Meny

Robin Reed ble rik på gambling

Robin Reed vokste opp like ved Kristiansand stadion og har et emosjonelt forhold til Start. Foto: Sondre Steen Holvik / Finansavisen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå vil han gjøre Start til toppklubb med spillteknologi.

Kroppen er fremoverlent. Den er i helspenn og nevene er knyttet. Følelsene har tatt overhånd. Armene strekker seg mot himmelen. Han jubler. Deler ut high fives med menneskene rundt seg. Start har redusert til 1-2 mot Ranheim. Det handler om opprykk til Eliteserien. Vinner sørlandslaget denne kampen er det 95,3 prosents sannsynlighet for at de rykker opp. Tilfeldighetenes tid er over i Kristiansand.

Robin Reed snakker fort, men kroppen er rolig. Ingen gestikulering. Det siste ordet i setningen får alltid et ekstra trykk. Han forteller historien om oppveksten ved gamle Kristiansand stadion, om lidenskapen til fotballen. Om en familie med små ressurser der mor var eneforsørger for søskenflokken. Når Start spilte kamp satt han på steintrappen utenfor stadion og ventet på at første omgang skulle spilles ferdig. Etterpå var det gratis å komme inn. Så ble han gammel nok til å selge potetgull og is på stadion. Han spilte fotball selv og hadde mange venner som gjorde det samme. Men utenfor fotballmiljøet kunne livet være vanskelig. Han snakker om veiskillet han sto ved i ungdommen. Da han dro på byen med gutta på kvelden og droppet skolen dagen etter.

– Livet kunne blitt useriøst. Men det ble seriøst, sier Reed til Finansavisen.

La 200.000 euro i potten

Sammen med Frode Fagerli har han bygget opp Gaming Innovation Group (GIG). Et nettselskap som driver egne nettspill, men der kjernevirksomheten er en software-service som andre operatører kan bruke til å organisere sin virksomhet. De får alle verktøyene de trenger mot at GIG får en andel av omsetningen. Det startet med pokerspilling for Reed og Fagerli. De ble så gode at de kunne leve av det. Tall og sannsynlighet trumfet personlig overbevisning. Reed satte inn 30 euro på sin spillkonto og spilte sin første hånd påsken 2003. Han trengte ikke flere innskudd. Kontoen vokste og vokste. I 2012 så GIG dagens lys med 200.000 euro i potten fra gründerne. Tre år senere gikk selskapet på børs og kursen steg til værs. I dag har selskapet en markedsverdi på over 4 milliarder kroner på Oslo Børs.

Han trenger ikke lenger vente på at første omgang skal spilles ferdig. En plass på VIP-tribunen er en selvfølge. I sommer kjøpte han seg inn i Start sammen med fire andre investorer fra GIG gjennom selskapet Start En Drøm. 10 millioner kroner ble lagt på bordet med en gang, ytterligere 30 skal komme etter hvert.

– Historisk sett er det kanskje ikke den beste økonomiske avgjørelsen vi kunne tatt. Skulle vi tape pengene var det verdt det, men jeg tror ikke det kommer til å skje.

Les også:  NIF misliker Starts investorplaner

Saken fortsetter under bildet

GIG-sjefen bor og jobber på Malta, men var tilbake i Kristiansand og fikk se Start slå Ranheim 4-2. Foto: Sondre Steen Holvik / Finansavisen


Mener klubbene må bli proffere

Fotball er kommers. De beste klubbene i Europa vasser i penger. Eierne er rike, men inntektene er også høye. I Premier League er TV-avtalen verdt mange milliarder. Kina og India har hengt seg på. Potten vokser og Reed mener norsk fotball kan ta en større del av den.

– Det er mye ugjort i norsk fotball. Vi har noen tanker om hvorfor.

Hvilke tanker?

– Klubbene må profesjonaliseres i alle ledd. Ofte er det en ledelse som kan veldig mye om fotball eller veldig mye om butikk. Sjelden kan de veldig mye om begge deler. Videre bør avgjørelser i klubben tas med bakgrunn i et analytisk tankesett, ikke bare subjektive meninger og erfaringer.

Der kommer GIG inn med sin tyngde. Nærmest alt som skjer på en fotballbane blir registrert i datasystemer. Antall vellykkede pasninger, dueller, ballbesittelse, antall hjørnespark, hvor langt spillerne har løpt og så videre. Den informasjonen er bakgrunn for å regne ut sannsynlighet for ulike hendelser på fotballbanen, som spillselskapene konverterer til en odds på nettspillene sine. GIGs datterselskap Oddsmodel har en avtale med TV2 om levring av statistikk og analyse av eliteseriekampene som blir presentert på kanalens FotballXtra.

– Vi er beviselig blant de beste i verden på dette området. Informasjonen vi sitter på kan brukes i mange av beslutningene som skal tas i styrerom og på ledelsesnivå i en fotballklubb.

Hvis en klubb skal spille bortekamp og ledelsen lurer på om spillerne skal ta buss eller fly, kan det lages modeller som tar med kostnader, avstand og hvilken innflytelse de ulike transportmulighetene har på kampresultatet.

– Hvor mye øker sannsynligheten for seier hvis vi velger å fly? Og hva vil en eventuell seier bety for klubbens økonomi i lengden? Alle økonomiske beslutninger kan til syvende og sist baseres på dataen vi sitter med.

Det gjelder også spillerkjøp. Hvor mye vil klubbens opprykksmuligheter styrke seg ved å kjøpe den og den spilleren? Hvor mye er et opprykk verdt? Start kjøpte flere nye spillere før overgangsvinduet stengte i slutten av august.

– Vi er meget godt fornøyd med hvordan spillerne vi hentet inn har levert, men i fremtidige spillerkjøp skal vi bruke analysene våre klart mer. Denne gangen fikk vi litt dårlig tid og fikk ikke brukt det så mye som vi skulle ønske. Vi har programmer og litt forskjellige ting vi bruker, mer har jeg ikke lyst til å si.

Les også: Gaming Invoation Group dobler inntektene

Big Data skal ikke styre alt

Reed rykker til igjen. De spontane følelsene er tilbake. Start har utlignet til 2-2. Det nærmer seg 95,3 prosents sannsynlighet for opprykk.

– Trener Steinar Pedersen fikk nylig sparken. Var dere inne med analyser i forkant av den beslutningen?

– Det var en sportslig vurdering som lå til grunn.

– Hvor involvert blir dere i den daglige driften?

– Vi har ansatt en sportssjef vi har full tillit til. For oss handler det om å utvide verktøykassen som kan legge grunnlaget for gode beslutninger. Big data skal ikke styre alt i klubben, men jeg tror det er viktig at avgjørelser ikke bare baserer seg på subjektive oppfatninger, forklarer Reed.

– Manchester City har 13 dataanalytikere. I Norge er det så vidt jeg vet ikke én enste. I Barcelona løper 7-åringene rundt med GPS i drakten. I Norge diskuterer vi om foreldre skal selge vafler og brus for å finansiere treningskamper og om laget skal toppes. Det er ikke tilfeldig at ikke Norge gjør det bedre. Men veien frem ligger der og vi vil være med å forme den.

– Blir det flere dataanalytikere i Start fremover?

– Nå har vi folk som er gode på det og vi har ansatt mange folk den siste tiden. Vi skal vokse kontrollert og ta en ting om gangen, men det er en ressurs vi ønsker å utvikle.

På bordet kan flere enn de 40 avtalte millionene komme.

– Vi må bli enda bedre kjent med norsk fotball og klubben, se hvilken avkastning vi får etter hvert. Nå skal vi først rykke opp til Eliteserien. Der er nivåforskjellen mellom 4. plassen og 12. plassen veldig lav, så en betydelig investering der kan gi oss et forholdsvis stort fortrinn.

Les også: Gaming Innovation vokser kraftig

Vil at ansatte skal utfolde seg

Lagene går i garderobene på stillingen 2-2. Regnet blåses ned fra himmelen i alle vinkler og retninger. Spillerne får en befriende pause fra det ugjestmilde høstværet i Kristiansand. Der Reed jobber og bor er situasjonen en helt annen. Sol og varme, strender og bading. Malta har blitt et eldorado for spillindustrien og sysselsetter mellom 14 og 15.000 mennesker. 350 av dem jobber for Reed i hovedkvarteret GIG Beach. Der kan du skli i stedet for å ta heis nedover etasjene, det er bibliotek, iskrembar, italiensk restaurant og treningsstudio.

– Vi ønsker et livsstilsmiljø der de ansatte kan være seg selv og utvikle seg selv. Når du kommer på jobb og ser sjefen din tar en rutsjebane, vet du at du kan utfolde deg selv.

Totalt med kontorene utenfor Malta har GIG 550 ansatte. For fire år siden var de 30. GIG Beach har blitt for lite, byggingen av GIG Sky er i gang. Selskapet satte omsetningsrekord i andre kvartal med 26,6 millioner euro. Omsetningsveksten fra i fjor er på 174 prosent. For første gang ligger de an til å runde én milliard norske kroner i løpet av et år. De har kjøpt opp mange selskaper for å nå den posisjonen de har i dag. Senest Stk Marketing som publiserer nyheter, prissammenligninger og anmeldelser innen spillindustrien. Annonser for ulike operatører sørger for inntektene. Oppkjøpet er nok et steg på veien til at GIG skal bli senteret av et helt økosystem der de står for teknologien de andre spillselskapene trenger og markedsplassene som genererer nye spillere. Differensieringen mellom selskapene skjer gjennom design, valg av spill og ulike nettløsninger.

– Stadig flere og stadig større selskaper kjøper denne tjenesten. Det er en modell for delingsøkonomi som er svært suksessfull og som er grunnen til at vi vokser så raskt.

«En etisk gråsone»

På bunnlinjen har det ikke gått like bra. I andre kvartal var resultatet før skatt på minus 933.000 euro for selskapet som blant annet har Guts.com, Rizk, Betpsin og SuperLenny i sin portefølje. Driftsresultatet vokser, men avskrivning av immaterielle eiendeler fører til røde tall.

Robin Reed

Stortingets talerstol blir din. Hva tar du opp? Vi blir 29fullstendig akterutseilt i det kommende tiårets viktigste teknologier og industrier. Norge har meget gode 29ingeniører og billig kraft. 29Nå må vi komme med tidenes satsning på utdanning og 29infrastruktur for hardware, software, AI&ML og blockchain.

Hva bør Norge bruke mindre penger på? Byråkrati.

Hva er din dårligste investering? Videregående skole.

Hvilken bok vil du gjerne lese om igjen? The Everything Store: Jeff Bezos and the age of Amazon.

Hvor går drømmereisen? Steve Jobs Theatre.

– Jeg føler det er nå det begynner. Vi har rustet oss opp og fått inn nok ansatte. Nå kan vi virkelig gjøre noe betydningsfullt i denne bransjen. Vi har som mål å bli den største spilloperatøren fra Norden.

Reed reiser seg. Euforien er større enn noen gang denne kvelden. Plutselig står han i trappen med nevene knyttet. Et brøl kommer dypt fra magen. Start har snudd kampen og leder 3-2. Jubelen var på langt nær like stor hos Norsk Tipping da de så hvem som hadde investert i Start. «En etisk gråsone» var dommen over at pengene kom fra eiere av et utenlandsk spillselskap.

– De fleste landene i Europa har regulert spillbransjen og det kommer til å skje i Norge også. Idretten kan like gjerne finansieres med skattepenger fra oss som med penger fra Norsk Tipping. Det blir sagt at utenlandske spillselskaper driver med slemme spill, mens Norsk Tipping driver med snille spill, men de fleste forstår at det ikke er noe forskjell. De bruker flere av de samme leverandørene og har flere av de samme spillene som oss. Vi ble invitert med på anbudsrunde da de skulle ha en ny leverandør.

– Men enerettsmodellen skal bidra til bedre kontroll og færre spillavhengige?

– Internasjonalt er spillbransjen ekstremt strengt regulert. Det er blant annet et krav fra engelske spillmyndigheter at vi aktivt leter etter kunder som har et spilleproblem. Ved mistanke kan kundesupporten vår kan stenge kontoer øyeblikkelig og returnere pengene som står der. Spillerne kan sette begrensninger på hvor høye innskuddene kan være og hvor lenge de kan spille. I tillegg har vi predikative verktøy som følger spillingen i samtid og registrer om noen spillere avviker veldig fra hvordan de historisk spiller.

– Jeg skjønner at folk blir redd

I begynnelsen av juni gjennomførte GIG et innsidesalg av aksjer der flere av de største eierne var med. Reed solgte nesten åtte millioner aksjer. Med en kurs på 5,40 kroner pr. aksje kunne han cashe ut over 42 millioner kroner.

– Vi gjorde ikke noen plasseringer da vi gikk på børs, så veldig mange aksjer var eid av gründere. Store institusjonelle aktører ville inn, men selskapet var stort sett bare tilgjengelig for daytradere. I juni kom noen «earn out»-aksjer på markedet, vi kunne gjøre noen plasseringer og få inn noen av de største fondene. Nå har vi fått inn langsiktige eiere i selskapet som gjør at vi kan tenke lengre enn neste kvartalsrapport.

Markedet svarte med å sende kursen ned til 5 kroner aksjen, og videre ned til 4,32 kroner i midten av juli.

– Jeg skjønner at folk blir redde når innsidepersoner selger seg ned, men jeg gikk faktisk opp i beholdning.

Reed fikk nærmere 14 millioner «earn out»-aksjer som gir en total eierandel på 7,9 prosent. Han har dermed aksjer for 316 millioner kroner. Men det er en ydmyk mann som beveger seg rundt på Sparebanken Sør Arena. Lavmælt spør han en gruppe barn om han kan komme forbi. Han har Start-skjerfet rundt halsen. Patriot. Også moren er blitt en ivrigere Start-tilhenger. Han skryter av hvordan hun sto på og klarte å kjøpe et hus til familien. Hun bor fortsatt der barna vokste opp, der verdier fra venstresiden var gjeldende. Barna var på ungdomsleirer med Rød Ungdom. De var aktive, holdt foredrag. Men i voksen alder har de splittet seg politisk. Yngstebroren i familien er Bernie Sanders-fan og kjempet for å få Bjørnar Moxnes inn på Stortinget. Robin Reed har tatt steget ut på høyresiden.

– Jeg har gått fra fattigdom til å ha mye ressurser. Jeg har gått fra et venstrevendt miljø til et borgerlig. Den reisen, det å se verden så vidt, tror jeg er veldig verdifullt.

Brødrene har mye å diskutere. De utfordrer hverandre. Respekterer hverandre.

– Vi har forskjellige meninger om mye. Jeg tror det knytter oss enda tettere sammen.

Robin Reed knytter nevene igjen. Eliteserien nærmer seg. Start slår Ranheim 4-2.

P.S. Start har senere slått Arendal og kan sikre opprykk med seier mot Elverum i morgen.

Saken ble opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 28. oktober

Privatøkonomi
Populært