Meny

Rikingenes dommedags-hjem

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vil overvintre sivilisasjonens sammenbrudd i luksus.
Texas-baserte Rising S Company opplyser at fjorårets salg av spesialtilpassede, underjordiske bunkere vokste med 700 prosent sammenlignet med 2015. Og siden det amerikanske presidentvalget i november har veksten visstnok vært 300 prosent. Foto: Rising S Company.

«Survivalism», en ideologi som går ut på aktivt å forberede seg til sivilisasjonens sammenbrudd, har lenge vært assosiert med konspirasjonsteoretikere, religiøse dommedagsprofeter og våpenentusiaster i den populærkulturelle bevisstheten.

Nå er slike forberedelser i ferd med å spre seg blant blant direktørene i teknologibedrifter, sjefene for aksjefond og andre rikfolk, skriver magasinet The New Yorker.

Flere bedrifter verden rundt står parat til å møte den voksende etterspørselen etter bygg som kan beskytte beboerne mot enhver form for ekstremhendelse. Det være seg pandemier, asteroider eller tredje verdenskrig. De som har råd til slikt, stiller også visse krav til standard. Luksusbunkere for de aller rikeste er en bransje i vekst, melder CNN.

Flere av verdens aller rikeste har valgt å bygge sine tilfluktsrom slik at familie og ansatte kan være med når det smeller. Tidligere Microsoft-sjef Bill Gates, verdens rikeste mann, har ifølge ryktene bomberom på alle sine eiendommer, melder CNN.

Fra Survival Condos rakettsilo i Kansas. Foto fra selskapets hjemmesider.

Les også: Dommedagsklokka nærmere midnatt

«Har alltid helikopteret klart»

I lukkede Facebook-grupper deler styrtrike «survivalists» tips om gassmasker, tilfluktsrom og egnede steder for å unngå effektene av klimaendringene. Et medlem av en slik gruppe, sjefen for et investeringsselskap, sier til The New Yorker: «Jeg har til enhver tid et helikopter tanket og klart, og jeg har et underjordisk tilfluktsrom med luftfiltrering».

Underjordisk hygge: Rising S lager bunkere som er ment å kunne vare i generasjoner, inneholde minimum et års matforsyninger per beboer og skal kunne tåle jordskjelv. Foto: Rising S Company.

Larry Hall har grunnlagt bedriften «Survival Condo». I den amerikanske delstaten Kansas har entreprenøren kjøpt og satt istand to tidligere rakettsiloer for Atlas-missiler. Det ene «atombombesikre» anlegget står allerede ferdig som luksus-tilfluktsrom. Opprinnelig ble rakettsiloen bygget av den amerikanske hærens ingeniørkorps, og var hjem for et atomstridshode fra 1961 til 1965.

Survival Condo har leiligheter i forskjellige størrelser, fra 83 kvadratmeter til en «penthouse»-leilighet på 334 kvadratmeter. Prisantydning på sistnevnte: 4,5 millioner dollar (38 millioner kroner).

Hall kjøpte den første siloen for 300.000 dollar i 2008, og ferdigstilte den i 2012. Da hadde han brukt nærmere tjue millioner dollar på å sette den i stand. Her har han bygd 12 private leiligheter. Hele etasjer ble solgt for tre millioner dollar, halve etasjer for halvparten. Alle enhetene er solgt, med unntak av en han har spart til seg selv. 40 kilometer unna er utbygging av utrangert rakettsilo nummer to i full sving.

Les også: – Ser ut som verden forbereder seg på krig

Hvem sier at Ragnarok ikke kan være som en ferie? Fra Survival Condos rakettsilo i Kansas. Foto fra selskapets hjemmesider.

Pansret eskorte

I en krisesituasjon tilbyr Survival Condos private sikkerhetsstyrke å hente beboere i pansrede kjøretøy innenfor en 640 kilometers omkrets fra siloen. Beboere med privatfly har en mulig landingsplass 50 kilometer unna. Siloen er utstyrt med en snikskytterstilling, operasjonsbord og medisinsk utstyr. Og svømmebasseng.

Eierne har tilgang til sine hjem og området til enhver tid, uansett om katastrofen truer eller de bare vil slappe litt av. Komplekset har også dagligvareforretning, teater, bar og bibliotek.

«Vivos Indiana er et av de sterkest befestede, atomsikre bunkeranleggene i vårt nettverk. Det ligger en dags kjøring fra hvor som helst i det amerikanske Midtvesten og Østkysten av USA», skriver tilfluktsrom-bedriften Vivos på sine hjemmesider.

«Vi ser ikke etter stereotypiske ‘overlevelsesskrullinger’ som på film, men snarere beboere som ønsker å beskytte sin familie. Vi søker personer med de økonomiske ressursene, interessene, utdanningen, erfaringen og ønsket om å ta del i oppgavene som kreves ved overlevelse under vanskelige omstendigheter», skriver Survival Condo på sine hjemmesider.

Se billedgalleri: I ruinene av Sovjet

Dommedagsbransje i vekst

Flere selskap jorden rundt sikter seg inn mot samme marked. De kjøper militære tilfluktsrom og rakettsiloer som ikke lenger er i tjeneste, opprinnelig bygget for amerikanske eller sovjetiske myndigheter. Slike strukturer ville kostet flere hundre millioner dollar å bygge fra grunnen av i dag, og tillatelsene kunne blitt krevende å få.

Slike militære anlegg er i utgangspunktet bygget for å kunne motstå et atomangrep, og kommer ferdig utrustet med strømforsyning, systemer for vannrensing, ventiler for å utligne trykket fra en atomeksplosjon, og luftfiltrering som skal beskytte mot radioaktivt, biologisk eller kjemisk nedfall.

I Tsjekkia finner man The Oppidum, som markedsføres som «den største milliardærbunkeren i verden».

Den topphemmelige installasjonen var opprinnelig et fellesprosjekt mellom Sovjetunionen og Tsjekkoslovakia, bygd i løpet av en tiårsperiode fra 1984, skriver CNN.

Generator fra Vivos-bunkeren i Indiana. «Anlegget ble bygd under den kalde krigen for å kunne tåle en atomeksplosjon på 20 megatonn. Dette ugjennomtrengelige, underjordiske komplekset har rom for 80 personer i minimum et år, helt uten ytre forsyninger eller behov for å søke til overflaten», skriver Vivos på sine hjemmesider.

Her finner man i dag både en herskapelig eiendom over bakken, og 7153 bombesikre kvadratmeter under bakken. Eierne får tilgang til en underjordisk hage, svømmebasseng, spa, kino og vinkjeller.

Den privateide forlegningen beskyttes av flere sikkerhetssystemer; fra høye vegger og bevegelsessensorer til «automatisert forsvarsteknologi», skrev Forbes om prosjektet i 2015. Det er også satt opp solide kommunikasjonsmuligheter til omverdenen om krisen skulle true.

«Oppidum» var opprinnelig en latinsk betegnelse på hovedbosetningen i et romersk administrativt område i antikken.

Prosjektet ble utklekket av den tsjekkiske entreprenøren Jakub Zamrazil, som tidligere har ledet tsjekkisk militær etterretning.

Les også: Kan Nord-Koreas raketter nå Europa og USA?

Privatøkonomi
Populært