Russiske Lukoil på norsk sokkel:Siv Jensen satte 162,3 millioner kroner inn på russiske Lukoils konto i 2015

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det russiske oljeselskapet Lukoil får i disse sanksjonstider likevel 162,3 millioner av norske skattebetalere for å lete etter olje og gass på norsk sokkel. 2015 utløste millioner i bonus til den russiske sjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er 2015-regnskapet til Lukoil Overseas North Shelf AS som viser at selskapet fikk 162,3 millioner kroner i leterefusjon av den norske statskassen i 2015, mot 89,5 millioner året før.

Selskapet tilhører i sin helhet det mektige russiske Lukoil-konsernet.

I 2013 fikk Lukoil tildelt to lisenser til leteboring på norsk sokkel i Barentshavet, etter at selskapet opprettet et datterselskap med kontor i Oslo året før.

I Olje- og energidepartementets 23. tildelingsrunde fikk Lukoil 18. mai i år ytterligere en utvinningstillatelse.

I den norske petroleumsskattelovgivningen får oljeselskapene utbetalt 78 prosent av sine kostnader til leteboring fra staten, så lenge de går underskudd.

Den ordningen får også Lukoils norske virksomhet ta del i, også i disse tider da Norge og EU har innført sanksjoner mot Russland, som igjen ble møtt av importrestriksjoner mot Vesten fra Moskvas side.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det førte også til brems på store norske eksportkontrakter.

Les også: Seadrill annonserte kontrakter for 26,5 milliarder kroner med Russland

Finfin bonus til sjefen

Regnskapet til Lukoils norske selskap viser et driftsunderskudd på 201,9 millioner kroner i 2015, mot 101,9 i 2014.

Etter å ha fått de 162,3 millionene fra den norske stat, endte årsresultatet på 61,6 millioner i minus.

Året avstedkom uansett en pen bonus til daglig leder Leonid Surguchev. I 2015 fikk han utbetalt litt av bonusen, 1,7 millioner, mens resten, 2,26 millioner ble overført i januar i år. Dette kommer på toppen av en lønn på 1,9 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet sysselsatte drøyt 20 årsverk i 2015. De ga selskapet lønnskostnader på 43,1 millioner kroner.

Siv Jensen: – Ikke subsidie

Ordningen med leterefusjon til hele oljenæringen koster staten hundrevis av millioner kroner. Men regjeringen avviser at det å erstatte 78 prosent av letekostnadene er å regne som subsidiering av denne fossile næringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstres Terje Breivik utfordret statsminister Erna Solberg i Stortinget 1. juni i år til å tenke seg om. Han og partiet ønsker en gjennomgang av skattereglene for petroleumsvirksomheten.

– En av de viktige tingene når vi er inne i en sånn vanskelig situasjon som olje- og gassbransjen er i nå, er å være klar og tydelig på hvilke rammebetingelser fremtidige investeringer kommer til å ha, svarte Solberg og sa nei til en slik utredning.

I april gikk finansminister Siv Jensen (Frp) ut og slo fast at de store summene dette dreier seg om, slett ikke er subisidiering, slik enkelte vil ha det til.

«Leterefusjon er ingen subsidie, nye aktører får bare utnyttet fradraget på samme tidlige tidspunkt som etablerte aktører med skattemessig overskudd. Det er bra for å sikre et mangfold av aktører på sokkelen», skrev Jensen.