– Det blir for enkelt å fordømme Trumps toll

<p>Donald Trump signerte onsdag nye tollbestemmelser, denne gangen rettet mot Kina for det USA mener er ulovlig tilegnelse av amerikansk teknologi og åndsverk.</p>
Donald Trump signerte onsdag nye tollbestemmelser, denne gangen rettet mot Kina for det USA mener er ulovlig tilegnelse av amerikansk teknologi og åndsverk. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix

Forsker og forfatter Christian Anton Smedshaug mener det finnes gode forklaringer på Donald Trumps tollgrep mot både Kina og Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– President Donald Trumps opprettelse av tollbarrierer gir mening utifra situasjonen USA er i. Fremstillingen har fôret fordommer og en allmenn fordømmelse av Donald Trump som en trussel mot verdensøkonomien. Dette blir for enkelt, sier Christian Anton Smedshaug, daglig leder i Agri Analyse i ABC Nyheter.

Han tror den utløsende faktoren er at konseptet globalisering og frihandel har mistet legitimitet hos makteliten etter først å ha blitt upopulær hos grasrota.

– Frihandel har mistet støtten hos mannen i gata. I tillegg så begynner den finansielle og politiske eliten i Vesten å bli utmanøvrert. Da kommer tiltakene. De er også nærmere beslutningene og liker ikke at forretningmodellen deres trues, sier han.

Forsker og forfatter Christian Anton Smedshaug mener konseptet globalisering og frihandel har mistet legitimitet. Foto: Universitetsforlaget
Forsker og forfatter Christian Anton Smedshaug mener konseptet globalisering og frihandel har mistet legitimitet. Foto: Universitetsforlaget

USAs handelsunderskudd, altså forskjellen på verdien til det som kjøpes og det som selges, økte i januar til 56,6 milliarder dollar, det høyeste nivået siden oktober 2008.

– Faktum er at USA har ikke lenger råd til å drifte andre lands økonomier med sitt eget handelsunderskudd, sier han.

Les også: – Slutten på 70 år med USA ved roret

Han sier det er spesielt Kina og de oljerike landene i Midtøsten som har tjent på USAs tap.

– Norge har ignorert USAs krav

Smedshaug er forfatter av bøker som «Europa etter EU. Den norske modellen, nasjonalstaten og europeisk samarbeid» og «Gjeld. Hvordan Vesten lurte seg selv».

Trumps vedtak innebærer blant annet en ekstra toll på 25 prosent på import av stål og 10 prosent på import av aluminium til USA, mens EU og Kina har truet med svar. Frykt for handelskrig ga børsras i Asia og i USA.

Foreløpig har EU-landene fått unntak.

Washington D.C., USA 20180111. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sammen med USAs utenriksminister Rex Tillerson, to måneder før han gikk av. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Washington D.C., USA 20180111. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sammen med USAs utenriksminister Rex Tillerson, to måneder før han gikk av. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Amerikanske myndigheter informerte oss sent i går kveld om at Norge i første omgang ikke er blant de land som blir unntatt for USAs nye toll på stål og aluminium, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Les også: Norge får ikke unntak fra Trump-toll

De nye tollsatsene trådte i kraft fredag morgen klokka 5.01 norsk tid og er dermed en realitet for norsk eksportindustri.

Søreide sier Norge i løpet av dagen vil følge opp saken overfor amerikanske myndigheter, både i Washington og i Oslo.

Smedshaug mener Norge også må se på egne valg.

– Norge har i mange år ignorert USAs oppfordringer om å bruke mer penger på å styrke Forsvaret og nå NATOs mål om to prosent av BNP. Militær tilstedeværelse i Europa er en stor belastning for USA, og de ønsker å flytte fokus og ressurser mot Sørøst-Asia, sier Smedshaug.

– EU fikk nå unntak fra tollreglene, hvorfor ikke Norge?

– De har fått unntak foreløpig. USA trenger både allierte og å statuere noen eksempler. Norge eksporterer lite aluminium og stål til USA, derfor blir ikke Norge rammet tungt. Jeg tror Norge blir brukt som et eksempel, der målet er å få flest mulig til å nå toprosentmålet til NATO, sier Smedshaug.

Taper for Kina

EU har restriksjoner innen genmodifisert mat og kjøtt fra hormonbehandlede dyr, som hindrer amerikansk eksport til EU.

Les også: Innfører opptil 60 milliarder i straffetoll mot Kina

Det største problemet er imidlertid Kina, mener Smedshaug, og nevner fem grunner til at USA nå øker tollbarrierene.

Donald Trump og Xi Jinping i Palm Beach, Florida i fjor. Foto: Alex Brandon / AP
Donald Trump og Xi Jinping i Palm Beach, Florida i fjor. Foto: Alex Brandon / AP
  • Økende handelsunderskudd
  • Kina har økt statens rolle slik at det blir blir uklart om man møter et kinesisk selskap eller statlig selskap.
  • USA fikk ikke tilstrekkelig hjelp med Nord-Korea.
  • President Xi Jinping kan bli president på livstid, noe som svekker den demokratiske utviklingen.
  • Kinas utbygging av Sør-Kina-havet.

Mens USA har relativt åpne markeder er Kina fortsatt lukket.

– Kinesere kjøper opp teknologiske bedrifter i USA og driver med industrispionasje, mens det er vanskelig for amerikanske aktører å kjøpe opp noe i Kina. USA begynner å miste sine teknologiske fortrinn, og får lite igjen for det på andre områder. Xi Jinping har ikke møtt USA og Vesten på deres bekymringer. Samtidig hjelper ikke Kina til med situasjonen i Nord-Korea og i stedet bygger de militære festninger i omstridte havområder i Sørøst-Asia.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bildet av et korallrev gjort om til en militærinstallasjon av Kina, midt mellom Kina og Filippinnene i et omstridt havområde. Foto: AP / NTB scanpix
Bildet av et korallrev gjort om til en militærinstallasjon av Kina, midt mellom Kina og Filippinnene i et omstridt havområde. Foto: AP / NTB scanpix

– Trump-administrasjonen har gitt Kina ett år på å komme dem i møte på sentrale spørsmål, men mener selv at det nå går gal vei og da kommer disse tiltakene. Det må også sees i sammenheng med at utenriksminister Tillerson ble sparket tidligere måneden. Haukene overtar, påpeker Smedshaug.

Han understreker at toll er ikke nødvendigvis svaret på USAs problemer, men at det er viktig å forstå hvordan Trumps administrasjon tenker.

Renta kan øke

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, har tidligere uttalt til ABC Nyheter at tollbarrierer får rentene til å øke. Smedshaug er enig og regner med det. Endringer i verdenshandelen vil hindre fri kapitalflyt, penger og varer blir dyrere, noe som kan få inflasjonen og renta opp.

Les saken: Trump kan skape hodebry for Norges Bank

– Jeg ser på det som en nødvendig utvikling. Da vil pengene bli investert i det som faktisk er produktivt i realøkonomien og ikke fortsette å blåse børs- og eiendombobler som ikke er bærekraftige, bare for å få økonomien til å gå, slik det har vært de siste årene, sier han.

Personvernpolicy