Meny

– Jeg trodde Thon ville vist større raushet

Olav Thon vant mot restauranten på Hamar Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Mandag tapte Erik Jacobsen retten til å bruke Stortorvet Gjestgiveri på Hamar, men skiltet skrur han ikke ned med det første.

Mandag ettermiddag ble det klart, Oslo tingrett slo fast at restauranten Stortorvet Gjestgiveri på Hamar ikke får lov til å bruke navnet lenger. Men eier Erik Jacobsen har ikke til hensikt å skru ned skiltet. Han er bekymret for hva det kan føre til om dommen blir stående.

– Vi har en måned på oss til å avgjøre om vi eventuelt skal anke, eller om vi velger å endre navn. Vi tar denne betenkningstiden i bruk, men vi mener uansett at dommen bygger på feil slutninger, sier Erik Jacobsen til ABC Nyheter.

Det var Hamar Arbeiderblad som omtalte saken først.

Dermed blir skiltet hengende på restauranten på Hamar i minst noen uker til. Skulle saken ankes, blir det hengende enda lenger -siden dommen da ikke blir rettskraftig.

– Blir dommen fra tingretten stående vil den danne presedens, sier han. Jacobsen viser til at det tross alt er mange institusjoner med like navn.

– Tenk på hvor mange Grand Hotell det finnes i Norge, påpeker han.

– Skal bare det hotellet som var først med å ta navnet Grand få beholde det? I så fall hva da med Astoria? På Hamar ligger Hotell Astoria, i Oslo ligger Thon Hotell Astoria. Blir dette den neste saken som havner i retten?

Bakgrunn: Restaurant på Hamar saksøkes av Olav Thon

(Artikkelen fortsetter under)

Stortorvet Gjestgiveri på Hamar. Foto: Madruka

Kan forvirre på nett

Han forteller at problemstillingen med de to restaurantene har oppstått som følge av at de ved Stortorvets Gjæstgiveri praktiserer bordbestilling på nett, mens Stortorvet Gjestgiveri Hamar ikke benytter dette bestillingssystemet.

– Vi har ikke bestilling på nett, vi tar bare imot bordbestillinger pr. telefon. Vi ønsker på den måten å ha kontroll på bestillingene, forklarer han.

Men bestiller du bord på nett ved Stortorvets Gjæstgiveri, er det dårlig opplyst at stedet befinner seg i Oslo og dermed har gjester som skulle til Hamar endt opp med bord i Oslo. Dette har igjen ført til at restauranten i Oslo ved flere anledninger har hatt tomme bord.

– Etter vår mening ville det vært en enkel sak å gjøre nettsiden til Stortorvet Gjæstgiveri mer tydelig hva gjelder stedsangivelse slik at problemer med feilbestillinger ble unngått.

Dessuten er det ikke slik at vi ønsker å bli oppfattet som Gjæstgiveriet i Oslo. Tvert imot. Vi har en helt annen profil og et helt annet konsept enn dem.

Kan gifte seg: Thon utelukker ikke å gifte seg når han blir 100

(Artikkelen fortsetter under)

Et av skiltene på restauranten i Oslo Foto: Knut Falch / SCANPIX Foto: Knut Falch / NTB scanpix

Hentet fra lokal restaurant

Navnet Stortorvet Gjestgiveri Hamar kommer dels fra en tidligere restaurant i byen som het Oplandske Gjestgiveri, Hamar eldste restaurant som gikk inn for åtte-ti år siden.

– Typografien fra denne restaurantens skilt er benyttet i restaurantens logo. Vi ønsket å benytte ordet gjestgiveri da vi ønsket å videreføre de gode minnene fra Oplandske Gjestgiveri, sier Jacobsen til ABC Nyheter. Han fortsetter:

– Vi ligger ved Stortorvet på Hamar og fant det formålstjenlig å benytte denne stedsangivelsen i navnet. Rundt Stortorvet på Hamar er det mange kulturaktiviteter. Blant annet ligger Hamars nye kulturhus her som vi ønsker å bli assosiert med.

Erik Jacobsen skrur ikke ned skiltet på Hamar med det første. Foto: Madruka

Han mener alle ordene i logoen er ulike i forhold til hvordan Oslo-restauranten skriver sitt navn.

– Vi benytter ikke genitiv S. Ei heller Æ i gjestgiveri. Dessuten skriver vi Hamar til slutt for helt klart å understreke at vår restaurant ligger i Hamar. Slik sett vil vår logo derfor kunne anses som et egennavn, mens uten noen slik stedsangivelse er jo både stortorv og gjestgiveri vanlige fellesnavn som ingen skal ha enerett til bruk av.

Jacobsen mener de avviker på alle områder sammenlignet med uttrykket restauranten i Oslo benytter.

– Det blir blant annet vist til at dere har skrifttype som er veldig lik den de benytter i Oslo. Kunne dere endret på denne?

Jacobsen viser til at Oslo-restauranten har åtte forskjellige måter å skrive navnet sitt på og det er bare på fasaden. Han mener at de derfor ikke har noen ensartet profil. Firmanavnet skrives med flere ulike fonter, flere ulike farger og firmanavnet er endatil forkortet på ulike måter.

– Jeg hadde trodd at en mann som Olav Thon hadde vist en noe større raushet overfor en liten restaurant med 45 sitteplasser her på Hamar, men det er nå så.

Tjener godt : Olav Thon håver inn milliarder

Godt fornøyd med dommen

Olav Thons advokat Peter Steen sier til ABC Nyheter at det så vidt han vet ikke er andre serveringssteder som benytter seg av navnet. Hva det eventuelt vil kunne bety om dommen blir rettskraftig, har de ikke sett nærmere på. Hotellene til Thon er det andre enn Steen som holder på.

– Vi er totalt sett fornøyd med resultatet ettersom vi fikk gjennomslag for vår hovedanførsel om at de ikke skal bruke navnet.

– Jacobsen påpeker at det er vanskelig å forholde seg til siden restauranten i Oslo benytter seg av flere uttrykk og skrivemåter som på skiltene på bygget. Hvilke tanker gjør du deg om det?

– Det blir sekundært hvor navnet er på bygningen, det er bruken som er saken. De har utformet navnet på en visuell måte at når du ser likheten når du ser disse opp mot hverandre. Dette er hoveddelen av saken vår.

Vil rydde i Oslo: Olav Thon skal få orden på «nye Plata». Vil pusse vektere på narkomiljøet i Brugata

– Betyr ingenting

Merkevarespesialist og dosent Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania stusser når han hører om dommen.

– Restauranten i Oslo er nok en sterk merkevare for dem som liker brune steder, men kanskje ikke så veldig for unge mennesker. De vokter vel navnet, men det har jo ingenting å si for dem at det finnes en restaurant på Hamar med samme navn. Det er ingen som helst fare for at kundene tar feil og havner på stortorvet på Hamar i stedet for i Oslo, sier han og humrer før han legger til:

– Det er mye ståhei for noe som gjør ingenting forretningsmessig.

Blindheim mener at det kunne også styrket merkevaren om begge restaurantene beholdt navnet. Men han sitter igjen med en følelse om at restauranten i Oslo, som har dype røtter i byens historie, er et sted som er i ferd med å gå ut på dato.

– Det er lenge siden sist jeg var der, men jeg ser at det er en knokkelklubb - bestående av mange eldre. Litt som Wesselstuen i Bergen, som har sett sine bedre dager, sier han.

Støtter pels: Olav Thon: – Feil å legge ned pelsdyrnæringen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:36 Mistanke om at to personer er tatt av snøskred13:31 Klimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30 Cyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13 UEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09 Viking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56 To barn skadd i bussulykke i Oslo12:48 UP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47 Tyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38 18-åring tiltalt for drap på jente (13)12:31 Ingen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31 Elleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05 SV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52 Promillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51 Riksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32 Tillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31 Nye internettregler fikk flertall i EU-parlamentet11:16 1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09 Glenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07 Lavprisselskap kan gå konkurs10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 – Skiforbundet har full støtte for sin modell08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Tror Norge vil ha dem i leire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 – Forstår Viking Sky-rederen nå hvorfor vi betaler skatt?14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Flere nordmenn bytter bort hyttepåsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»
Siste nytt
13:36NorgeMistanke om at to personer er tatt av snøskred13:31VerdenKlimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30PengerCyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13SportUEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09ReiseViking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56NorgeTo barn skadd i bussulykke i Oslo12:48MotorUP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47ReiseTyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38Norge18-åring tiltalt for drap på jente (13)12:31NorgeIngen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31NorgeElleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05PolitikkSV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52NorgePromillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51PengerRiksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32NorgeTillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31KulturNye internettregler fikk flertall i EU-parlamentet11:16Verden1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09SportGlenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07ReiseLavprisselskap kan gå konkurs10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29Sport– Skiforbundet har full støtte for sin modell08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01PolitikkBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15PolitikkRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47VerdenBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22Politikk– Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeTror Norge vil ha dem i leire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07Penger– Forstår Viking Sky-rederen nå hvorfor vi betaler skatt?14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseFlere nordmenn bytter bort hyttepåsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»
Populært