Sjeføkonom mener renten ikke økes raskt nok

<p>Sentralbanksjef Øystein Olsen hever etter alt å dømme styringsrenten til én prosent i dag Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix</p>
Sentralbanksjef Øystein Olsen hever etter alt å dømme styringsrenten til én prosent i dag Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mange vil trolig merke en renteøkning på lånet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Norges bank har annonsert en ny renteøkning i september, og så en eller to renteøkninger i 2020. Jeg tror de bør legge inn en til i løpet av perioden, slik at de holder takten litt raskere oppe enn det de har signalisert, det sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen til NRK.

I formiddag holder Norges Bank rentemøte og det er ventet at sentralbanken vil heve styringsrenten fra dagens 0,75 prosent til 1 prosent.

Begrense gjeld: SV krever enda strengere regler for inkasso

Andreassen sier videre til NRK at når renten i dag heves, vil svært mange som har høy boliggjeld føle det på koppen.

Ja de vil merke det, og det er jo urovekkende at så mange har lånt mye penger de siste årene, sier han. Men, sier han, risikoen ved ikke å sette opp renten, er å skyve gjeldsproblematikken foran seg. Han mener mange unge ikke har opplevd renteøkning på sine lån tidligere.

Protester gjerne: Forbrukerrådet: – Ikke godta renteøkning på boliglånet

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-gruppen tror også at sentralbanken vil heve rentene, men han mener Norges Bank ikke burde gjøre dette utfra risikovurderinger.

– Det at husholdninger og boligbyggere slår på bremsene i det som burde vært et hyggelig år for norsk økonomi. Oljeinvesteringene passerer snart toppen for denne gang, boligbyggingen er på vei ned, og vekstimpulsene fra våre naboland kommer til å bli svakere enn de har vært , sier han til E24.

Godt forberedt: Jensen tar høyde for 10 prosent rente

Personvernpolicy