Taper penger på negativ rente

Danmark - her illustrert med Nyhavn i København - har i fire år levd med negative renter. Nå risikerer man å måtte betale for å ha innskudd i bankene.
Danmark - her illustrert med Nyhavn i København - har i fire år levd med negative renter. Nå risikerer man å måtte betale for å ha innskudd i bankene. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

I Danmark har man hatt negativ rente i fire år. Nå vurderer bankene å la kundene betale for innskuddene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danmark er det landet i Euro-sonen som i lengst tid har hatt negativ rente.

For enkelte næringdrivende har det ført til at de betaler penger for å ha innskudd i de danske bankene.

Til dr.dk, danskenes svar på norske nrk.no, forteller Erik Knudsen som driver eiendomsinvestering, at han har fått et brev fra Jydske bank om at han fra neste måned må betale -0,4 prosent rente på bedriftens driftskonto.

Les også: Spare penger? Slik får du bedre rente

Det betyr at han skal betale 4000 danske kroner for hver million som er satt inn i banken.

– Jeg liker det ikke, sier han til dr.dk.

Ennå holdes privatkundene utenfor, men nyhetskanalen mener at enkelte banker nå vurderer å pålegge enkeltpersoner det samme.

For danske familier vil det bety at dagens nullrente på innskudd ikke bare blir spist opp av inflasjon, men også at de risikerer at bankene tar sin andel. Danskene står med andre ord i fare for å måtte betale renter selv om de ikke har gjeld.

Les også: Ekspertene enige om lav rente – flere forbrukere tror på økning

Sjeføkonom Steen Bocian i Dansk Erhverv mener det vil føre til at folk tar ut pengene, og at dette vil få en negativ effekt på landets økonomi.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden