Meny

Utforsket de superrikes hemmelige liv

Caymanøyene er en øygruppe og britisk oversjøisk territorium i Det karibiske hav. Øyene er kjent for sitt bankvesen, der nummerkonto og hemmelighold gjør det lett å unndra store pengebeløp for beskatning. Foto: Wikimedia

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da økonomisk sosiolog Brooke Harrington intervjuet formuesforvaltere om jobben deres, ble hun sjokkert over hva de kunne fortelle om sine klienter.

Formuesforvaltere er en diskret og effektiv yrkesgruppe som jobber med særdeles formuende privatpersoner, familier, organisasjoner og institusjoner om problemstillinger knyttet til formuesforvaltning og investeringsstrategier. Som høye beskytter av klientens enorme formue, går arbeidsoppgavene ut på å hjelpe de med å betale minst mulig skatt, skjule formuer og navigere i gråsoner hva gjelder lover og regelverk.

Ifølge Brooke Harrington, førsteamanuensis i økonomisk sosiologi ved Copenhagen Business School, spesialiserer et økende antall seg på å hjelpe klientene med skatteunngåelse og plassering av enorme summer i skatteparadis.

– Å fokusere på lover og reguleringer for de rike har ikke fungert. Et mer hensiktsmessig tiltak vil være å fokusere på de som tilrettelegger skatteplanleggingen, fortalte Harrington under SkattJakt-konferansen i Bergen i november 2016.

Sosialarbeider for de rike

Brooke Harrington brukte to år på å lære seg formuesforvalterens praksis for å forstå, og få tilgang til, skatteplanleggerens hemmelige verden. I perioden 2008 til 2015 snakket hun med 65 forvaltere fordelt på 18 ulike land, inkludert Sveits, Hong Kong og britiske territorier som Caymanøyene. Resultatet ble boken «Capital without Borders: Wealth Managers and the One Percent».

Formuesforvaltere hjelper klienten med både skatteflukt og regelflukt. Foto: Colourbox.com

– Livene til verdens rikeste mennesker er så ekstremt forskjellig fra livet til resten av oss at det er nærmest ufattelig. Landegrenser og lover kunne like gjerne ikke eksistert, for de har ingen betydning for dem, forteller hun i podcasten Hidden Brain.

– Faktum er at det handler ikke bare om skatteunndragelse. Det de ønsker fra formuesforvalterne er muligheten til å unngå lovverket, og forvalterne kan hjelpe de med både skatteflukt og regelflukt.

For å kunne passe og forvalte en overfylt pengebinge etter alle kunstens regler, er det viktig at formuesforvalteren kjenner alle klientens sider, både forretningsmessige og private.Gjennom intervjuene, forsto Harrington at forvaltere kjenner klienten bedre enn vedkommendes nærmeste familie, partner og venner.

– Mange av forvalterne jeg snakket med, beskrev seg selv som en slags sosialarbeider for de rike. Man må ha empati og ønske om å hjelpe andre mennesker, samtidig som det er nødvendig med høy toleransegrense for folk som er så ekstremt priviligerte at man egentlig har mest lyst til å slå til dem når de kommer med krav og ønsker, forteller Harrington.

Les også: Knapphetsfella: – Derfor tar folk med dårlig råd «dumme» avgjørelser

Beskytter klient mot egen familie

I en lengre artikkel for The Guardian, skriver Harrington at formuesforvalterens jobb er å beskytte klientens formue mot ulike risikoer. I tillegg til vern mot dårlige investeringer, innbefatter det sløseglade arvinger og slektninger med pinlige hemmeligheter som kan gjøre klienten sårbar for utpressing.

Brooke Harrington. Foto: CBS

– Elaine, en engelsk forvalter som arbeider i Dubai, sa til meg: «De forteller deg massevis av hemmeligheter. Du er deres mest fortrolige og du må være helt konfidensiell. En klient sa for eksempel til meg: Jeg ønsker å etterlate penger til kjæresten min, men jeg vil ikke at min kone skal få vite det», skriver Harrington.

De superrike er gjerne svært skeptisk overfor sine omgivelser og mistenker enhver de møter for å ha skumle motiver. Ofte er mistanken berettiget. Harrington nevner blant annet James som har spesialisert seg på å beskytte eldre klienter fra å bli utnyttet av slektninger.

– Han fortalte meg: «Jeg håndterer noen virkelig vanskelige familier. Det handler om å være der for klienten og være en de kan stole på, ofte i langt større grad enn vedkommende kan stole på sitt eget kjøtt og blod».

Les også: Ny forsking: – Rike er ikkje meir egoistiske enn fattige

(Saken fortsetter under)

Formueforvalterens jobb er å beskytte formuene til verdens aller rikeste. Foto: Colourbox.com

Hemmelig elsker og familie

I Hidden Brains podcast-intervju, forklarer Harrington at en gjennomsnittlig klient er en mann i femtiårene, med hemmelig familie et eller annet sted.

– Det kan for eksempel være en mannlig elsker eller ekstra kone og barn. Dette er hemmeligheter milliardærene ønsker å holde skjult, og de har midlene og muligheten til å hyre folk som kan sørge for at slikt forblir en hemmelighet.

Ettersom formuesforvalteren kommer svært tett på klienten, blir mange som en del av klientens familie. Samtidig blir de vitne til de følger rikdom kan få for familielivet.

I The Telegraph-artikkelen skriver Harington om hvor utfordrende mange følte det var å hjelpe klienten med å gjøre ektefelle og barn arveløse. Andre var ukomfortable med å skulle medvirke til bedrag overfor klientens nærmeste familie.

– Alistair på Cayman Islands sa til meg: «Vi kan ha en klient med en elskerinne og barn, som han ønsker å sørge for, og det hele må holdes hemmelig for kona. Vi må bare holde kjeft».

Les også: 

Åtte eier like mye som halve jordas befolkning

Så rike er Trumps nærmeste rådgivere

Bill Gates verdens rikeste

Mange eldre sitter på store personlige formuer

Privatøkonomi
Populært