger pr. telefon. Vi ønsker på den måten å ha kontroll på bestillingene, forklarer han.

Men bestiller du bord på nett ved Stortorvets Gjæstgiveri, er det dårlig opplyst at stedet befinner seg i Oslo og dermed har gjester som skulle til Hamar endt opp med bord i Oslo. Dette har igjen ført til at restauranten i Oslo ved flere anledninger har hatt tomme bord.

– Etter vår mening ville det vært en enkel sak å gjøre nettsiden til Stortorvet Gjæstgiveri mer tydelig hva gjelder stedsangivelse slik at problemer med feilbestillinger ble unngått.

Dessuten er det ikke slik at vi ønsker å bli oppfattet som Gjæstgiveriet i Oslo. Tvert imot. Vi har en helt annen profil og et helt annet konsept enn dem.

Kan gifte seg: Thon utelukker ikke å gifte seg når han blir 100

(Artikkelen fortsetter under)

Et av skiltene på restauranten i Oslo Foto: Knut Falch / SCANPIX Foto: Knut Falch / NTB scanpix
Et av skiltene på restauranten i Oslo Foto: Knut Falch / SCANPIX Foto: Knut Falch / NTB scanpix

Hentet fra lokal restaurant

Navnet Stortorvet Gjestgiveri Hamar kommer dels fra en tidligere restaurant i byen som het Oplandske Gjestgiveri, Hamar eldste restaurant som gikk inn for åtte-ti år siden.

– Typografien fra denne restaurantens skilt er benyttet i restaurantens logo. Vi ønsket å benytte ordet gjestgiveri da vi ønsket å videreføre de gode minnene fra Oplandske Gjestgiveri, sier Jacobsen til ABC Nyheter. Han fortsetter:

– Vi ligger ved Stortorvet på Hamar og fant det formålstjenlig å benytte denne stedsangivelsen i navnet. Rundt Stortorvet på Hamar er det mange kulturaktiviteter. Blant annet ligger Hamars nye kulturhus her som vi ønsker å bli assosiert med.

Erik Jacobsen skrur ikke ned skiltet på Hamar med det første. Foto: Madruka
Erik Jacobsen skrur ikke ned skiltet på Hamar med det første. Foto: Madruka

Han mener alle ordene i logoen er ulike i forhold til hvordan Oslo-restauranten skriver sitt navn.

– Vi benytter ikke genitiv S. Ei heller Æ i gjestgiveri. Dessuten skriver vi Hamar til slutt for helt klart å understreke at vår restaurant ligger i Hamar. Slik sett vil vår logo derfor kunne anses som et egennavn, mens uten noen slik stedsangivelse er jo både stortorv og gjestgiveri vanlige fellesnavn som ingen skal ha enerett til bruk av.

Jacobsen mener de avviker på alle områder sammenlignet med uttrykket restauranten i Oslo benytter.

– Det blir blant annet vist til at dere har skrifttype som er veldig lik den de benytter i Oslo. Kunne dere endret på denne?

Jacobsen viser til at Oslo-restauranten har åtte forskjellige måter å skrive navnet sitt på og det er bare på fasaden. Han mener at de derfor ikke har noen ensartet profil. Firmanavnet skrives med flere ulike fonter, flere ulike farger og firmanavnet er endatil forkortet på ulike måter.

– Jeg hadde trodd at en mann som Olav Thon hadde vist en noe større raushet overfor en liten restaurant med 45 sitteplasser her på Hamar, men det er nå så.

Tjener godt : Olav Thon håver inn milliarder

Godt fornøyd med dommen

Olav Thons advokat Peter Steen sier til ABC Nyheter at det så vidt han vet ikke er andre serveringssteder som benytter seg av navnet. Hva det eventuelt vil kunne bety om dommen blir rettskraftig, har de ikke sett nærmere på. Hotellene til Thon er det andre enn Steen som holder på.

– Vi er totalt sett fornøyd med resultatet ettersom vi fikk gjennomslag for vår hovedanførsel om at de ikke skal bruke navnet.

– Jacobsen påpeker at det er vanskelig å forholde seg til siden restauranten i Oslo benytter seg av flere uttrykk og skrivemåter som på skiltene på bygget. Hvilke tanker gjør du deg om det?

– Det blir sekundært hvor navnet er på bygningen, det er bruken som er saken. De har utformet navnet på en visuell måte at når du ser likheten når du ser disse opp mot hverandre. Dette er hoveddelen av saken vår.

Vil rydde i Oslo: Olav Thon skal få orden på «nye Plata». Vil pusse vektere på narkomiljøet i Brugata

– Betyr ingenting

Merkevarespesialist og dosent Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania stusser når han hører om dommen.

– Restauranten i Oslo er nok en sterk merkevare for dem som liker brune steder, men kanskje ikke så veldig for unge mennesker. De vokter vel navnet, men det har jo ingenting å si for dem at det finnes en restaurant på Hamar med samme navn. Det er ingen som helst fare for at kundene tar feil og havner på stortorvet på Hamar i stedet for i Oslo, sier han og humrer før han legger til:

– Det er mye ståhei for noe som gjør ingenting forretningsmessig.

Blindheim mener at det kunne også styrket merkevaren om begge restaurantene beholdt navnet. Men han sitter igjen med en følelse om at restauranten i Oslo, som har dype røtter i byens historie, er et sted som er i ferd med å gå ut på dato.

– Det er lenge siden sist jeg var der, men jeg ser at det er en knokkelklubb - bestående av mange eldre. Litt som Wesselstuen i Bergen, som har sett sine bedre dager, sier han.

Støtter pels: Olav Thon: – Feil å legge ned pelsdyrnæringen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Hvite hus-ansatt vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju personer pågrepet etter mistanke om alvorlig seksualforbrytelse08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 Skatteklager: 2.500 saker i kø01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år
Siste nytt
09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Hvite hus-ansatt vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju personer pågrepet etter mistanke om alvorlig seksualforbrytelse08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12PengerFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45Helse og livsstilEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43PengerSkatteklager: 2.500 saker i kø01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19PengerUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52PengerFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50KulturDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år
Populært