Tidligere generalsekretær i Nato:

– Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap

<p>– Norge må overhodet ikke tenke på å stoppe olje- og gassleveransene. Det er en stor forskjell mellom å importere gass fra autokratiske regimer og demokratiske land med frihet, sier Natos tidligere generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, under et Norges-besøk denne uken.</p>
– Norge må overhodet ikke tenke på å stoppe olje- og gassleveransene. Det er en stor forskjell mellom å importere gass fra autokratiske regimer og demokratiske land med frihet, sier Natos tidligere generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, under et Norges-besøk denne uken. Foto: Laurent Dubrule / Reuters

Anders Fogh Rasmussen er bekymret for det han mener er økt russisk innflytelse og makt over andre europeiske land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da den tidligere generalsekretæren i Nato besøkte Oslo denne uken, benyttet han anledningen til å advare Danmarks nærmeste allierte mot å la Russland få økt spillerom, spesielt innen gassleveranser til Europa.

– Jeg håper vi klarer å stoppe prosjektet

Bakteppet for uttalelsen er blant annet det russiske samarbeidet med Tyskland om å bygge en gassrørledning, «Nord Stream 2», som etter planen skal frakte gass fra Russland til Tyskland. USA er sterk motstander av prosjektet og ser på det som en gavepakke til Russlands president Vladimir Putin.

– Jeg synes det er helt på sin plass at amerikanerne spør om hvorfor i alle dager de skal investere så mye i forsvar og sikkerheten til Europa, mens europeerne satser penger og ressurser på å gi mer makt til russerne. Jeg håper vi som europeere klarer å stoppe dette prosjektet, sier han til Nettavisen.

Les også: Gassrørledningen Nord Stream 2 skaper bitter splittelse i EU

– Vi må ha demokratier som leverer olje og gass

Slik skal gassrørledningen Nord Stream 2 gå fra Ust-Luga i Russland til Greifswald i Tyskland. EU skulle gjerne stoppet den, men har ikke juridisk grunnlag for det, idet Gassdirektivet gjelder bare fra gassen krysser grensa til EU, ikke på vei dit. Foto: Gazprom
Slik skal gassrørledningen Nord Stream 2 gå fra Ust-Luga i Russland til Greifswald i Tyskland. EU skulle gjerne stoppet den, men har ikke juridisk grunnlag for det, idet Gassdirektivet gjelder bare fra gassen krysser grensa til EU, ikke på vei dit. Foto: Gazprom

Han mener Russland på denne måten vil kunne få kontroll med deler av ernergitilførselen til

Nord Stream 2 - «En ny rørledning for Europas energiframtid»

Slik beskriver det sveitsiskregistrerte selskapet Nord Stream 2 AG sitt prosjekt for å legge en gassrørledning på bunnen av Østersjøen, som vil knytte verdens største gassreserver nord i Russland, direkte til Tyskland. Prosjektet vil fordoble kapasiteten til rørledningen som allerede går mellom Russland og Tyskland i Østersjøen.

Nord Stream 2 AG eies av verdens største produsent av naturgass, russiske Gazprom. Selskapet har inngått finansieringsavtaler med ENGIE, OMV, Shell, Uniper og Wintershall..

Begrunnelsen for prosjektet er å bedre forsyningssikkerheten for gass til Europa. Motstanderne av den nye rørledningen er kritisk til at det kan svekke Ukrainas kontroll over gassflyten fra Russland gjennom landet.

EUs egenproduksjon av gass er stadig synkende. Utsiktene for europeisk gassmarked er utredet blant annet av det sveitsiske analysebyrået Prognos.

Les mer på hjemmesiden til Nord Stream 2

Europa, og at denne avhengigheten kan bli utslagsgivende og representere en trussel i en fremtidig konflikt og krisesituasjon.

Planen er at den nye gassrørledningen skal passere dansk farvann utenfor øya Bornholm. Den danske regjeringen har ennå ikke godkjent prosjektet. Tyskland presser på for å få prosjektet ferdigstilt.

Les også: Danmark åpner for å si nei til russisk gass

– Redusere vår avhengighet av diktatorer

Den tidligere danske statsministeren (2001 til 2009) sin fulle støtte til norsk olje- og gassutvinning, som han mener er en viktig demokratisk bærebjelke.

– Dette handler om å redusere vår avhengighet av diktatorer og deres olje- og gass. Vi må ha demokratier som leverer olje og gass. Dere har et fritt og åpent samfunn. Å gi opp oljeproduksjonen i et demokrati og erstatte det med skitnere alternativ fra autoritære land er galskap, advarer Fogh Rasmussen til Nettavisen.

Les også: – EU-kommisjonen vil ta makt over gassrørledninger til utlandet

USA varsler sanksjoner mot Nord Stream 2

NORD STREAM 2: Stålrør til den omstridte gassrørledningen i Østersjøen lastes i den tyske havna Mukran. Den polske forskeren Aleksandra Gawlikowska-Fyk (innfelt) mener prosjektet vil øke splittelsen i EU. Foto: Axel Schmidt/Thomas Vermes / Nord Stream 2/ABC Nyheter
NORD STREAM 2: Stålrør til den omstridte gassrørledningen i Østersjøen lastes i den tyske havna Mukran. Den polske forskeren Aleksandra Gawlikowska-Fyk (innfelt) mener prosjektet vil øke splittelsen i EU. Foto: Axel Schmidt/Thomas Vermes / Nord Stream 2/ABC Nyheter

Washington skal legge fram et lovforslag som vil ramme selskaper med sanksjoner hvis de deltar i utviklingen av gassrørledningen Nord Stream 2, meldre Reuters i slutten av mai.

– USAs senat vil vedta en lov som Representantenes hus vil godkjenne, og den blir deretter sendt til presidenten, som vil undertegne den og dermed iverksette sanksjoner. Motstanden mot Nord Stream 2 er sterk, og spesielt i USA, sa USAs energiminister Rick Perry under et besøk i Ukraina.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden