På under en halvtime gjør «Kate» like mye som du gjør i løpet av et liv

Roboten Kate jobber nesten 200.000 ganger raskere enn en vanlig medarbeider, likevel skal hun skape flere arbeidsplasser enn hun erstatter.
Roboten Kate jobber nesten 200.000 ganger raskere enn en vanlig medarbeider, likevel skal hun skape flere arbeidsplasser enn hun erstatter. Foto: Lighthouse8 /skjermdump
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kate er den perfekte arbeidstaker. Hun jobber hver dag året rundt, er aldri syk og trenger ikke ferie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi mennesker bruker cirka 0,68 sekunder på å trykke på en knapp på tastaturet. I løpet av den tiden har roboten Kate unnagjort en hel arbeidsuke. Det forteller daglig leder i Lighthouse 8, Freddy Aursø, ifølge Teknisk Ukeblad.

Kate (K8) McCloud, som hun er døpt, kan over 100 språk, jobber 24 timer i døgnet, hver dag, året rundt.

Hun er utviklet av ingeniørselskapet Lighthouse 8 som er basert i Trondheim.

– Roboten kan gjøre enormt mye research på svært kort tid. Alt av data samles inn og bearbeides maskinelt, sier Aursø til NRK.

Les også: Bioteknologirådet positiv til ny DNA-teknologi

Hanker inn jobber til firmaet

K8 er et dataprogram som brukes til å samle inn informasjon på nettet som kan brukes til blant annet markedsføring, salgskampanjer, rekruttering og jobbsøking.

Hun skal være 198.805 ganger raskere enn en menneskelig medarbeider, og søker på 50-60 jobber på en god dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nemlig Kate som hanker inn mange av jobbene som firmaet gjør, og i fjor sommer fikk hun jobb hos Scandic Hotels på dagen.

– Det er første gang jeg har sett en robot søke på en jobb. Jeg syntes hele søknaden og CV-en var veldig spennende og morsom. Så tok nysgjerrigheten overhånd, sier kommersiell direktør i Scandic Hotels, Christian Gamsgrø til Teknisk Ukeblad.

Gamsgrø forteller at de så langt er veldig fornøyd med jobben Kate gjør, og at hun blant annet har gjort omfattende analyser av deres digitale ytelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den rødhårede roboten har lettet mye av arbeidet hos flere selskaper i hele verden, blant annet det norske selskapet Visindi.

– Hun avlaster våre medarbeidere med oppgavene som ikke er fullt så meningsbærende å gjøre. Det er ofte rutinepreget arbeid, forklarer teknologiansvarlig i Visindi Norge, Patrick Gjønnes, til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Roboten har én hovedmangel

Aursø forsikrer at K8 ikke vil stjele arbeidsplasser som mange frykter, men heller skape nye. Hos Lighthouse8 har antall ansatte nesten fordoblet seg det siste året, fra 12 til 23. Han sier de stadig har behov for nye, menneskelige medarbeidere.

Daglig leder innrømmer at K8 har sine mangler.

– Det største problemet med Kate, er at hun ikke har menneskelige følelser, hun føler ingenting, sier Aursø til NRK.

Les også: Sykepleierforbundet boikotter lockout