#Valg2017:Civitas 15 kuttforslag kan bli politikk for ny blåblå regjering

BUDSJETTKUTT: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen før regjeringens budsjettkonferanse onsdag morgen. Nå lager de sitt siste statsbudsjett for denne perioden. Hva med de neste fire årene?
BUDSJETTKUTT: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen før regjeringens budsjettkonferanse onsdag morgen. Nå lager de sitt siste statsbudsjett for denne perioden. Hva med de neste fire årene? Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidenes mest nedlastede dokument fra høyresidens tankesmie Civita kan bli veikart for budsjettkutt fra en ny blåblå regjering, og mareritt for venstresiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag er regjeringen samlet til konferanse for å utforme sitt siste statsbudsjett denne stortingsperioden. Ingen utenforstående vet hva som diskuteres bak lukkede dører - eller vil bli diskutert Høyre og Frp i mellom kommende fire år dersom de vinner stortingsvalget 11. september.

Men med deres varsel om skattekutt, må spørsmålet om innsparinger på statsbudsjettet være et høyst aktuelt tema.

Da kan et notat med 15 tiltak for å få ned utgiftene på statsbudsjettet tankesmia Civita la fram 3. november i fjor, bli aktuell lesing.

Notatet fra Civita, ledet av forhenværende Høyre-statsråd Kristin Clemet, er oppskriften på å spare over 40 milliarder kroner årlig, ved hjelp av kutt som er høyst kontroversielle. Dermed kan utfallet av stortingsvalget 11. september avgjøre om noen eller hvilke forslag som blir gjennomført.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er det mest nedlastede notatet noensinne fra Civita, forteller forfatteren, samfunnsøkonom Haakon Riekeles, til ABC Nyheter.

Les også: Hva kan du om Frps politikk?

Rammer syke og næringslivet

Blant forslagene er kutt i sykelønna ved at arbeidstakeren får 20 prosent mindre lønn og arbeidsgiveren må være med å betale en andel hele sykeperioden. Det vil gi et tap for arbeidstakere og arbeidsgivere på i alt 18,5 milliarder kroner.

Trygdeordningene bør endres og statens bidrag på 1,9 milliarder kroner til tilleggspensjonsordningen AFP i privat sektor fjernes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontantstøtten avvikles og foreldrebetalingen i barnehagen settes opp.

Nord-Norge vil miste særtiltak og fritak fra moms på strøm, for i alt 2,2 milliarder i året.

Den kraftkrevende industrien vil miste 600 millioner kroner som kompensasjon for CO2-kvoter den betaler på grunn av EUs kvotesystem. Det kan påvirke investeringer i Fastlands-Norge på negativt vis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele lista finner du nederst i artikkelen.

Fredag opplyser politisk rådgiver i Høyre, Odd Hoen-Sevje, til ABC Nyheter at blant annet kutt i sykelønna ble stemt ned på Høyres landsmøte.

– Både statsministeren og arbeids- og sosialministeren har sagt at dette ikke er aktuell politikk de neste fire årene, sier Sevje.

I tillegg påpeker han at dette ikke står i Høyres partiprogram, og at de aller fleste forslagene fra Civita ikke er aktuelle.

Les også: Slik ble de borgerlige partiene enige om budsjettavtale i fjor

– Jo før, jo heller

– Regjeringen avholder sin konferanse om statsbudsjettet for 2018 i dag. Hvor store er sjansene for at noen av dine forslag blir plukket opp nå eller kommende fire år hvis regjeringen fortsetter?

– Jeg tror nok de største og vanskeligste punktene ikke er så sannsynlige. Noen av forslagene har vært oppe og er blitt slått ned før, andre er upløyd mark. Jeg tror det er noen år til politikerne tar de større tiltakene i bruk, sier Haakon Riekeles.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen av tiltakene mener Riekeles er mer realistisk å få gjennom på kortere sikt. Uansett mener han det er avgjørende at myndighetene jo før jo heller setter i gang med innsparingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir trangere på statsbudsjettene de kommende årene, med kun 3-4 mrd oljekroner å rutte med i året. Deretter vil man på slutten av 2020-tallet mangle 5 milliarder i året på statsbudsjettet hvert eneste år ifølge regjeringens Perspektivmelding, påpeker Riekeles.

– Tar man mot til seg og begynner å kutte før det, vil Oljefondet bygge seg opp i noe lenger tid. Da vil kuttene senere bli mindre smertefulle, sier Civitas utreder.

Les også: Ny rekord: Regjeringen pøser på med oljekroner

Tja og nei fra Høyre

På spørsmå fra ABC Nyheter om noen av tiltakene er aktuelle for en ny blåblå regjering, henviser Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten til partiprogrammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Der framgår det blant annet at Høyre vil sette ned et utvalg for å vurdere sykelønnen. Partiet vil også «Fullføre gjennomføringen av pensjonsreformen i offentlig og privat sektor.», og forebygge tidlig avgang fra arbeidslivet ved hjelp av sykelønnsordninger.

CO2-kompensasjonsordningen for industrien forplikter partiet seg derimot til å opprettholde. Høyre vil beholde kontantstøtte, men vurdere dagens innretning.

Les også: Hva kan du om Høyres politikk?

Her er alle forslagene til kutt:

  • Reform av sykepengeordningen: erstatte dagens arbeidsgiverperiode med en fast medbetaling over hele sykepengeperioden på halvparten av kostnaden, og innføre en egenandel på 20 prosent for arbeidstakeren: 18,5 mrd. kroner
  • Likt nivå på dagpenger og helserelaterte ytelser i folketrygden, som en provenynøytral omlegging
  • Omlegging av minsteytelsen i uføretrygden, i favør av enslige på bekostning av gifte og samboende
  • Redusert tak på noen ytelser i folketrygden fra 6 G til 5 G: 7,5 mrd. kroner
  • Økt avkorting av pensjon for gifte og samboende, med en økning for enslige, som gir en besparelse på 7 mrd. kroner
  • Fjerning av statlig tilskudd til AFP i privat sektor: 1,9 mrd. kroner
  • Reform av særaldersgrenser: 1,5 mrd. kroner
  • Avvikle kontantstøtten og øke foreldrebetaling for barnehageplass: 2 mrd. kroner
  • Gå tilbake til 9-årig grunnskole og 12-årig skolegang: 4 mrd. kroner
  • Redusere bruk av fengselssoning og øke bruken av fotlenke: 250 mill. kroner
  • Fjerne CO2-kompensasjonsordningen: 600 mill. kroner
  • Ta oljenæringen ut av NOx-fondet: 900 mill. kroner
  • Fjerne særtiltak for Nord-Troms og Finnmark: 1,2 mrd. kroner
  • Fjerne fritak for moms på elektrisitet i Nord-Norge: 1 mrd. kroner
  • Fjerne enkelte særlig skadelige fradrag: 1,7 mrd. kroner.

Ta quizen: Hva vet du om partiene?