Bjørn Kjos: – Jeg kommer ikke til å holde på til jeg er 80 år

<p>Kjos er glad i jul og vinter, og ser frem til skiturer og feiring med familien.</p>
Kjos er glad i jul og vinter, og ser frem til skiturer og feiring med familien. Foto: Pia Gellein

Selv om Norwegian-direktør Bjørn Kjos fylte 70 år i sommer, har han ingen umiddelbare planer om å pensjonere seg. Men én dag, om ikke så veldig lenge, må nok han også tre inn i pensjonistenes rekker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORNEBU, BÆRUM (ABC Nyheter): – Jeg har fortsatt mye å lære. Vi lever i en verden der særlig den digitale utviklingen skjer ekstremt fort, og det påvirker flyindustrien. Man kan ha et langsiktig perspektiv på ti år, men plutselig er det foreldet etter bare ett år, sier Bjørn Kjos til ABC Nyheter når vi kommer på besøk til Norwegians hovedkvarter.

Bjørn Kjos er på vei til øverste etasje. Mannen som fylte 70 år i sommer, velger trappene fremfor heisen.

– En dato fra eller til spiller ingen rolle for meg. Jeg føler meg ikke noe yngre eller eldre om det går fra det ene året til det andre, sier Kjos.

Blir ikke pensjonist med det første

Selv om Kjos trives godt med ski på bena i fjellet og bak roret på seilbåten om sommeren, har ikke 70-åringen tenkt til å pensjonere seg helt enda.

– Det er mange fantastiske forretningsmennesker som er dyktige etter de har fylt 90 år, slik som Olav Thon. Men det går ikke i et lavprisselskap, når man vandrer globalt slik vi gjør. Én ting er helt sikkert; den dagen du ikke har noe mer å bidra med skal du i hvert fall trekke deg tilbake.

Kjos sier han fortsatt synes det er artig å jobbe fordi han har så mange flinke folk rundt seg.

– Jeg kommer ikke til å holde på til jeg er 80 år. Det spiller ingen rolle hvor flink du er til å løpe 1.500 meter. I denne verdenen her må du beherske sprinten. Det er du ikke like flink til med alderen, sier Kjos.

Nysgjerrige amerikanere

Det er hektisk å være direktør for det sjette største lavprisselskapet i verden, og mye skal på plass før lanseringen av nye ruter i januar. Møterommet er rigget til et Skype-intervju med den amerikanske TV-kanalen Fox Business.

De amerikanske programlederne kan nesten ikke tro at Norwegian skal tilby reiser til Europa for så lite som 69 dollar (cirka 580 norske kroner). Panelet lurer på om Norwegian blir subsidiert av den norske regjeringen, og om det er årsaken til de lave prisene.

Kjos smiler sitt velkjente smil og sier at han gjerne skulle hatt litt av oljepengene, men at Norwegian dessverre ikke mottar en eneste krone fra regjeringen.

– Man må gjøre ting annerledes, forklarer Kjos amerikanerne.

USA-tillatelsen endelig på plass

Det har tatt tre lange år å få tillatelse til å fly til USA med Norwegians irske datterselskap Norwegian Air International. I desember kom den etterlengtede godkjennelsen fra USA.

Bakgrunn: Norwegian får ja fra USA

Rutene som lanseres på nyåret er et direkte resultat av den nye tillatelsen.

– Det er kjempebra for konsumentene. Nå kommer mange til å få muligheten til å kjøpe billige billetter uansett hvor de flyr fra, og uansett hvor de skal til i USA og i Europa. Det er jo det vi vil. Vi vil gå for volum med lave priser, forklarer Kjos.

Selskaper som ønsker høye priser og politikere påvirket av lobbyisme får deler av skylden for at det har tatt så lang tid. Kjos sier at det ikke har vært så vanskelig å stå i prosessen, fordi de hele tiden har visst at alt har vært gjort i henhold til boka.

– Det er fælt å si det, men det er «House of Cards»-politikk så det holder. Alle som har stått litt på sidelinja, har sett det. Det var helt meningsløst å prøve å stoppe det på den måten. Du kan jo fly til USA hvis du bare har en annen type registrering. Hvilke konsumenter er det som ser på registreringa på flya?

– Motiverende å vinne priser

Kjos viser med hendene hvor bratt vekstkurven til lavprisselskapet har vært, og sammenligner tempoet med et hurtigtog.

2016 har vært et bra år for selskapet, og særlig langdistanseoperasjonen har vært vellykket. Den første måneden ruten fra Paris til USA var åpen, var nesten hundre prosent av setene solgt.

Langdistanserutene til USA og Bangkok ble trukket fram som grunner til at Norwegian ble kåret verdens beste lavprisselskap på langruter, for andre år på rad, av anerkjente SkyTrax World Airline Awards.

– Det er svært motiverende å vinne priser som er stemt frem av passasjerer, som reiser med mange ulike selskaper. Uheldigvis flyr de ikke bare Norwegian, sier Kjos og ler.

Kritisk til flypassasjeravgiften

I 2015 ble selskapet kåret til det mest miljøvennlige transatlantiske flyselskapet. Miljøet engasjerer Kjos, og han er tydelig på at man burde betale for de utslippene man gjør. Han mener flyselskap som benytter seg av gamle fly, burde betale mer enn de som flyr med nye og mer miljøvennlige fly.

– Det er som å kjøre en ti år gammel bil sammenlignet med å kjøre en el-bil eller en hybrid. Forskjellen er enorm, og det samme har du på fly, forklarer Kjos.

– Nå er det slik at den som slipper ut minst skal betale like mye som den som slipper ut mest, og det mener jeg er helt feil. De straffer dem som vil være miljøvennlige og gjør at de må betale for selskapene som slipper ut mye. Alt blir galt.

Kjos er heller ikke særlig positiv til flypassasjeravgiften som ble innført 1. juni i år. Han mener den først og fremst rammer distriktene.

– Da den kom, sa jeg med en gang at det betyr at Rygge legges ned. Det er et eksempel på total politikerbom, og det har ingenting med miljø å gjøre, sier han.

– Hvis du skal angripe miljøet, må du angripe de gamle flyene som flyr rundt i Norge i hopetall. Hadde du tatt ut tre av dem, hadde det tilsvart hele trafikken på Rygge.

– Må regne med kritikk

Det har ikke bare vært oppturer for Norwegian i 2016, særlig en periode på sommeren var tøff for selskapet. 1. juli måtte de kansellere 18 fly etter en feilkalkulering av behov for besetning.

– Det var ikke noe hyggelig, det var utrolig leit for de som ble berørt. Heldigvis er det bak der nå, sier han og peker bak ryggen.

Kritikken haglet, og Kjos sier at man må regne med slikt av og til.

– Det er sånn man må ta. Det eneste jeg ikke liker er at folk som vi har satt til å redde situasjonen, får skylden for å gjøre feilene.

Han sikter til artikler som sa at datteren og svigersønnen var skyld i kaoset, når de ifølge Kjos var satt til å rydde opp i situasjonen.

– Når du sitter der og får hele historien, men så kommer det frem at den ikke er særlig salgbar, så snur du den trill rundt og henger ut enkeltpersoner, det synes jeg ikke er noe særlig, sier Norwegian-direktøren, nå uten det velkjente smilet.

Opprørt over krigen i Syria

I 2016 har Kjos også latt seg opprøre av konflikten i Syria, og han er kritisk til at andre land involverer seg.

Han mener at konflikten har blitt storpolitikk, og at det fører til at det ikke blir noen løsning.

– Jeg synes det er helt forferdelig med krigen i Syria. Politikerne burde tenke seg om før de involverer seg i konfliktene og ender opp med å eskalere dem. Det er den vanlige mannen i gata som blir skutt eller mister kone og barn, mens politikerne sitter milevis unna. De hører ikke engang smellene, sier Kjos.

Går på ski i jula

Når han snakker om jula, kommer smilet frem igjen. Jul og påske er favoritthøytidene for den skiglade mannen fra Sokna i Ringerike.

– Jeg er jo vokst opp på landet, og der var det skikkelig julefeiring. Der var det skigåing hele vinteren, ikke minst i jula. Da fikk du byttet ut alt du hadde brekt sist vinter, sier Kjos og ler igjen.

For første gang på 20 år tilbringes julaften i lavlandet. Slik må det bli når barnebarna er så små, men første juledag bærer det til fjells og skiene skal med.

Bjørn Kjos

  • Født: 18. juli 1946, Ringerike, oppvokst på Sokna.
  • Er gift med tidligere SAS-flyvertinne Gerd Helene Kjos og har tre voksne barn.
  • Kjos var i 1993 med å grunnlegge flyselskapet Norwegian Air Shuttle, hvor han var styreleder til 1996 og en kort periode i 2002.
  • Han har vært administrerende direktør i selskapet fra 2002, da Norwegian startet egne lavprisruter. Kjos er også største eier i selskapet.
  • Kjos har selv flygerutdanning og var jagerpilot ved 334-skvadronen i Bodø i seks år.
  • Han er utdannet jurist og har jobbet som advokat i en årrekke.
  • I 2006 prøvde han seg som krimforfatter med romanen «Murmanskaffæren»

Norwegian

Da selskapet ble etablert i 1993, var det hovedsakelig for å overta flyselskapet Braathens ruter på Vestlandet. Da Braathens ble kjøpt opp av SAS i 2002, startet Norwegian innenriksruter med lavprisprofil.

I dag har Norwegian 450 ruter til omtrent 150 destinasjoner over hele verden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Tyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking
Siste nytt
19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenTyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking
Populært