Finanstilsynet: Flere sårbare låntakere

Oslo 20130801. Illustrasjon. Penger. Sedler. Forbruk. Hus. Boliglån. Lånerente. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Oslo 20130801. Illustrasjon. Penger. Sedler. Forbruk. Hus. Boliglån. Lånerente. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Andelen gjeld av bruttoinntekten øker fra i fjor. Flere har høyere gjeldsgrad enn i fjor. Og flere har ikke god nok betalingsevne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En pressemelding fra Finanstilsynet forteller at mens andelen nye nedbetalingslån med gjeldsgrad på 5 ganger inntekten falt fram til 2017, er dette på vei opp igjen.

Andelen nye nedbetalingslån til låntakere med gjeldsgrad over 400 prosent økte til 45 prosent i årets undersøkelse, fra 41 prosent i 2018, heter det i pressemelding.

Det viser tall fra Finanstilsynets siste boliglånsundersøkelse.

ABC Nyheter har i en større reportasje vært med på visning og sett litt nærmere på eiendomsmarkedet. Det kan du lese her.

I helgen skrev ABC Nyheter om boligmarkedet. Der gikk sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret ut og påpekte at muligheten til å ta lån på 5 ganger inntekten er en maksgrense, og ikke er for alle. Hun anbefalte derfor folk å stressteste økonomien for hvor mye den takler.

Bakgrunn : Sjeføkonom advarer mot å ta for mye lån

– Jeg har inntrykk av at en del får lån som ikke klarer denne testen. For egen skyld, vær voksne og ta ansvar. Ikke lån mer enn det du klarer å betale tilbake, sier hun.

Rundt 3 prosent av nye lån er gitt til låntakere som har utilstrekkelig betalingsevne. Det er opp fra 2 prosent i fjor. Nest høyest andel av låntakere med utilstrekkelig betalingsevne finner vi i gruppen over 65 år, viser tallene.

Les også: I Jyske Bank betaler de deg for å ta lån

Sårbare

Mange av låntakerne i undersøkelsen har både høy gjeldsgrad og høy belåningsgrad.

Nesten hvert fjerde lån har belåningsgrad på over 75 prosent og en gjeldsgrad på 400 prosent.

«Av de nye nedbetalingslånene i årets undersøkelse gikk 12 prosent av samlede utlån utover ett eller flere krav i boliglånsforskriften. Sammenlignet med fjorårets undersøkelse, er det en viss økning i nye nedbetalingslån som går utover kravet til henholdsvis gjeldsgrad, betjeningsevne og belåningsgrad, mens andelen nedbetalingslån med belåningsgrad over 60 prosent og avdragsfrihet er redusert», heter det i meldingen.