WTO: Nå er norske tjenester fire ganger så mye verdt som gass og olje

TJENESTER: Kan vi leve av å klippe hverandre? Vel, tjenestesektoren står for mye av Norges verdiskaping. Men der inngår langt tyngre bransjer enn frisørsalongene.
TJENESTER: Kan vi leve av å klippe hverandre? Vel, tjenestesektoren står for mye av Norges verdiskaping. Men der inngår langt tyngre bransjer enn frisørsalongene. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Petroleumssektorens bidrag til BNP har på fire år sunket til 16 prosent, mens tjenestenæringenes andel har vokst til 64 prosent i 2017, rapporterer WTO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge får absolutt godkjentstempel for sin handels- og økonomiske politikk i en handelspolitisk gjennomgang Verdens handelsorganisasjon WTO behandler i disse dager.

WTO oppsummerer at oljeprisfallet var en tøff omgang for Norge, men at de enorme avsetningene til Oljefond Utland og en ekspansiv politikk, altså at regjeringen brukte mer penger for å motvirke arbeidsløsheten i oljebransjen, roet ned situasjonen.

Oljeprisfallet førte til at petroleumssektoren bidrag til BNP utgjorde kun 16 prosent av brutto nasjonalprodukt, BNP, i 2017, mot nesten 25 prosent i 2012.

Tjenestenæringene vokste derimot fra 58 til 64 prosent av BNP i samme periode.

Les også: Trumps toll-plan kan bryte med USAs forpliktelser i WTO

Organisasjonen klarer ikke engang å hisse seg opp over tollvernet og støtten til norsk landbruk, slik den pleier å gjøre i sin regelmessige vurdering av Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan skyldes at regjeringen har gjennomført noen liberaliseringer.

WTO gjennomgår alle medlemslandenes handelspolitikk med jevne mellomrom. For Norges vedkommende skjedde det sist i 2012.

Det er stor interesse for gjennomgangen av Norges handelspolitikk, melder Utenriksdepartementet.

Norge har i forkant av gjennomgangen mottatt nesten 230 spørsmål fra WTO-medlemmene. Spørsmålene spenner over et vidt spekter, og enkelte tema er gjenstand for særlig stor interesse, blant annet landbrukspolitikk, omstilling av norsk økonomi, statseide selskapers rolle, investeringsbetingelser og EØS-avtalen.

Les også:

WTO bekymret for økende lønnsforskjeller i USA

EU vil ikke åpne for trygdekutt – Frp truer med EØS-bråk