Australia:Supermarkedene innførte bæreposeforbud – 1,5 milliarder færre poser brukt

En kunde forlater et Woolworths supermarked i 2009, mens det ennå ble delt ut plastposer. Foto: Daniel Munoz/Reuters
En kunde forlater et Woolworths supermarked i 2009, mens det ennå ble delt ut plastposer. Foto: Daniel Munoz/Reuters Foto: Daniel Munoz / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke aktuelt i Norge: – Her går bæreposene i stor del til søppelhåndtering og blir gjenbrukt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De australske supermarkedgigantene Coles og Wooworths gikk sammen i sommer og innførte et forbud mot plastposer. De to kjedene har ikke hatt samme type plastposer som vi er vant med i matbutikkene her hjemme. Posene de tidligere har brukt er løvtynne.

Disse posene er ikke lenger lov å bruke, og de som gir ut slike poser blir bøtelagt.

Nå får kundene kjøpe gjenbruksposer eller handlenett til seks kroner, eller gjenbruksplastposer til like under en krone.

Det har ifølge nettstedet Ecowatch før til at landet har redusert antall plastposer med hele 80 prosent på tre måneder.

– 90 prosent

Estimert har boikotten hindret 1,8 milliarder bæreposer i å bli brukt, melder Australian Associated Press (AAP).

– Noen butikker melder om at nedgangen i antall plastposer er så høy som 90 prosent, sier David Stout i National Retail Association til AAP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har ikke gått helt smertefritt at australierne må ha med egen pose på butikken, om de ikke vil kjøpe handlenett. Det hjalp heller ikke at Coles en kort stund var i ferd med å gi opp hele prosjektet, men snudde etter kort tid.

Grepet til de to butikkjedene som til sammen har 1.800 butikker og kontrollerer 80 prosent av det australske markedet, har gjort at også flere andre har fulgt etter.

Les også: Fred. Olsen vil at plastproduksjonen skal stoppe helt

Neppe i Norge

En slik løsning er neppe aktuelt her, tror Norgesgruppen. Selskapet som eier Meny, Kiwi, Joker og Spar » har like mange utsalgssteder som de to australske kjedene har til sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Norge går bæreposene i stor del til søppelhåndtering og blir gjenbrukt, derfor blir problemstilling annerledes i Norge enn i andre land, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun understreker at selskapet har klare må om å redusere antall plastposer, og at det gjøres gjennom å tilby handlenett eller papirposer. I tillegg går 50 øre per bærepose til Handelens miljøfond.

– Vi har klar målsetning om å redusere bæreposer og plast generelt, men å stoppe eller forby, vil nok ikke fungere, sier hun og forteller at det også jobbes med å gjøre plastposene mer miljøvennlige og bedre resirkulere.