Hårreisende: – I 1980 leide jeg ut salongene og dro til USA

Kåre A. Nilsen eier KAN Frisører og Apollo Hårsenter, som samlet omsatt for 65 millioner kroner.
Kåre A. Nilsen eier KAN Frisører og Apollo Hårsenter, som samlet omsatt for 65 millioner kroner. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kåre A. Nilsen (75) begynte å klippe folks hår i 1963. I dag driver han også med det motsatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kåre A. Nilsen åpnet sin første frisørsalong i 1963. I dag teller hans KAN Frisører fire frisørsalonger i Oslo og Bærum.

Men etter å ha fjernet hår i en årrekke begynte Nilsen etter hvert også å tilføre folk hår.

– I 1980 leide jeg ut salongene og dro til USA. Der kom jeg i kontakt med Apollo, som solgte hårerstatning. Jeg startet med det i Norge i 1986, og i dag har Apollo 16 forhandlere og fire egne butikker rundt omkring i Norge. I tillegg har vi en butikk i Stockholm, forteller Nilsen til Finansavisen.

Mens det tidligere var mest vanlig med tupé for å dekke over blanke isser, tilbyr Apollo Hårsenter såkalt permanent hårerstatning der eksisterende hår og nytt hår «fusjoneres». Det nye håret sitter på i en måneds tid, før det må festes igjen.

– Rundt 50 prosent av norske menn sliter med hårtap. I fjor solgte Apollo over 6.000 slike hårdeler, sier Nilsen til Finansavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at frisørsalongene og Apollo nådde en samlet omsetning på 65 millioner kroner i 2016.

Les også: Skal bygge seks leiligheter for 320 millioner

5000 behandlinger siden 2009

Nilsen nøyet seg ikke med det. For fire år siden etablerte han Hårtransplantasjonsklinikken i Lørenskog, og i januar i år kjøpte han Norges største hårtransplantasjonsklinikk, Poseidon Klinikken.

Finansavisen møter Nilsen inne på klinikken på Smestad i Oslo. Han er ulastelig antrukket i mørk dress og skjorte med knapper som matcher fargen på det blå tørkledet som stikker opp av brystlommen. Velfrisert er han også. Naturligvis. Ikke et hårstrå stikker skjevt ut av den hvite manken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Poseidon har foretatt 5.000 behandlinger siden oppstarten i 2009. Vi har to operasjonsrom, to leger og to sykepleiere og jobber 30 dager i måneden, forteller Nilsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik forklarer du hull i CV-en

– Jeg vet ikke om dette er jålete

Poseidon behandler både menn og kvinner for hårtap. En del av de mannlige kundene får foretatt hårtransplantasjoner ikke bare på hodet, men også i skjegget og på øyenbrynene, forteller Nilsen.

– Menn er visst mer jålete nå enn før?

– Tja, jeg vet ikke om dette er jålete. Det er vel ingen som ønsker å miste hår, sier Nilsen.

– Men vi har flere kunder i 20-årene nå enn tidligere. I tillegg er skjegg blitt «in» igjen, og det merker vi. Det er mange menn som opplever at de ikke kan vokse frem helskjegg, fortsetter han.

En rekke kjendiser, blant andre fotballspiller Wayne Rooney, musikerne Robbie Williams og Jason Donovan, skuespillerne John Cleese og James Nesbitt og modell Calum Best, har åpent gått ut og fortalt at de har fått plantet hår på hodet. Det mener Nilsen er bra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det bidrar til å legitimere hårtransplantasjoner.

En hårtransplantasjon innebærer at mellom 1.000 og 1.300 hårsekker blir fjernet fra bakhodet under bedøvelse. Det tar et par timer. Etter en pause blir de satt inn på den hårløse delen av hodet; også det med bedøvelse. Denne delen tar 2 til 2,5 timer.

Jobbet som frisør

Etter dette skal personen ta det med ro og ikke drive fysisk aktivitet de neste 10 til 14 dagene. Da skal «donorhårsekkene» sitte fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På en mann garanterer vi at 95 prosent av hårsekkene vi flytter sitter fast. Det kan være litt mer komplisert med kvinner, for de har en annen form for hårtap, sier Nilsen.

– Kan man få transplantert hårsekker fra andre enn seg selv?

– Nei, det vil huden ikke ta imot.

– Hvor tar dere hårsekkene fra når de skal overføres til skjegg eller øyenbryn?

– Hårsekkene tas fra bakhodet uansett om de skal settes inn på hodet, i skjegget eller i øyenbrynene, sier Nilsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nilsen jobbet tidligere som frisør, men han klipper ikke lenger hår.

– Nå har jeg en god stol å sitte i. I dag er jeg daglig leder i Apollo, i tillegg til at jeg tar meg av de to hårtransplantasjonsklinikkene, forteller Nilsen.

75-åringen har åpenbart ingen planer om å pensjonere seg. For to år siden etablerte han også selskapet KAN Styling Brush, som skal tilby spesialutviklede hårbørster.

– Jeg har utviklet en børste som brukes til å tørke håret og som gir volum. Innovasjon Norge er med, og jeg har patentert produktet i Europa, USA og Kina. Jeg håper å få børsten på markedet i år.

Vi er overbevist. Nilsen skal definitivt ikke pensjonere seg.

Saken er først publisert i Finansavisen