Dansk europapolitiker:– Skatteflukt-land befinner seg midt iblant oss i EU

SKATTEFLUKT I EU: Peter-Hummelgaard-Thomsen mener flere EU-land burde stått på svartelista over skatteflukt-land.
SKATTEFLUKT I EU: Peter-Hummelgaard-Thomsen mener flere EU-land burde stått på svartelista over skatteflukt-land. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

23. januar opprettet EU historiens første svarteliste over land som ikke samarbeider mot skatteflukt. Der burde flere EU-land figurert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARLANDA (ABC Nyheter): Der mener de danske sosialdemokratenes europapolitiske talsmann, folketingsmedlem Peter Hummelgaard Thomsen.

– Grunnpillaren i den nordiske modellen er felles velferd med rettferdig skatt. Men skatteflukt og et race mot bunnen i selskapsskatt blant EU-land, undergraver dette.

Det var budskapet fra Hummelgaard Thomsen til forsamlingen av nordiske sosialdemokrater og fagforeningsledere på årsmøtet i den nordiske arbeiderkongressen Samak, som ble avsluttet tirsdag.

Siden 2003 har europeiske land senket selskapsskatten 106 ganger, forteller Hummelgaard Thomsen.

Han oppsummerte at ulikheten øker og uroen øker i den vestlige verden, og listet opp noe av det som også undergraver velferdsstatene:

– Paradise Papers, Panama Papers, Luxleaks, Swissleaks er bare toppen av isfjellet når det gjelder unndragelse av skatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: SV refser Ap for taushet om skatteparadis

EU-land slipper svartelisting

– Det er en utordring at skatteunndragelse faktisk skjer innad i EU. Det undergraver våre sosiale forpliktelser og velferdsstatene, sa den danske politikeren.

EU har stått på for å begrense muligheten for skattely rundt i verden, og har fått stadig flere land til å samarbeide. 23. januar publiserte de så en liste over eksotiske land som så langt har nektet å bli med.

Det er denne lista Hummelgaard Thomsen gjerne skulle hatt visse EU-land med på.

– Hvilke?

– Luxembourg er fortsatt riktig ille. Irland og Nederland også, til en viss grad også Storbritannia, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De krav vi stiller til land utenfor for å unngå vår svarteliste, ville ikke disse EU-landene bestått. De burde vært på svartelista hvis de hadde blitt likebehandlet, legger Hummelgaard Thomsen til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor er de ikke med på svartelista?

– Det krever enstemmighet i EU. Den diskusjonen er man ikke villig til å ta.

Les også: Norske politikere fikk skatte-sjokk

Merkelig fenomen hos EU-versting

Ved siden av skatteflukt er den danske politikeren altså også opptatt av at EU-land konkurrerer om sette selskapsskatten lavest mulig ned - et race mot bunnen.

– Blir det gjort noe med denne skattekonkurransen i EU?

– Vi har begynt nå å diskutere en felles bunn. Etter mitt syn bør den ligge på 21 eller 21,5 prosent, som nå er gjennomsnittet, svarer europapolitikeren.

I Norge ble selskapsskatten satt ned fra 24 prosent i 2017, til 23 i 2018.

I EU er Irland det verste landet, mener Hummelgaard Thomsen.

De har nesten nullskatt. De har samtidig også det merkelige fenomenet at de har større et større brutto nasjonalprodukt, BNP, enn brutto nasjonal inntekt, BNI. Normalt pleider de to å følges ad. Men fordi mange selskaper har en postkasse i Irland for ikke å betale selskapsskatt, skjer dette, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: EU gransker EU-sjefens hemmelige skatteavtale

– Samfunnet sponser aksjonærene

Også Danmark føler seg presset til å være med i galoppen. I 2013 besluttet den da sosialdemokratiske regjeringen å senke selskapsskatten. For da hadde Sverige like før det senket sin.

Dette race tmot bunnen skjer i håp om å tiltrekke investeringer. Men nå investerer danske selskaper mindre enn i 2012. I stedet har de kjøpt tilbake aksjer i egne selskaper. Samfunnet har altså betalt for at aksjonærene skal få øke sin formue, konstaterer Peter Hummelgaard Thomsen.