Kinas rikeste mann ber Trump tenke seg om:– Amerikanske arbeidsplasser vil bli skadelidende

Wang Jianlin
Wang Jianlin Foto: Suzie Wong / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump gikk til valg på å sette USA først og gjøre USA mektig igjen. Nå advares han mot å innføre straffeskatt på kinesisk import og blokkere kinesiske investeringer i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er amerikanske arbeidsplasser som vil bli skadelidende hvis kinesiske investeringer i USA blokkeres, sa Wang Jianlin under årsmøtet til China Entrepreneur.

Jianlin er ingen hvem som helst. Han omtales som Kinas rikeste mann, og skal være god for 33 milliarder dollar ifølges Forbes. Den enorme formuen gir ham en plassering blant verdens aller rikeste.

– Det er over 20.000 ansatte i USA som ikke vil ha mat på bordet hvis denne situasjonen håndteres dårlig. Vi har investert over ti milliarder dollar så langt og planlegger flere og større investeringer, sier den styrtrike kinesiske forretningsmannen, ifølge Dagens Næringsliv.

Les også: Kina truer med å stanse samarbeid med USA

– Jeg er interessert i én ting; profitt

Han har allerede investert mer enn ti milliarder dollar, tilsvarende 84 milliarder norske kroner, i USA. Nå ønsker Wang Jianlin å investere mer, men Trumps politiske signaler kan velte satsingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
USAs kommende president Donald Trump sier at han ikke vil la seg diktere av Kina. Foto: NTB scanpix
USAs kommende president Donald Trump sier at han ikke vil la seg diktere av Kina. Foto: NTB scanpix

– Det finnes ingen politiske årsaker til investeringene våre. Jeg er interessert i én ting – profitt. Jeg er en forretningsmann, sier Wang Jianlin.

USAs neste president har for lengst varslet at han vil skrote handelsavtalen TPP på sin første dag i Det hvite hus:

– Jeg har bedt mitt overgangsteam om å lage en liste over administrative tiltak vi kan ta den første dagen, for å gjenopprette lovene våre og få tilbake jobbene våre. Neste generasjon av produksjon og innovasjon skal skje her i vårt store hjemland, USA, og skape velstand og jobb for amerikanske arbeidere, har Trump tidligere uttalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forsker: Kina urolig etter Trumps Taiwan-samtale

Kinesiske advarsler mot amerikansk kulturrevolusjon

Trump: – En «fryktelig avtale»

Kinas president Xi Jinping jobber nå hardt for å få landene i Asia og Stillehavsregionen med på kinesiskstøttede frihandelsavtaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trumps seier i det amerikanske presidentvalget betyr at landene i området trolig har lite håp om en handelsavtale med USA.

Trump har kalt TPP en «fryktelig avtale» som vil «voldta» USA ved å flytte arbeidsplasser til land med billigere arbeidskraft.

Les også: Kinesisk avis advarer Trump mot politikkendring

Obama advarer Trump

USAs president Barack Obama
USAs president Barack Obama

Påtroppende president Donald Trump kom med kraftige utfall mot Kina i valgkampen. Senest for noen dager siden uttalte Trump til TV-kanalen Fox News at han ikke nødvendigvis ville være bundet av «ett Kina»-politikken, som innebærer at det er kun ett Kina, og at Fastlands-Kina, Hongkong, Macao og Taiwan tilhører Kina.

– Jeg ønsker ikke å bli diktert av Kina, sier Trump.

President Barack Obama har advart Trump mot å forsure forholdet til Kina.

– «Ett Kina»-politikken har bidratt til at Taiwan er en god handelspartner og til et konstruktivt forhold til Kina, sa Obamas talsmann Josh Earnest mandag.

I løpet av Obamas åtte år som president er forholdet mellom Kina og USA blitt gradvis bedre, og de to presidentene har møttes ni ganger.

Les også: Obama advarer Trump mot å utfordre Kina