Meny

Telefonsvindlere stjal mobilnummeret: – Skikkelig ubehagelig

Illustrasjonsfoto: COLOURBOX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne Marte Sandnes (33) ble nedringt etter at hun fikk mobilnummeret sitt «stjålet» av svindlere. Telia beklager at det har tatt en hel arbeidsuke å stoppe misbruket av nummeret.

Telefonsvindel der svindlerne oppgir seg å være fra Microsoft er ikke noe nytt. Mange har etter hvert fått med seg at dette skjer og skjønt at de skal legge på når noen ringer og utgir seg for å jobbe i Microsoft og å ville hjelpe deg med PC-en din.

Tips for å unngå svindel:

Bruk sunn fornuft. Verken Microsoft, Windows eller andre PC-leverandører kontakter deg for å be deg laste ned programmer. Det viktigste er derfor at flest mulig kjenner til svindelmetoden.

Hvis du oppdager at noen har misbrukt nummeret ditt, ta kontakt med kundeservice hos din mobiloperatør.

Husk også at de aller fleste smarttelefonene i dag også kan sperre anrop fra plagsomme numre, og det finnes gratisapper som tilbyr det samme.

Vi ser at mennesker fra alle samfunnslag kan falle for svindelen. Det handler mer om at svindlerne treffer på de til «rett» tid og omstendigheter som gjør at svindelen virker logisk. Heldigvis er det flere og flere som blir kritiske til fremmede som kontakter de på telefonen.

Kilde: Telenor

Men de som blir oppringt av svindlere, er ikke de eneste ofrene i slike saker. Uheldige Anne Marte Sandnes (33) opplevde denne uken at svindlerne stjal hennes mobilnummer.

– Mandag morgen da jeg er ute med hunden, begynner det å ringe folk på mobilen min som jeg ikke vet hvem er. «Hei, jeg ser du har ringt meg nettopp», sier de, men jeg har ikke ringt noen. Telefonen har ligget i lomma mi og vært låst.

Folk fortsetter å ringe. Sandnes svarer at hun ikke har ringt dem og legger på.

– Med en gang jeg legger på begynner det å ringe igjen. «Hei, jeg ser du har ringt.» Sånn fortsetter det. Det ringer og ringer og ringer.

Trodde det var en dårlig spøk

Det var første dag i vinterferien og Sandnes som er lærer, tenkte at det sikkert var noen som hadde tatt nummeret hennes på tull.

– Det fortsatte å renne inn SMS-er, meldinger på Facebook og tapte anrop. Da det var 50 tapte anrop ga jeg opp å ringe folk opp igjen. Så ble det 100 og 200 tapte anrop. Da skjønte jeg at dette ikke bare var en dårlig spøk.

Foto: Privat

Hun bestemte seg for å kontakte Telia, som er hennes teleoperatør.

– Jeg prøvde å skrive til dem på Facebook, for det gikk ikke an å ringe fra telefonen siden jeg ble oppringt hele tiden. Det var til og med vanskelig å skrive meldinger, fordi det helt tiden kom anrop.

Sandnes fikk svar fra Telia om at hun var blitt utsatt for det som kalles «spoofing» og at de hadde informert sin sikkerhetsavdeling om dette.

– Det hjalp ikke meg. Da jeg spurte hva jeg kunne gjøre, fikk jeg svar om at det eneste de kunne tilby var et ny nytt telefonnummer gratis. De kunne ikke stoppe dette på noe vis.

Sandnes bestemte seg for at hun selv måtte advare folk mot svindlerne, og la derfor ut en offentlig melding på Facebook-profilen sin.

Mange har funnet frem til meldingen og kommenterer at de har blitt oppringt av svindlerne. Hele uka har det fortsatt å komme meldinger fra folk som hadde blitt oppringt fra hennes nummer. Senest fredag ettermiddag.

– Opplevelsen har vært skikkelig ubehagelig. Selv om jeg nå har fått nytt nummer står det gamle nummeret fremdeles oppført på mitt navn i telefonkatalogen på nett. Der står det fremdeles oppført mitt navn og min adresse knyttet til nummeret som blir brukt til å svindle folk.

– Mange har skrevet til meg for å informere meg om at svindlere bruker nummeret mitt. De tror jeg har mistet telefonen eller sim-kortet. Men jeg har ikke gjort noe for at dette skulle skje. Dette er tilfeldig og utrolig uflaks. Jeg vil ikke bli forbundet med svindel!

Les også: Vær på vakt mot epost om skattemessig tilbakebetaling

– Som å bruke noen andres navn

Kommunikasjonsrådgiver Kristian K. Fredheim i Telia forklarer at «spoofing» kan sammenlignes med om du går på gata og sier til andre at du heter noe annet enn du gjør.

– I noen andre land tillater operatører at du endrer på «navnet ditt» idet du ringer. Når samtalen kommer til Norge, etter å ha gått frem og tilbake mellom basestasjoner i andre land, har vi ikke mulighet til å se at det er en «falsk» samtale, sier han til ABC Nyheter.

Han forklarer at måten svindlerne velger nummer på kan være helt vilkårlig.

– Kanskje har de en liste og starter med nummer som slutter med 01. De ringer deg opp og du svarer, og så gjør de ikke noe mer ut av det der og da. Men så har de kanskje et callsenter der alle utgir seg for å være dette nummeret.

– Hvis 10-20-30 mennesker sitter der, og alle utgir seg for å være dette norske nummeret, så vil den stakkaren som har nummeret oppleve at svært mange ringer dem opp igjen.

Over 1000 tapte anrop

Dette kan Sandnes skrive under på:

– Til sammen har jeg sikkert fått over 1000 tapte anrop og utallige SMS-er og meldinger på Facebook. Og dette er folk som ikke har svart når de har blitt oppringt av svindlerne. I tillegg kommer de som har blitt oppringt og har svart.

– Jeg synes det er utrolig at dette går an og at det ikke er noe man kan gjøre for å stoppe det når nummeret først er stjålet, sier Sandnes.

– Dette begynte på mandag og da kontaktet kunden dere. Folk blir fremdeles oppringt fra hennes nummer. Er det ikke noe man kan gjøre for å stoppe det, Fredheim i Telia?

– Vi har forsøkt tidligere og det er vanskelig, svarer Fredheim i Telia når ABC Nyheter først tar kontakt fredag ettermiddag.

Les også: Microsoft-svindler: – Tror du at jeg tuller med deg?

– Kan umiddelbart stanse misbruket

Også hos Telenor er de godt kjent med at svindlere stjeler kunders telenummer på denne måten.

– Hensikten med å bruke norske nummer er å få deg til å ta telefonen. Svindleren vet at mange stoler mer på et norsk nummer enn et utenlandsk nummer. De utnytter ulike typer programvare via nettet for å endre sitt visningsnummer til et norsk nummer, sier Magnus Line, Informasjonssjef i Telenor Norge, til ABC Nyheter.

Han forklarer at det ikke er snakk om at telefonen eller nummeret ditt har blitt hacket.

– Det er svært viktig å understreke. Dette er programvare som gjør at du kan utgi deg for å ringe fra et nummer som ikke er ditt, og det er dessverre lett tilgjengelig internasjonalt, sier Line.

Han forklarer at deres sikkerhetsavdeling i samråd med den uheldige kunden, kan sperre nummeret for utenlandsk trafikk.

– Det er et effektivt grep som vi bruker på våre kunder. Da vil vi umiddelbart stanse misbruket, sier informasjonssjefen.

Telia beklager

Da ABC Nyheter kontaktet Telia på ny, for å høre hvorfor de ikke i løpet av en hel arbeidsuke har klart å stanse misbruket av Sandnes gamle nummer, må Fredheim sjekke med sikkerhetssjefen i selskapet.

Etter å ha gjort det kommer beklagelsen:

– Det er svært leit å høre at kunden vår fortsatt blir kontaktet av nordmenn som har blitt oppringt av svindlere fra utlandet som benytter hennes tidligere (spoofede) telefonnummer, skriver kommunikasjonsrådgiver Kristian K. Fredheim i en epost til ABC Nyheter.

Videre skriver at han at feilen skyldes en kommunikasjonssvikt.

– Da hun kontaktet vår kundeservice og fikk skiftet til et nytt nummer, skulle vi ha ryddet opp i dette, men det er beklageligvis ikke blitt gjort grunnet en intern kommunikasjonssvikt.

– Vi har nå sørget for at fremtidige forsøk på å «spoofe» fra utlandet til Norge med denne kundens tidligere nummer er sperret i våre systemer og dermed umulig å få til. Forhåpentligvis letter dette trykket og pågangen av henvendelser til den uheldige og forståelig nok frustrerte kunden vår, avslutter Fredheim.

Slik gikk det da «Microsoft» forsøkte å svindle ABC Nyheter i 2016:

Se også: Microsoft-svindler: Tror du jeg tuller med deg?

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:21 Det døde paret i Trondheim er identifisert14:08 Tidligere RBK-profil fikk ubetinget fengselsstraff12:58 Politiet skal være bevæpnet under 17. mai12:56 Fortsatt stor skogbrannfare i sør12:55 Hver tiende europeiske velger støtter ytre høyre12:53 Russisk «agent» for retten i USA12:11 Radiolyttingen på bunnivå12:06 Kildejakt i den britiske regjeringen etter lekkasje om Huawei12:05 Kampene raser i boligområder i Tripoli11:45 Siv Jensen tvinger bankene: Kundenes rett å bruke kontanter11:32 SAS-piloter beklager overfor reisende11:26 Solskjær om Pogba: – Det finnes ingen garantier11:06 Olaug Bollestad: – IS-barna er våre unger11:00 Frp bekrefter: Nytt varsel mot Ulf Leirstein10:40 Nå ryker banktjenesten til Posten10:32 Advarer mot overdreven bruk av helårsdekk10:07 KrF-statsråd SAS-fast: Rekker ikke landsmøtet10:00 Fyrer av bredside mot Ropstads «A4-liv»09:59 Yara økte omsetningen i første kvartal09:40 Ulf Leirstein melder seg ut av Frp09:38 Hva skal det sorte hullet hete?09:38 KrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid08:04 Getafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43 Mikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38 Streikerammede kan ha krav på erstatning07:21 Tidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58 Sri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57 Xi vil dempe silkevei-bekymringer06:48 Storstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37 Zuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31 Leter etter ofre for antatt seriemorder på Kypros06:00 – Gjengene dreper og bortfører uten å bli straffet for det06:00 Ny tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57 Dette skjer i dag05:47 SAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43 Frykt for nye angrep på Sri Lanka05:30 Dette skjedde i natt05:30 Grønn bølge i Belgia05:22 Enighet i journalistoppgjøret05:00 Nå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00 Vox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41 Srilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18 Brannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43 Australia vil avlive to millioner katter03:08 CNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58 Moské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43 Svenske SAS-piloter tas ut i streik02:04 33 døde etter jordskred i Colombia01:55 Kim Jong-un anklager USA for dobbeltspill01:26 DNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20 Brann på skole i Mo i Rana slukket00:48 Russisk selskap tar over Syrias største havn00:08 Politimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31 Amazon doblet overskuddet23:11 Resett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40 Ny syklon har nådd Mosambik22:27 Gule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21 Kappløp pågår mellom atommakter i jakten på sensitiv teknologi21:46 Far brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:28 Over 200 SAS-kanselleringer i forkant av mulig streik21:14 SAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13 FN-utsending møtte Assange i fengselet20:55 SAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38 – Jeg fikk ikke svar, selv etter gjentatte forsøk20:08 Giske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46 Salah på galla i New York19:25 Protestparti kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24 20 millioner mer til sikring av kirker19:21 Matprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47 – Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24 Ingebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21 SAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00 Familien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36 Norges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19 Enighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18 Stebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07 Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43 Atomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38 Hjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34 Kvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28 Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse
Siste nytt
14:21NorgeDet døde paret i Trondheim er identifisert14:08SportTidligere RBK-profil fikk ubetinget fengselsstraff12:58NorgePolitiet skal være bevæpnet under 17. mai12:56NorgeFortsatt stor skogbrannfare i sør12:55PolitikkHver tiende europeiske velger støtter ytre høyre12:53VerdenRussisk «agent» for retten i USA12:11KulturRadiolyttingen på bunnivå12:06PolitikkKildejakt i den britiske regjeringen etter lekkasje om Huawei12:05VerdenKampene raser i boligområder i Tripoli11:45PengerSiv Jensen tvinger bankene: Kundenes rett å bruke kontanter11:32ReiseSAS-piloter beklager overfor reisende11:26SportSolskjær om Pogba: – Det finnes ingen garantier11:06PolitikkOlaug Bollestad: – IS-barna er våre unger11:00PolitikkFrp bekrefter: Nytt varsel mot Ulf Leirstein10:40PengerNå ryker banktjenesten til Posten10:32MotorAdvarer mot overdreven bruk av helårsdekk10:07PolitikkKrF-statsråd SAS-fast: Rekker ikke landsmøtet10:00PolitikkFyrer av bredside mot Ropstads «A4-liv»09:59PengerYara økte omsetningen i første kvartal09:40PolitikkUlf Leirstein melder seg ut av Frp09:38VerdenHva skal det sorte hullet hete?09:38PolitikkKrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid08:04SportGetafe på mesterligaplass etter poeng mot Real Madrid07:43SportMikkelsen åpnet med 4.-plass i Rally Argentina07:38PengerStreikerammede kan ha krav på erstatning07:21SportTidligere United-profil «sykt lei» nostalgisk Solskjær: – Må legge Ferguson og fortiden bak seg06:58VerdenSri Lankas president: Antatt terrorleder er død06:57PengerXi vil dempe silkevei-bekymringer06:48ReiseStorstreik i SAS – opptil 80.000 passasjerer rammet06:37SportZuccarello-assist da Stars tapte første kvartfinale06:31VerdenLeter etter ofre for antatt seriemorder på Kypros06:00Verden– Gjengene dreper og bortfører uten å bli straffet for det06:00SportNy tannbeskytter skal redusere hodeskader i idrett05:57NorgeDette skjer i dag05:47PengerSAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten05:43ReiseFrykt for nye angrep på Sri Lanka05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkGrønn bølge i Belgia05:22NorgeEnighet i journalistoppgjøret05:00NorgeNå kan skolene søke penger til lærerveiledning05:00PolitikkVox: En rød klut på ytre høyre i Spania04:41VerdenSrilankisk selvmordsbomber ble etterforsket i Australia i 201404:18NorgeBrannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal03:43VerdenAustralia vil avlive to millioner katter03:08VerdenCNN: Nord-Korea krevde millioner for å løslate Warmbier02:58NorgeMoské i Egersund reagerer på henleggelse etter branner02:43NorgeSvenske SAS-piloter tas ut i streik02:04Verden33 døde etter jordskred i Colombia01:55VerdenKim Jong-un anklager USA for dobbeltspill01:26NorgeDNV GL kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver01:20NorgeBrann på skole i Mo i Rana slukket00:48VerdenRussisk selskap tar over Syrias største havn00:08VerdenPolitimann dømt til 25 års fengsel for drap i USA23:31PengerAmazon doblet overskuddet23:11NorgeResett.no hevder seg utsatt for dataangrep22:40VerdenNy syklon har nådd Mosambik22:27PolitikkGule vester er skuffet over Macrons reformplan22:21VerdenKappløp pågår mellom atommakter i jakten på sensitiv teknologi21:46NorgeFar brakk lårbeinet på to måneder gammel sønn21:28ReiseOver 200 SAS-kanselleringer i forkant av mulig streik21:14NorgeSAS har kansellert 44 avganger fra Oslo lufthavn før klokka 12 fredag i forkant av mulig streik21:13VerdenFN-utsending møtte Assange i fengselet20:55NorgeSAS kansellerer flygninger i forkant av mulig streik20:38Politikk– Jeg fikk ikke svar, selv etter gjentatte forsøk20:08PolitikkGiske: Står ved at jeg har gjort feil, har ting å lære19:46SportSalah på galla i New York19:25MotorProtestparti kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn19:24Politikk20 millioner mer til sikring av kirker19:21NorgeMatprodusenter får trusselbrev – truer med å forgifte matvarer i butikken18:47Sport– Pengene går til Kina, ikke til idretten18:24SportIngebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21PengerSAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00NorgeFamilien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36NorgeNorges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19PengerEnighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18NorgeStebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07PolitikkSelbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43NorgeAtomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38Helse og livsstilHjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34Helse og livsstilKvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28NorgeLastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse
Populært