Nå kommer Norges første lakseoppdrett på land - i Fredrikstad

Artikkelen fortsetter under annonsen

Naturvernernes drøm om å få oppdrettslaksen på land, er i ferd med å bli virkelighet i Fredrikstad. I desember skal det svømme smålaks i tanker på industriområdet Øra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FREDRIKSTAD (ABC Nyheter): – Alle som skal produsere den økende mengden mat verden trenger framover, må tenke bærekraft.

Det sier den forhenværende forsikringsmannen Erik Heim til ABC Nyheter.

For fire år siden klekket Heim i sin egen stue ut tanken om å forske, utvikle og opprette Norges første oppdrettsanlegg for laks på land.

Nå er gründerens prosjekt på vei til å materialisere seg på industriområdet Øra utenfor Fredrikstad.

Der foregår byggingen av store tanker, slakteri og alt som skal til for å produsere laks.

Etter Fredrikstad står et atskillig større oppdrettsanlegg i USA for tur.

Dette skjer idet protestene strømmer på mot oppdrettsanleggene i sjøen. Deres spredning av lakselus og gener fra rømt oppdrettslaks går hardt utover villaksen i Norge.

Les: Hull i nota førte til at 54.000 laks rømte

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Litt laks til bra pris

– I desember skal smolten (smålaksen, journ. anm.) være på plass. Ett år senere selger vi fisken, forteller prosjektleder Ketil Fjeld ute på anleggsplassen - som minst av alt minner om oppvekststed for fisk.

Men det er altså her selskapet Fredrikstad Seafoods AS, som hovedsakelig eies av Nordic Aquafarms AS, allerede har begynt å selge fisk.

– Fase 1 får en kapasitet på 2000 tonn. Første innsett, som skal slaktes i slutten av 2019, har vi alt solgt til Danmark, forteller Erik Heim.

Det skjer til høyere pris enn tradisjonell oppdrettslaks fra merder i sjøen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En av fordelene med landbasert produksjon er at markedet er villig til å betale premium, smiler Heim.

Fase 2 blir et smoltanlegg og et vekstanlegg for ytterligere 4000 tonn laks.

De 6000 tonnene som blir kapasiteten til slutt her på Øra, er for småtterier å regne mot de over 1,2 millioner tonn som produseres i sjøen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kampen mot lakselus gir fæle virkninger

Miljø og marked

Noe som har muliggjort oppdrett på land, er at en prosess for å konsesjon til det, har kommet på plass. Og - mens konsesjoner i sjøen koster hundrevis av millioner, har myndighetene bestemt at konsesjon til landbasert oppdrett skal være gratis.

– Å få konsesjon har tatt lenger tid enn vi hadde håpet. Når du skal pløye opp ny regulatorisk mark, er det mer krevende, bemerker Heim.

At han har gått inn for landanlegg, betyr ikke at Heim er imot oppdrett i sjøen.

– Jeg håper ikke det blir forbud mot merder i sjøen. Vi er avhengige av alle produksjonsformene hvis vi skal greie å fø verden. Det er bare å se på FAOs beregninger som viser at mengden sjømat må dobles. Da er spørsmålet hvordan i all verden vi skal klare det, sier han.

– Hvorfor satset du da på landbasert oppdrett?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har alltid vært interessert i fisk og fiske, og er fluefisker. Så har jeg miljøstudier bak meg og har alltid vært opptatt av miljø. Det handler om å kombinere disse interessene og se mulighetene i markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Blir landbasert bedre på miljø enn du kan få til i sjøen?

– Det avhenger helt av utviklingen av innovasjon i sjøen også. Det som er viktig, er at alle som skal produsere med den veksten vi må ha i verden, må være opptatt av bærekraft. Mye kan skje i begge produksjonsformene.

I full gang i Danmark

Konsernet er allerede i gang med landbasert oppdrett i Danmark og har kjøpt en stor tomt i Maine, USA, med mål om å produsere 37.000 tonn laks på land der.

– Vi er majoritetsaksjonær i to anlegg i Danmark der vi produserer noe helt annet enn her, forteller Heim.

Der oppdretter de en art som heter yellowtail kingfish og en søsterfisk som også fåes i sushi i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Der har vi et stort klekkeri- og yngelanlegg der vi også produserer alger og plankton. Så har vi verdens største vekstanlegg for denne fisken, som vokser opp til fire kilo. Fisken vokser fra egg til fire kilo på 14-15 måneder og er en dyr fisk, sier han.

– I USA har vi sikret oss en tomt i Maine og forbereder oss på godkjenningsprosesser.

– Hva er fordelen med å produsere der og ikke her?

– USA er verdens største marked for laks hvis vi ikke ser på EU samlet. Per i dag har de lavt forbruk av laks per innbygger. Her er det vekstmuligheter, og de har veldig lite produksjon i eget land, sier Erik Heim.

– Lakseoppdrettere som strutser

– Jeg er veldig positiv til dette prosjektet. Det er viktig å få satt spaden i jorda for landbaserte anlegg og motbevise det oppdrettsnæringen sier, at det er tilnærmet umulig å få til, sier Roald Dahl jr. til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er lakseentusiast som har vært opptatt av lakseoppdrett i lang tid.

– I dag produseres jo så og si all smolt på land. De sitter på kunnskaper som de kunne overført helt til laksen når slaktevekt, mener Dahl jr..

– Det som er mest interessant, er at de hevder at med lukkede anlegg kan de produsere laks overalt i verden. Uavhengig av hva som skjer i Norge, er mange anlegg prosjektert rundt i verden, og noen er med hell i gang. Hvis du som næring ikke er ledende, kan du like gjerne oppdrette struts! De stikker hodene ned i sanden, legger han til.

– Men det er jo mikroskopiske mengder laks som produseres på land?

– Ja, foreløpig. Men dette er startfasen. Det er ikke noe å lure på at dette kommer for fullt, sier Roald Dahl jr..