Åpen for alle - alltid

Eiendomscowboy: – Det var fristende å ta gevinst

Du møter utbygger og tidligere eiendomscowboy Åge Øren i den nye HegnarTV-serien «Utbyggerne». Skjermdump: Hegnar.no.
Du møter utbygger og tidligere eiendomscowboy Åge Øren i den nye HegnarTV-serien «Utbyggerne». Skjermdump: Hegnar.no.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg solgte for tidlig, som alle andre, sier utbygger Åge Øren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utbyggerne: Utbygger og tidligere eiendomscowboy Åge Øren har vært i bransjen i over 40 år, eide på et tidspunkt mer enn 500 leiligheter og har vært gjennom en rekke opp- og nedturer i eiendomsmarkedet.

Hans største feil ifølge ham selv, var at han solgte altfor tidlig.

– Hvorfor solgte du?

– Ja, si dét, du. Det var fristende med gevinster. I etterpåklokskapens lys skulle man ha ventet, men jeg har hatt det bra underveis, sier Øren.

– Men med den nedturen man ser på boligprisene de siste tre-fire månedene. Hvordan ville det vært å eie 500 leiligheter nå?

– Det kommer an på når du kjøpte det, vet du, sier Åge Øren som smiler bredt og fortsetter;

VIDEO: Se 3. episoder av Utbyggerne

– Ute å kjøre

– Ivar Tollefsen, som har vært kjempedyktig og har kjøpt siden ...ja, første gang jeg traff han, var i ’93, ’94, ’95, eller noe sånt. Det er klart han har kostpriser som ikke betyr noe om markedet går ned 10, 20 prosent, sier Øren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er utbyggerne:

HegnarTV har i løpet av sommeren og høsten 2017 møtt en rekke av Norges største utbyggere fra Tromsø i nord til Stavanger i sør. De har vært med fra første spadetak, og eier, styrer eller leder bolig- og hytteutbyggingen i Norge i dag. I «Utbyggerne» forteller de hvordan det hele startet, deler erfaringer og tanker om markedet, de forteller hvorfor de har valgt å gi gass og satse, og hva de tenker om veien videre. Serien består av syv episoder, og hver episode slippes hver mandag kl.10 på Hegnar.no frem til mandag 27. november.

Han er likevel ikke i tvil at om man nylig hadde kjøpt 500 leiligheter, og så fått en prisnedgang, da ville man fått trøbbel med långivere.

– Som regel har du lånt maks, og så forutsetter du at verdien er der og at panten for banken skal være sikret. Da hadde jeg følt at jeg var ute å kjøre, sier Øren, mens han lever seg inn i den tenkte situasjonen.

– Aldri hørt om. Helt ukjent.

– Du nevner Ivar Tollefsen?

– Ja, en kompis og jeg hadde kjøpt Alexandra-bygget ute på Lysaker, det var en boligblokk, ca. 60-70 leiligheter og ved siden av var det en kontor- og butikkeiendom. Rundt ’93, ’94, ’95 fikk jeg en henvendelse fra en som heter Ivar Tollefsen. Han hadde jeg aldri hørt om. Han var helt ukjent, mimrer Øren, før han fortsetter;

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han lurte på om han kunne få kjøpe boligblokken, forteller Øren.

Øren tok med seg medeieren sin, som hadde startet Neas og som ifølge Øren var kjempedyktig, og en statsautorisert eiendomsmegler, og de tre gikk i møte med Ivar Tollefsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Under de forhandlingene, husker jeg at jeg sa; «jeg lurer på om vi må ta en liten pause altså», og så gikk vi tre over på mitt kontor, forteller Øren og fortsetter;

– «Fy søren, han fyren vi nettopp har møtt, som ingen har hørt om, han er jo mye dyktigere enn oss tre til sammen. Nå må vi ta oss sammen. Han kan jo alle regler, han kan alt om bygget vårt, mye mer enn det vi kan selv. Nå må vi skjerpe oss».

– Virkelig flink

– Nå kjøpte han bygget da, sier Øren og forteller at det hele ble en artig historie.

– Tre år på rad hadde Ivar og jeg julebord på Theatercafeen. Han er en veldig hyggelig fin, fyr. Langt framskreden ADHD etter min mening, men det er jo en annen sak, ler Øren og avslutter;

– Men han har vært flink altså. Virkelig flink.

Les hele saken på Hegnar.no