Danske bønder i gjeldskrise:

Milliarder av EUs landbruksstøtte går rett til danske banker

PENGELENS: Over en tredjedel av EUs landbruksstøtte til danske bønder, blir sendt direkte til deres kreditorer.
PENGELENS: Over en tredjedel av EUs landbruksstøtte til danske bønder, blir sendt direkte til deres kreditorer. Foto: Colourbox

Storbøndene i Danmark er nå så forgjeldet, at over 2 milliarder av EU-støtten de skulle fått, går rett til utlånerne. Samtidig kutter Rema 1000 én ekstra 50-øring til danske melkebønder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danske banker suger milliarder i landbruksstøtte, skriver avisa Jyllands-Posten onsdag (bak betalingsmur).

Saken er at dansk landbruk, som følger oppskriften fra den norske regjeringen med å bli svært store og effektive, har blitt dypt forgjeldet.

Så forgjeldet at bankene ikke lenger finner tilstrekkelig sikkerhet i sine utlån ved pant i bruket. De forlanger også at bøndene må signere på papirer som gjør at landbruksstøtten fra EU blir sendt direkte til kreditorene.

Forlanger pant i avlinger

I 2016 nådde slike direkte overførsler et rekordnivå på 2,1 milliarder danske kroner (2,5 milliarder norsk kroner), ifølge tall Jyllands-Posten har fått fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.

Det utgjør 36,5 prosent av landbruksstøtten, som i EU ivaretas av EU og ikke de enkelte medlemslandene.

Mange banker forlanger nå også å få pant i kommende avlinger, og i bøndenes andeler i samvirkeselskapene, forteller landbruksrådgiver Morten Dahl Thomsen til avisa.

Ifølge ham må stort sett alle nyetablerte, unge bønder gi bankene sikkerhet i utbetalingene fra EUs landbrukskasse.

Les også: Danmark tar 500 millioner fra bistand, gir til kriserammede bønder

50 øre liter for melk

Krise i EU-landbruket har kommet så langt at Reitans datterselskap Rema1000 i Danmark en periode har tatt 50 øre literen for dansk melk, og gitt pengene i støtte til danske bønder. Men nå stopper kjeden denne bistanden, melder Landbrugsavisen.

EU avviklet i fjor kvoteordningen som fordelte produksjonen av melk på de ulike landene. Samtidig med importrestriksjonene Russland innførte, gjorde det at melkeprisene i våre naboland stupte.

Les også:

Stadig større, men ikke dejligt å være bonde i Danmark

Danske bønder fra selveiere til å jobbe for pensjonsfond

Personvernpolicy