Venstre var både for og mot statsbudsjettet

Se video av Venstres vingling her

Regjeringens støtteparti Venstre ville først stemme mot inntektssiden av statsbudsjettet, men endte med å stemme for. – Paradeøvelse i vingling, harselerte SV.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre varslet lørdag at de ville stemme mot finansskatten i budsjettforliket som ble inngått med regjeringen. Partiet snudde før voteringen og stemte likevel for avtalen.

Neste års skatter og avgifter skulle vedtas i Stortinget lørdag. Der gikk Venstre først ut og sa at de ville stemme mot avtalen, på grunn av finansskattmodellen.

Innlegget skapte flere reaksjoner, og blant andre SV-nestleder Snorre Valen var raskt ute med å kommentere saken på Twitter:

– Uforståelig i Stortinget nå. Venstre stemmer mot sitt eget budsjettforlik (!) – på HELE statsbudsjettets inntektsside. Skatt, avgift, alt, skrev Valen.

– Markere

De øvrige opposisjonspartiene mente utspillet innebar at Venstre da måtte stemme mot hele inntektssiden i statsbudsjettet.

– Vi ønsket å markere at vi er uenig i innføringen av den typen skatt ved å stemme mot, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK.

Da Venstre ikke ville stemme for inntektene i budsjettet, varslet Arbeiderpartiet at også de ville stemme mot, ifølge kanalen. Grande mener Venstre da ble presset til å stemme for noe de egentlig er mot.

Venstre-lederen mener Ap gikk mot kutyme og høflighet mellom partiene for å nekte Venstre å stemme for sitt forslag.

– For noen ble spillet viktigere enn resultatet, sier Grande til NTB.

Les også: Solberg: Har lyttet til KrF og Venstre

Uforstående til kritikk

Ap-nestleder Trond Giske sier han ikke kan forstå Grandes kritikk.

– De ville at Ap skulle sikre flertall for skatte- og avgiftsopplegget, i stedet for Venstre. Men vi har jo ikke vært med på noe budsjettforlik. Det er Venstre og KrF som holder denne regjeringen i live, sier han til NRK.

Les også: – Budsjettenighet med bismak

Arbeiderpartiets Truls Wickholm sier han ble overrasket da Venstre varslet at de var villige til å stemme mot regjeringens helhetlige opplegg.

– De har en budsjettenighet som inneholder mange enkeltelementer som skulle stemmes over under ett. Det at Venstre nå skulle velge å stemme mot finansskatten er rart. Jeg tror dette bunner i at Venstre ikke har tatt helt inn over seg at man stemmer over helheten, sier Wickholm til NTB.

– Det er like rart som om Frp plutselig skulle bestemt seg for å stemme mot bilavgiftene, mener han.

Stortinget behandlet lørdag statsbudsjettet. Mange representanter reagerte da Venstres Terje Breivik først bebudet at de ville stemme mot inntektssiden.

En av de første som reagerte på hans innlegg var Anne T Wøien (Sp) fra Oppland. Hun mente hans innlegg ville innebære en budsjettkrise:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden