Meny

Bjørn Kjos: – Jeg kommer ikke til å holde på til jeg er 80 år

Kjos er glad i jul og vinter, og ser frem til skiturer og feiring med familien. Foto: Pia Gellein

Selv om Norwegian-direktør Bjørn Kjos fylte 70 år i sommer, har han ingen umiddelbare planer om å pensjonere seg. Men én dag, om ikke så veldig lenge, må nok han også tre inn i pensjonistenes rekker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORNEBU, BÆRUM (ABC Nyheter): – Jeg har fortsatt mye å lære. Vi lever i en verden der særlig den digitale utviklingen skjer ekstremt fort, og det påvirker flyindustrien. Man kan ha et langsiktig perspektiv på ti år, men plutselig er det foreldet etter bare ett år, sier Bjørn Kjos til ABC Nyheter når vi kommer på besøk til Norwegians hovedkvarter.

Bjørn Kjos er på vei til øverste etasje. Mannen som fylte 70 år i sommer, velger trappene fremfor heisen.

– En dato fra eller til spiller ingen rolle for meg. Jeg føler meg ikke noe yngre eller eldre om det går fra det ene året til det andre, sier Kjos.

Blir ikke pensjonist med det første

Selv om Kjos trives godt med ski på bena i fjellet og bak roret på seilbåten om sommeren, har ikke 70-åringen tenkt til å pensjonere seg helt enda.

– Det er mange fantastiske forretningsmennesker som er dyktige etter de har fylt 90 år, slik som Olav Thon. Men det går ikke i et lavprisselskap, når man vandrer globalt slik vi gjør. Én ting er helt sikkert; den dagen du ikke har noe mer å bidra med skal du i hvert fall trekke deg tilbake.

Kjos sier han fortsatt synes det er artig å jobbe fordi han har så mange flinke folk rundt seg.

– Jeg kommer ikke til å holde på til jeg er 80 år. Det spiller ingen rolle hvor flink du er til å løpe 1.500 meter. I denne verdenen her må du beherske sprinten. Det er du ikke like flink til med alderen, sier Kjos.

Nysgjerrige amerikanere

Det er hektisk å være direktør for det sjette største lavprisselskapet i verden, og mye skal på plass før lanseringen av nye ruter i januar. Møterommet er rigget til et Skype-intervju med den amerikanske TV-kanalen Fox Business.

De amerikanske programlederne kan nesten ikke tro at Norwegian skal tilby reiser til Europa for så lite som 69 dollar (cirka 580 norske kroner). Panelet lurer på om Norwegian blir subsidiert av den norske regjeringen, og om det er årsaken til de lave prisene.

Kjos smiler sitt velkjente smil og sier at han gjerne skulle hatt litt av oljepengene, men at Norwegian dessverre ikke mottar en eneste krone fra regjeringen.

– Man må gjøre ting annerledes, forklarer Kjos amerikanerne.

USA-tillatelsen endelig på plass

Det har tatt tre lange år å få tillatelse til å fly til USA med Norwegians irske datterselskap Norwegian Air International. I desember kom den etterlengtede godkjennelsen fra USA.

Bakgrunn: Norwegian får ja fra USA

Rutene som lanseres på nyåret er et direkte resultat av den nye tillatelsen.

– Det er kjempebra for konsumentene. Nå kommer mange til å få muligheten til å kjøpe billige billetter uansett hvor de flyr fra, og uansett hvor de skal til i USA og i Europa. Det er jo det vi vil. Vi vil gå for volum med lave priser, forklarer Kjos.

Selskaper som ønsker høye priser og politikere påvirket av lobbyisme får deler av skylden for at det har tatt så lang tid. Kjos sier at det ikke har vært så vanskelig å stå i prosessen, fordi de hele tiden har visst at alt har vært gjort i henhold til boka.

– Det er fælt å si det, men det er «House of Cards»-politikk så det holder. Alle som har stått litt på sidelinja, har sett det. Det var helt meningsløst å prøve å stoppe det på den måten. Du kan jo fly til USA hvis du bare har en annen type registrering. Hvilke konsumenter er det som ser på registreringa på flya?

– Motiverende å vinne priser

Kjos viser med hendene hvor bratt vekstkurven til lavprisselskapet har vært, og sammenligner tempoet med et hurtigtog.

2016 har vært et bra år for selskapet, og særlig langdistanseoperasjonen har vært vellykket. Den første måneden ruten fra Paris til USA var åpen, var nesten hundre prosent av setene solgt.

Langdistanserutene til USA og Bangkok ble trukket fram som grunner til at Norwegian ble kåret verdens beste lavprisselskap på langruter, for andre år på rad, av anerkjente SkyTrax World Airline Awards.

– Det er svært motiverende å vinne priser som er stemt frem av passasjerer, som reiser med mange ulike selskaper. Uheldigvis flyr de ikke bare Norwegian, sier Kjos og ler.

Kritisk til flypassasjeravgiften

I 2015 ble selskapet kåret til det mest miljøvennlige transatlantiske flyselskapet. Miljøet engasjerer Kjos, og han er tydelig på at man burde betale for de utslippene man gjør. Han mener flyselskap som benytter seg av gamle fly, burde betale mer enn de som flyr med nye og mer miljøvennlige fly.

– Det er som å kjøre en ti år gammel bil sammenlignet med å kjøre en el-bil eller en hybrid. Forskjellen er enorm, og det samme har du på fly, forklarer Kjos.

– Nå er det slik at den som slipper ut minst skal betale like mye som den som slipper ut mest, og det mener jeg er helt feil. De straffer dem som vil være miljøvennlige og gjør at de må betale for selskapene som slipper ut mye. Alt blir galt.

Kjos er heller ikke særlig positiv til flypassasjeravgiften som ble innført 1. juni i år. Han mener den først og fremst rammer distriktene.

– Da den kom, sa jeg med en gang at det betyr at Rygge legges ned. Det er et eksempel på total politikerbom, og det har ingenting med miljø å gjøre, sier han.

– Hvis du skal angripe miljøet, må du angripe de gamle flyene som flyr rundt i Norge i hopetall. Hadde du tatt ut tre av dem, hadde det tilsvart hele trafikken på Rygge.

– Må regne med kritikk

Det har ikke bare vært oppturer for Norwegian i 2016, særlig en periode på sommeren var tøff for selskapet. 1. juli måtte de kansellere 18 fly etter en feilkalkulering av behov for besetning.

– Det var ikke noe hyggelig, det var utrolig leit for de som ble berørt. Heldigvis er det bak der nå, sier han og peker bak ryggen.

Kritikken haglet, og Kjos sier at man må regne med slikt av og til.

– Det er sånn man må ta. Det eneste jeg ikke liker er at folk som vi har satt til å redde situasjonen, får skylden for å gjøre feilene.

Han sikter til artikler som sa at datteren og svigersønnen var skyld i kaoset, når de ifølge Kjos var satt til å rydde opp i situasjonen.

– Når du sitter der og får hele historien, men så kommer det frem at den ikke er særlig salgbar, så snur du den trill rundt og henger ut enkeltpersoner, det synes jeg ikke er noe særlig, sier Norwegian-direktøren, nå uten det velkjente smilet.

Opprørt over krigen i Syria

I 2016 har Kjos også latt seg opprøre av konflikten i Syria, og han er kritisk til at andre land involverer seg.

Han mener at konflikten har blitt storpolitikk, og at det fører til at det ikke blir noen løsning.

– Jeg synes det er helt forferdelig med krigen i Syria. Politikerne burde tenke seg om før de involverer seg i konfliktene og ender opp med å eskalere dem. Det er den vanlige mannen i gata som blir skutt eller mister kone og barn, mens politikerne sitter milevis unna. De hører ikke engang smellene, sier Kjos.

Går på ski i jula

Når han snakker om jula, kommer smilet frem igjen. Jul og påske er favoritthøytidene for den skiglade mannen fra Sokna i Ringerike.

– Jeg er jo vokst opp på landet, og der var det skikkelig julefeiring. Der var det skigåing hele vinteren, ikke minst i jula. Da fikk du byttet ut alt du hadde brekt sist vinter, sier Kjos og ler igjen.

For første gang på 20 år tilbringes julaften i lavlandet. Slik må det bli når barnebarna er så små, men første juledag bærer det til fjells og skiene skal med.

Bjørn Kjos

  • Født: 18. juli 1946, Ringerike, oppvokst på Sokna.
  • Er gift med tidligere SAS-flyvertinne Gerd Helene Kjos og har tre voksne barn.
  • Kjos var i 1993 med å grunnlegge flyselskapet Norwegian Air Shuttle, hvor han var styreleder til 1996 og en kort periode i 2002.
  • Han har vært administrerende direktør i selskapet fra 2002, da Norwegian startet egne lavprisruter. Kjos er også største eier i selskapet.
  • Kjos har selv flygerutdanning og var jagerpilot ved 334-skvadronen i Bodø i seks år.
  • Han er utdannet jurist og har jobbet som advokat i en årrekke.
  • I 2006 prøvde han seg som krimforfatter med romanen «Murmanskaffæren»

Norwegian

Da selskapet ble etablert i 1993, var det hovedsakelig for å overta flyselskapet Braathens ruter på Vestlandet. Da Braathens ble kjøpt opp av SAS i 2002, startet Norwegian innenriksruter med lavprisprofil.

I dag har Norwegian 450 ruter til omtrent 150 destinasjoner over hele verden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Strømmen slo Bodø/Glimt ut av cupen etter ekstraomganger19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41 Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16 Manchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00 Mann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43 Fiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02 ACER-søksmål mot regjeringen for retten16:53 Amerikanerne sendte stealth-jagere for å «avskjære» russiske bombefly16:38 Fotballtrener Joar Hoff er død16:30 Svømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17 – Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55 Conte svært nær Inter-jobben15:38 Europol aksjonerte mot smuglernettverk15:36 Sarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59 Magnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50 SAS og Airbus skal utvikle elfly14:25 Turistbuss veltet i Italia14:17 Rekordmåned for norske drikkevarer14:11 SD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01 Bensinen har aldri vært dyrere13:45 – Arbeiderpartiet bør jekke seg ned litt13:24 – City og PSG er kun en stats leketøy13:20 – Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06 Umulig å hindre spredning av dødsalge13:02 Vått og fuktig over hele landet12:43 Tusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18 Ekskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57 British Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48 Kronprinsen vil ha flere kraftkabler til utlandet11:27 Nå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59 Kan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48 Norsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20 Seks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11 Løkes landslagsplass kan være i fare10:00 – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59 Kunder ble belastet dobbelt09:45 Slik avslutter du HBO Nordic09:44 Klar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42 Kun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41 Hegerberg fikk høythengende pris09:17 – For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10 Sikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09 Milliardoverskudd i Norske Skog09:09 Tror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39 Kina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12 Flyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08 Casillas' kone er blitt kreftsyk07:50 FM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19 «Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06 Direkte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15 – Bevis for at den syriske staten har ansvar for krigsforbrytelser06:00 Siste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50 Dette skjer i dag05:37 – Derfor bør solarium velges helt bort05:32 Dette skjedde i natt05:23 NASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00 Norad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35 Mann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26 Fransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07 Mann ranet med kniv i Bergen03:30 Petter Stordalen tildelt hederspris03:20 Indonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45 Trump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31 Grunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27 Dollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55 Dødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50 USA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09 Hydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40 Ødegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35 Irak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31 Måling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17 Passasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59 Minst 44 drept i kamper i Syria21:57 Tre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:48 Støre vil rive bomstasjonene20:35 Xi antyder langvarig handelskrig20:24 May åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33 Kronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00 «Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37 Syk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03 Dødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33 Syklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04 Faren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57 Svensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41 Barcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29 Politiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18 Abelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07 Liverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06 Kripos advarer mot Vipps-svindel14:33 Politiker og seks andre drept i angrep i India14:25 Farevarsel: Intense regnbyger på vei14:07 Ber nordmenn endre navn på Oslo14:02 Jamie Oliver trues av konkurs13:55 Giroud forlenget med Chelsea13:40 Bøndene jubler – men de har glemt én ting13:26 Ringeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25 Tøff billettstraff for Tottenham-supportere
Siste nytt
20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportStrømmen slo Bodø/Glimt ut av cupen etter ekstraomganger19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41PolitikkHardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16SportManchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00NorgeMann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43NorgeFiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02PolitikkACER-søksmål mot regjeringen for retten16:53NorgeAmerikanerne sendte stealth-jagere for å «avskjære» russiske bombefly16:38SportFotballtrener Joar Hoff er død16:30SportSvømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17Penger– Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55SportConte svært nær Inter-jobben15:38VerdenEuropol aksjonerte mot smuglernettverk15:36SportSarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59SportMagnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50ReiseSAS og Airbus skal utvikle elfly14:25VerdenTuristbuss veltet i Italia14:17Helse og livsstilRekordmåned for norske drikkevarer14:11PolitikkSD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01MotorBensinen har aldri vært dyrere13:45Politikk– Arbeiderpartiet bør jekke seg ned litt13:24Sport– City og PSG er kun en stats leketøy13:20Verden– Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06PengerUmulig å hindre spredning av dødsalge13:02NorgeVått og fuktig over hele landet12:43NorgeTusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18VerdenEkskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57PengerBritish Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48PolitikkKronprinsen vil ha flere kraftkabler til utlandet11:27NorgeNå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59StemmerKan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48SportNorsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20VerdenSeks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11SportLøkes landslagsplass kan være i fare10:00Reise– Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59PengerKunder ble belastet dobbelt09:45KulturSlik avslutter du HBO Nordic09:44NorgeKlar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42NorgeKun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41SportHegerberg fikk høythengende pris09:17Penger– For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10NorgeSikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09PengerMilliardoverskudd i Norske Skog09:09MotorTror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39PengerKina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12ReiseFlyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08SportCasillas' kone er blitt kreftsyk07:50PengerFM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19Sport«Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06PolitikkDirekte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15Verden– Bevis for at den syriske staten har ansvar for krigsforbrytelser06:00Helse og livsstilSiste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50NorgeDette skjer i dag05:37Helse og livsstil– Derfor bør solarium velges helt bort05:32NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenNASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00NorgeNorad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35NorgeMann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26VerdenFransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07NorgeMann ranet med kniv i Bergen03:30PengerPetter Stordalen tildelt hederspris03:20VerdenIndonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45VerdenTrump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31NorgeGrunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27NorgeDollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55NorgeDødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50VerdenUSA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09NorgeHydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40SportØdegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35PolitikkIrak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31PolitikkMåling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17NorgePassasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59VerdenMinst 44 drept i kamper i Syria21:57NorgeTre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:48MotorStøre vil rive bomstasjonene20:35VerdenXi antyder langvarig handelskrig20:24PolitikkMay åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33NorgeKronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00Verden«Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37SportSyk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03NorgeDødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33NorgeSyklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04NorgeFaren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57VerdenSvensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41SportBarcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29NorgePolitiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18KulturAbelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07SportLiverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06PengerKripos advarer mot Vipps-svindel14:33VerdenPolitiker og seks andre drept i angrep i India14:25NorgeFarevarsel: Intense regnbyger på vei14:07PolitikkBer nordmenn endre navn på Oslo14:02Helse og livsstilJamie Oliver trues av konkurs13:55SportGiroud forlenget med Chelsea13:40StemmerBøndene jubler – men de har glemt én ting13:26NorgeRingeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25SportTøff billettstraff for Tottenham-supportere
Populært