F-35-programmets toppsjef:

– Trump har spart Norge milliarder

De nye norske jagerflyene i skumringen på Ørland Hovedflystasjon forrige fredag. Foto: Ned Alley / NTB scanpix.
De nye norske jagerflyene i skumringen på Ørland Hovedflystasjon forrige fredag. Foto: Ned Alley / NTB scanpix.

Trumps skarpe kritikk av de galopperende kostnadene i F-35-programmet førte direkte til innsparinger, sier konsernsjefen i Lockheed Martin til Nettavisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ingen tvil om at president Trump har bidratt til å få ned kostnadene på F-35 gjennom hans uttalelser i fjor, sier konsernsjef i Lockheed Martin, Marillyn Hewson, til Nettavisen.

Det amerikanske selskapet, der Hewson også er styreleder, produserer Norges og USAs nye stealth-jagere. Hewson er i Norge i forbindelse med markeringen av at de tre første F-35-flyene har kommet til landet.

Totalt kjøper Norge inntil 52 kampfly, men en anslått anskaffelseskostnad på 81 milliarder kroner. Anskaffelsen er den største Forsvaret har gjort noensinne. USA er den aller største kunden for Lockheed Martins nye fly, men de fleste Nato-land er på kundelisten, deriblant Norge.

Gunstig for Norge

Lockheed Martin er en av verdens største produsenter av forsvarsutstyr, og Hewson har som sjef tett dialog med president Trump. Da han i desember i fjor skrev i en Twittermelding at F-35-kostnadene «var ute avkontroll», lovet Hewson bot og bedring.

President Trump sa allerede før han ble tatt i ed at han ville kutte kostnaden på Pentagons dyreste våpenprogram, Lockheed Martins F-35. Her fra en tale i Michigan 9. desember 2016. Scanpix/AP.
President Trump sa allerede før han ble tatt i ed at han ville kutte kostnaden på Pentagons dyreste våpenprogram, Lockheed Martins F-35. Her fra en tale i Michigan 9. desember 2016. Scanpix/AP.

Innsparingene kommer også Norge til gode, fortalte konsernsjefen til Nettavisen torsdag.

Det norske F-35-kjøpet

 • Norge har besluttet å gå til anskaffelse av inntil 52 nye kampfly av typen F-35.
 • Forventet kostnad for anskaffelsen, basert på en valutakurs på 8,44, er på 81,3 milliarder 2018-kroner. Levetidskostnadene er beregnet til over 270 milliarder, inkludert anskaffelseskostnadene.
 • F-35 er et såkalt multirollefly, som vil si at det er bygget for å kunne løse en rekke ulike oppdrag, både alene og sammen med andre.
 • F-35-flyene skal erstatte dagens F-16-fly, som fases ut fra 2019. De kan utføre langt flere oppdrag uten støtte fra andre fly eller bakkestasjoner enn de F-16 kan.
 • Det skal leveres seks fly i året fram til 2025. De første tre landet på Ørland flystasjon fredag 3. november. I tillegg skal sju fly brukes til opplæring i USA.
 • F-35 settes sammen på Lockheed Martins fabrikk i Fort Worth i Texas, USA.

Teknisk

 • Lengde: 15,5 meter
 • Bredde: 10,6 meter
 • Motorens skyvekraft: 40. 000 pund
 • Drivstoffkapasitet: 8,4 tonn
 • Nyttelast: over 8 tonn (over 2,5 tonn i intern våpenlast)
 • Maks hastighet: 1,6 ganger lyden (med interne våpen)

(NTB. Kilder: Forsvaret, Lockheed Martin, Forsvarsdepartementet)

Hun bekrefter også at Norge får glede av innsparingene. Norge betaler det samme som andre partnerland per fly, dermed kommer det også norske budsjetter til gode når enhetskostnaden på F-35 presses ned.

Hun anslår overfor Nettavisen at kostnaden per fly har blitt redusert fra 100 millioner dollar som anslått i fjor, til 80-85 millioner dollar.

Les også: Stoltenberg: – Veldig glad Norge kjøper over 50 fly

– Sparer ca. 8,1 milliarder NOK

For Norges kjøp av 52 fly kan det bety innsparinger opp mot 8,1 milliarder kroner, ifølge Nettavisen.

– Uttalelsene til presidenten i fjor var et tydelig, sterkt signal til det amerikanske folket om at han skulle bruke penger på forsvar. Samtidig skal han være en klok kjøper. Han er opptatt av å bruke amerikanske skattepengene smart. Vi er glad for å være med på det og skal fortsatt jobbe med å ta ned kostnadene i fremtiden også, sier Hewson til Nettavisen.

Øystein Bø, statssekretær i Forsvarsdepartementet, sier at også den norske stat jobber for å begrense F-35-kostnadene i det lange løp. Målet er få dem kostanden ned i 80 millioner dollar per fly.

– Vi sparer penger både ved å kjøpe fly i blokk og få ned kostnadene knytte til vedlikehold, sier Bø til Nettavisen.

Les også: De første F-35 har landet på Ørland

Storkunde på Kongsberg

Lockheed Martin er en av norsk forsvarsindustris største kunder. Kongsberg Gruppens forsvarsdivisjon, Kongsberg Defense & Aerospace, produserer avanserte deler i kompositt og titan til kampflyets haleror, skrog og våpenfester på fabrikken. Hewson skrøt av Kongsberg Gruppen da hun åpnet fabrikkanlegget «Arsenalet» i Kongsberg torsdag.

– Kongsbergs innsats har hjulpet oss med å få ned kostnaden på flyet ut til våre kunder, sa hun under åpninsseremonien, ifølge E24.

Fabrikken er nylig utvidet gjennomført for å kunne produsere enda flere deler.

Fredag dro Hewson videre til Ørland flystasjon for å være med på den offisielle markeringen av de tre nye, norske flyene, som først landet etter å ha flydd fra Fort Worth i Texas fredag i forrige uke.

Øvrige kilder: NTB

De tre første av i alt 52 norske F-35-fly har ankommet Ørland hovedflystasjon. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
De tre første av i alt 52 norske F-35-fly har ankommet Ørland hovedflystasjon. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Les også:

Kritisk til at F-35 blir vedlikeholdt utenlands

USA utplasserer F-35 langs grensen til Russland

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden