El-giganter dropper salg av ulovlige elsparkesykler

<p>Store og små, fastboende og turister, nordmenn såvel som utlendinger farer rundt i gater, på fortau, gjennom parker, med både to og tre på brettet på de elektriske sparkesyklene som ser ut til å ha blitt sommerens slager i storbyen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix</p>
Store og små, fastboende og turister, nordmenn såvel som utlendinger farer rundt i gater, på fortau, gjennom parker, med både to og tre på brettet på de elektriske sparkesyklene som ser ut til å ha blitt sommerens slager i storbyen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

De to store elektronikkjedene Elkjøp og Komplett.no gjør helomvending og stanser salget av omstridte elsparkesykler med øyeblikkelig virkning.

– Komplett har inntil videre stanset salget av elsparkesykler, ettersom våre modeller viser seg å ha gått fem kilometer for fort. Vi har også bedt vår leverandør om å etablere en fartssperre innenfor den tillatte grensen , sier kommunikasjonsansvarlig Kristin Hovland i Komplett Group til Tek.no.

Konkurrenten Elkjøp er kommet til samme konklusjon.

Les også: Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier

– Vi stopper salget umiddelbart

– Etter å ha gått gjennom vegtrafikkloven, kan vi ikke si oss annet enn enige med Statens vegvesen. Det er ikke ulovlig å selge disse, men ulovlig å bruke sparkesyklene i Norge, uavhengig om det er offentlig eller privat vei. Vi stopper umiddelbart salget fra vårt hovedlager i Jönköping, sier kommunikasjonsansvarlig Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp.

Selgers plikt å veilede kunden

Ifølge Tek.no er tusenvis av elsparkesykler som er solgt i Norge ulovlige å bruke.

Til nå har de vært til salgs i flere butikker, men de er likevel ulovlig å ferdes med på norske veier og fortau. Flere av modellene er blant de mest populære i Norge.

Ifølge Forbrukertilsynet er det selgers plikt å informere kjøper om hvilke begrensninger som gjelder for sine produkt, ellers risikerer kunden å bli villedet.

Les også: Tror sparkesykkel-selskapene må øke reklametrykket for å overleve

Les også: 337 personer skadd på elsparkesykkel siden april

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden