Meny

Bjørn Kjos: – Jeg kommer ikke til å holde på til jeg er 80 år

Kjos er glad i jul og vinter, og ser frem til skiturer og feiring med familien. Foto: Pia Gellein

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om Norwegian-direktør Bjørn Kjos fylte 70 år i sommer, har han ingen umiddelbare planer om å pensjonere seg. Men én dag, om ikke så veldig lenge, må nok han også tre inn i pensjonistenes rekker.

FORNEBU, BÆRUM (ABC Nyheter): – Jeg har fortsatt mye å lære. Vi lever i en verden der særlig den digitale utviklingen skjer ekstremt fort, og det påvirker flyindustrien. Man kan ha et langsiktig perspektiv på ti år, men plutselig er det foreldet etter bare ett år, sier Bjørn Kjos til ABC Nyheter når vi kommer på besøk til Norwegians hovedkvarter.

Bjørn Kjos er på vei til øverste etasje. Mannen som fylte 70 år i sommer, velger trappene fremfor heisen.

– En dato fra eller til spiller ingen rolle for meg. Jeg føler meg ikke noe yngre eller eldre om det går fra det ene året til det andre, sier Kjos.

Blir ikke pensjonist med det første

Selv om Kjos trives godt med ski på bena i fjellet og bak roret på seilbåten om sommeren, har ikke 70-åringen tenkt til å pensjonere seg helt enda.

– Det er mange fantastiske forretningsmennesker som er dyktige etter de har fylt 90 år, slik som Olav Thon. Men det går ikke i et lavprisselskap, når man vandrer globalt slik vi gjør. Én ting er helt sikkert; den dagen du ikke har noe mer å bidra med skal du i hvert fall trekke deg tilbake.

Kjos sier han fortsatt synes det er artig å jobbe fordi han har så mange flinke folk rundt seg.

– Jeg kommer ikke til å holde på til jeg er 80 år. Det spiller ingen rolle hvor flink du er til å løpe 1.500 meter. I denne verdenen her må du beherske sprinten. Det er du ikke like flink til med alderen, sier Kjos.

Nysgjerrige amerikanere

Det er hektisk å være direktør for det sjette største lavprisselskapet i verden, og mye skal på plass før lanseringen av nye ruter i januar. Møterommet er rigget til et Skype-intervju med den amerikanske TV-kanalen Fox Business.

De amerikanske programlederne kan nesten ikke tro at Norwegian skal tilby reiser til Europa for så lite som 69 dollar (cirka 580 norske kroner). Panelet lurer på om Norwegian blir subsidiert av den norske regjeringen, og om det er årsaken til de lave prisene.

Kjos smiler sitt velkjente smil og sier at han gjerne skulle hatt litt av oljepengene, men at Norwegian dessverre ikke mottar en eneste krone fra regjeringen.

– Man må gjøre ting annerledes, forklarer Kjos amerikanerne.

USA-tillatelsen endelig på plass

Det har tatt tre lange år å få tillatelse til å fly til USA med Norwegians irske datterselskap Norwegian Air International. I desember kom den etterlengtede godkjennelsen fra USA.

Bakgrunn: Norwegian får ja fra USA

Rutene som lanseres på nyåret er et direkte resultat av den nye tillatelsen.

– Det er kjempebra for konsumentene. Nå kommer mange til å få muligheten til å kjøpe billige billetter uansett hvor de flyr fra, og uansett hvor de skal til i USA og i Europa. Det er jo det vi vil. Vi vil gå for volum med lave priser, forklarer Kjos.

Selskaper som ønsker høye priser og politikere påvirket av lobbyisme får deler av skylden for at det har tatt så lang tid. Kjos sier at det ikke har vært så vanskelig å stå i prosessen, fordi de hele tiden har visst at alt har vært gjort i henhold til boka.

– Det er fælt å si det, men det er «House of Cards»-politikk så det holder. Alle som har stått litt på sidelinja, har sett det. Det var helt meningsløst å prøve å stoppe det på den måten. Du kan jo fly til USA hvis du bare har en annen type registrering. Hvilke konsumenter er det som ser på registreringa på flya?

– Motiverende å vinne priser

Kjos viser med hendene hvor bratt vekstkurven til lavprisselskapet har vært, og sammenligner tempoet med et hurtigtog.

2016 har vært et bra år for selskapet, og særlig langdistanseoperasjonen har vært vellykket. Den første måneden ruten fra Paris til USA var åpen, var nesten hundre prosent av setene solgt.

Langdistanserutene til USA og Bangkok ble trukket fram som grunner til at Norwegian ble kåret verdens beste lavprisselskap på langruter, for andre år på rad, av anerkjente SkyTrax World Airline Awards.

– Det er svært motiverende å vinne priser som er stemt frem av passasjerer, som reiser med mange ulike selskaper. Uheldigvis flyr de ikke bare Norwegian, sier Kjos og ler.

Kritisk til flypassasjeravgiften

I 2015 ble selskapet kåret til det mest miljøvennlige transatlantiske flyselskapet. Miljøet engasjerer Kjos, og han er tydelig på at man burde betale for de utslippene man gjør. Han mener flyselskap som benytter seg av gamle fly, burde betale mer enn de som flyr med nye og mer miljøvennlige fly.

– Det er som å kjøre en ti år gammel bil sammenlignet med å kjøre en el-bil eller en hybrid. Forskjellen er enorm, og det samme har du på fly, forklarer Kjos.

– Nå er det slik at den som slipper ut minst skal betale like mye som den som slipper ut mest, og det mener jeg er helt feil. De straffer dem som vil være miljøvennlige og gjør at de må betale for selskapene som slipper ut mye. Alt blir galt.

Kjos er heller ikke særlig positiv til flypassasjeravgiften som ble innført 1. juni i år. Han mener den først og fremst rammer distriktene.

– Da den kom, sa jeg med en gang at det betyr at Rygge legges ned. Det er et eksempel på total politikerbom, og det har ingenting med miljø å gjøre, sier han.

– Hvis du skal angripe miljøet, må du angripe de gamle flyene som flyr rundt i Norge i hopetall. Hadde du tatt ut tre av dem, hadde det tilsvart hele trafikken på Rygge.

– Må regne med kritikk

Det har ikke bare vært oppturer for Norwegian i 2016, særlig en periode på sommeren var tøff for selskapet. 1. juli måtte de kansellere 18 fly etter en feilkalkulering av behov for besetning.

– Det var ikke noe hyggelig, det var utrolig leit for de som ble berørt. Heldigvis er det bak der nå, sier han og peker bak ryggen.

Kritikken haglet, og Kjos sier at man må regne med slikt av og til.

– Det er sånn man må ta. Det eneste jeg ikke liker er at folk som vi har satt til å redde situasjonen, får skylden for å gjøre feilene.

Han sikter til artikler som sa at datteren og svigersønnen var skyld i kaoset, når de ifølge Kjos var satt til å rydde opp i situasjonen.

– Når du sitter der og får hele historien, men så kommer det frem at den ikke er særlig salgbar, så snur du den trill rundt og henger ut enkeltpersoner, det synes jeg ikke er noe særlig, sier Norwegian-direktøren, nå uten det velkjente smilet.

Opprørt over krigen i Syria

I 2016 har Kjos også latt seg opprøre av konflikten i Syria, og han er kritisk til at andre land involverer seg.

Han mener at konflikten har blitt storpolitikk, og at det fører til at det ikke blir noen løsning.

– Jeg synes det er helt forferdelig med krigen i Syria. Politikerne burde tenke seg om før de involverer seg i konfliktene og ender opp med å eskalere dem. Det er den vanlige mannen i gata som blir skutt eller mister kone og barn, mens politikerne sitter milevis unna. De hører ikke engang smellene, sier Kjos.

Går på ski i jula

Når han snakker om jula, kommer smilet frem igjen. Jul og påske er favoritthøytidene for den skiglade mannen fra Sokna i Ringerike.

– Jeg er jo vokst opp på landet, og der var det skikkelig julefeiring. Der var det skigåing hele vinteren, ikke minst i jula. Da fikk du byttet ut alt du hadde brekt sist vinter, sier Kjos og ler igjen.

For første gang på 20 år tilbringes julaften i lavlandet. Slik må det bli når barnebarna er så små, men første juledag bærer det til fjells og skiene skal med.

Bjørn Kjos

  • Født: 18. juli 1946, Ringerike, oppvokst på Sokna.
  • Er gift med tidligere SAS-flyvertinne Gerd Helene Kjos og har tre voksne barn.
  • Kjos var i 1993 med å grunnlegge flyselskapet Norwegian Air Shuttle, hvor han var styreleder til 1996 og en kort periode i 2002.
  • Han har vært administrerende direktør i selskapet fra 2002, da Norwegian startet egne lavprisruter. Kjos er også største eier i selskapet.
  • Kjos har selv flygerutdanning og var jagerpilot ved 334-skvadronen i Bodø i seks år.
  • Han er utdannet jurist og har jobbet som advokat i en årrekke.
  • I 2006 prøvde han seg som krimforfatter med romanen «Murmanskaffæren»

Norwegian

Da selskapet ble etablert i 1993, var det hovedsakelig for å overta flyselskapet Braathens ruter på Vestlandet. Da Braathens ble kjøpt opp av SAS i 2002, startet Norwegian innenriksruter med lavprisprofil.

I dag har Norwegian 450 ruter til omtrent 150 destinasjoner over hele verden.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 120 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Gatekunstner mener fjerning av Assange-bilde er uheldig10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding
Siste nytt
20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 120 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeGatekunstner mener fjerning av Assange-bilde er uheldig10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding
Populært