Meny

Krangler om hvem Arne Hjeltnes fiskekvote skal tas fra

Tidligere i sommer overtok Arne Hjeltnes og hans samarbeidspartnere det tidligere Norway Seafoods-anlegget i Mehamn i Gamvik kommune. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arne Hjeltnes nye fabrikk i Mehamn har utløst politisk diskusjon. – Fiskekvoten må tas fra trålerne, krever SV. – Det blir helt feil, mener Frp.

Tidligere i sommer overtok Arne Hjeltnes og hans samarbeidspartnere det tidligere Norway Seafoods-anlegget i Mehamn i Gamvik kommune. Nå stormer det imidlertid rundt hvem som skal levere råstoffet til det nye anlegget, som har fått navnet «Finnmark Fisk».

Gjennom ei ny kystkvoteordning får Gamvik kommune ei ekstra fiskekvote på 3000 tonn torsk per år. Denne ordningen skal sikre fersk fisk til Øst-Finnmark utenom sesongen, deriblant til Hjeltnes' anlegg i Mehamn.

Stridens kjerne er om det er trålerne som skal gi fra seg de 3000 tonnene til den lokale industrien, eller om kvoten skal tas fra kystfiskerne.

Les også: En slik fisk har aldri før blitt tatt på stang i norske farvann

Ingen varig kvote

Arne Hjeltnes påpeker at at han og hans samarbeidspartnere, ikke har bedt om dette tiltaket.

– Dette har ikke vært noe krav fra oss. Men det er et fantastisk bra tiltak. I tillegg skaper dette arbeidsplasser på land, og det er i hvert fal positivt, sier Hjeltnes til ABC Nyheter.

– Det er helt urimelig at kystfiskeflåten må gi fra seg råstoff til den nye distriktskvoten, mener Jan Olsen, andrekandidat til Stortinget for Finnmark SV.
– Det vil være helt håpløst å ta fra noen konkrete trålere, når de ikke har gjort noe som tilsier at de skal miste deler av kvoten, sier statssekretær Ronny Berg (Frp) til NRK, og kaller SV-utspillet ren populisme.

Arne Hjeltnes forteller at han har forståelse for at det blir mye diskusjon.

– Vi må huske på at dette ikke er en varig kvote. Den er totalt på tre år. Dette tiltaket kan også brukes andre steder i landet. Samtidig er jeg overrasket over utspillene til Jan Olsen, men han har vel en annen agenda, sier Hjeltnes.

Les også: Sandberg trekker forslag om å fjerne pliktsystemet

– Uforståelig

I et innlegg i avisa Framtid i Nord skriver Olsen at det er helt uforståelig at de nye 3.000 tonnene til kjendisinvestor Arne Hjeltnes skal hentes fra kystflåten.

– Alle er selvfølgelig glade for at det skal investeres i Mehamn. Men, at investeringene er avhengig av en tilfeldig omfordeling mellom fiskerisamfunn som allerede plages med ressursmangel på grunn av feilslått poltikk og lemfeldig forvaltningspraksis, det fremstår ikkje som annet enn rettlinja stø kurs i fortsettelse av galskapen, skriver Olsen.

Andrekandidaten til Stortinget for Finnmark SV mener dette ikke vil gi flere arbeidsplasser i sum eller over tid, men bare flytte aktivitet mellom allerede hard pressede samfunn.

– Samtidig må man jo stille spørsmål med hvor genial ideen til Hjeltnes og Co egentlig er, når slike store vyer og planer nok en gang er avhengig av spesialbehandling for å klare å konkurrere om råstoffet, fortsetter Olsen, og konkluderer med at kvantumet må hentes fra de leveringspliktig trålernes kvantum.

Les også: Fiskeriministeren gir Røkke rett mot Gamvik-samfunnet

– Populisme

Statssekretær Ronny Berg mener det ikke er grunnlag for å straffe de trålerne som har leveringsplikt. Han mener utspillet fra SV-politikeren er ren og skjær populisme.

– For ikke lenge siden diskuterte vi å ta fra trålerne, men det fikk vi ikke flertall for på Stortinget, sier Berg til NRK.

Han kan ikke enda si hvor de 3000 tonnene blir tatt fra.

Til avisen Finnmarken opplyste Berg 3. juli at Nærings- og fiskeridepartementet er i ferd med å lage et høringsnotat om hvordan distriktskvoten skal innrettes.

Høringsrunden skal gi svar på hvilke båter som skal få fiske.

En mulig løsning er 2000 tonn til kystflåten og 1000 til trålerne, men det er klart at kystflåten skal få mest, kanskje alt. Så må man også finne ut om åpen gruppe skal få muligheten, eller om alt gis til lukket gruppe (de som har kvote), skriver Finnmarken.

Les også: Rekordbeslag av ulovlig fisk i Nord-Norge

Populært