Telefonsvindlere stjal mobilnummeret: – Skikkelig ubehagelig

Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Illustrasjonsfoto: COLOURBOX

Anne Marte Sandnes (33) ble nedringt etter at hun fikk mobilnummeret sitt «stjålet» av svindlere. Telia beklager at det har tatt en hel arbeidsuke å stoppe misbruket av nummeret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telefonsvindel der svindlerne oppgir seg å være fra Microsoft er ikke noe nytt. Mange har etter hvert fått med seg at dette skjer og skjønt at de skal legge på når noen ringer og utgir seg for å jobbe i Microsoft og å ville hjelpe deg med PC-en din.

Tips for å unngå svindel:

Bruk sunn fornuft. Verken Microsoft, Windows eller andre PC-leverandører kontakter deg for å be deg laste ned programmer. Det viktigste er derfor at flest mulig kjenner til svindelmetoden.

Hvis du oppdager at noen har misbrukt nummeret ditt, ta kontakt med kundeservice hos din mobiloperatør.

Husk også at de aller fleste smarttelefonene i dag også kan sperre anrop fra plagsomme numre, og det finnes gratisapper som tilbyr det samme.

Vi ser at mennesker fra alle samfunnslag kan falle for svindelen. Det handler mer om at svindlerne treffer på de til «rett» tid og omstendigheter som gjør at svindelen virker logisk. Heldigvis er det flere og flere som blir kritiske til fremmede som kontakter de på telefonen.

Kilde: Telenor

Men de som blir oppringt av svindlere, er ikke de eneste ofrene i slike saker. Uheldige Anne Marte Sandnes (33) opplevde denne uken at svindlerne stjal hennes mobilnummer.

– Mandag morgen da jeg er ute med hunden, begynner det å ringe folk på mobilen min som jeg ikke vet hvem er. «Hei, jeg ser du har ringt meg nettopp», sier de, men jeg har ikke ringt noen. Telefonen har ligget i lomma mi og vært låst.

Folk fortsetter å ringe. Sandnes svarer at hun ikke har ringt dem og legger på.

– Med en gang jeg legger på begynner det å ringe igjen. «Hei, jeg ser du har ringt.» Sånn fortsetter det. Det ringer og ringer og ringer.

Trodde det var en dårlig spøk

Det var første dag i vinterferien og Sandnes som er lærer, tenkte at det sikkert var noen som hadde tatt nummeret hennes på tull.

– Det fortsatte å renne inn SMS-er, meldinger på Facebook og tapte anrop. Da det var 50 tapte anrop ga jeg opp å ringe folk opp igjen. Så ble det 100 og 200 tapte anrop. Da skjønte jeg at dette ikke bare var en dårlig spøk.

Foto: Privat
Foto: Privat

Hun bestemte seg for å kontakte Telia, som er hennes teleoperatør.

– Jeg prøvde å skrive til dem på Facebook, for det gikk ikke an å ringe fra telefonen siden jeg ble oppringt hele tiden. Det var til og med vanskelig å skrive meldinger, fordi det helt tiden kom anrop.

Sandnes fikk svar fra Telia om at hun var blitt utsatt for det som kalles «spoofing» og at de hadde informert sin sikkerhetsavdeling om dette.

– Det hjalp ikke meg. Da jeg spurte hva jeg kunne gjøre, fikk jeg svar om at det eneste de kunne tilby var et ny nytt telefonnummer gratis. De kunne ikke stoppe dette på noe vis.

Sandnes bestemte seg for at hun selv måtte advare folk mot svindlerne, og la derfor ut en offentlig melding på Facebook-profilen sin.

Mange har funnet frem til meldingen og kommenterer at de har blitt oppringt av svindlerne. Hele uka har det fortsatt å komme meldinger fra folk som hadde blitt oppringt fra hennes nummer. Senest fredag ettermiddag.

– Opplevelsen har vært skikkelig ubehagelig. Selv om jeg nå har fått nytt nummer står det gamle nummeret fremdeles oppført på mitt navn i telefonkatalogen på nett. Der står det fremdeles oppført mitt navn og min adresse knyttet til nummeret som blir brukt til å svindle folk.

– Mange har skrevet til meg for å informere meg om at svindlere bruker nummeret mitt. De tror jeg har mistet telefonen eller sim-kortet. Men jeg har ikke gjort noe for at dette skulle skje. Dette er tilfeldig og utrolig uflaks. Jeg vil ikke bli forbundet med svindel!

Les også: Vær på vakt mot epost om skattemessig tilbakebetaling

– Som å bruke noen andres navn

Kommunikasjonsrådgiver Kristian K. Fredheim i Telia forklarer at «spoofing» kan sammenlignes med om du går på gata og sier til andre at du heter noe annet enn du gjør.

– I noen andre land tillater operatører at du endrer på «navnet ditt» idet du ringer. Når samtalen kommer til Norge, etter å ha gått frem og tilbake mellom basestasjoner i andre land, har vi ikke mulighet til å se at det er en «falsk» samtale, sier han til ABC Nyheter.

Han forklarer at måten svindlerne velger nummer på kan være helt vilkårlig.

– Kanskje har de en liste og starter med nummer som slutter med 01. De ringer deg opp og du svarer, og så gjør de ikke noe mer ut av det der og da. Men så har de kanskje et callsenter der alle utgir seg for å være dette nummeret.

– Hvis 10-20-30 mennesker sitter der, og alle utgir seg for å være dette norske nummeret, så vil den stakkaren som har nummeret oppleve at svært mange ringer dem opp igjen.

Over 1000 tapte anrop

Dette kan Sandnes skrive under på:

– Til sammen har jeg sikkert fått over 1000 tapte anrop og utallige SMS-er og meldinger på Facebook. Og dette er folk som ikke har svart når de har blitt oppringt av svindlerne. I tillegg kommer de som har blitt oppringt og har svart.

– Jeg synes det er utrolig at dette går an og at det ikke er noe man kan gjøre for å stoppe det når nummeret først er stjålet, sier Sandnes.

– Dette begynte på mandag og da kontaktet kunden dere. Folk blir fremdeles oppringt fra hennes nummer. Er det ikke noe man kan gjøre for å stoppe det, Fredheim i Telia?

– Vi har forsøkt tidligere og det er vanskelig, svarer Fredheim i Telia når ABC Nyheter først tar kontakt fredag ettermiddag.

Les også: Microsoft-svindler: – Tror du at jeg tuller med deg?

– Kan umiddelbart stanse misbruket

Også hos Telenor er de godt kjent med at svindlere stjeler kunders telenummer på denne måten.

– Hensikten med å bruke norske nummer er å få deg til å ta telefonen. Svindleren vet at mange stoler mer på et norsk nummer enn et utenlandsk nummer. De utnytter ulike typer programvare via nettet for å endre sitt visningsnummer til et norsk nummer, sier Magnus Line, Informasjonssjef i Telenor Norge, til ABC Nyheter.

Han forklarer at det ikke er snakk om at telefonen eller nummeret ditt har blitt hacket.

– Det er svært viktig å understreke. Dette er programvare som gjør at du kan utgi deg for å ringe fra et nummer som ikke er ditt, og det er dessverre lett tilgjengelig internasjonalt, sier Line.

Han forklarer at deres sikkerhetsavdeling i samråd med den uheldige kunden, kan sperre nummeret for utenlandsk trafikk.

– Det er et effektivt grep som vi bruker på våre kunder. Da vil vi umiddelbart stanse misbruket, sier informasjonssjefen.

Telia beklager

Da ABC Nyheter kontaktet Telia på ny, for å høre hvorfor de ikke i løpet av en hel arbeidsuke har klart å stanse misbruket av Sandnes gamle nummer, må Fredheim sjekke med sikkerhetssjefen i selskapet.

Etter å ha gjort det kommer beklagelsen:

– Det er svært leit å høre at kunden vår fortsatt blir kontaktet av nordmenn som har blitt oppringt av svindlere fra utlandet som benytter hennes tidligere (spoofede) telefonnummer, skriver kommunikasjonsrådgiver Kristian K. Fredheim i en epost til ABC Nyheter.

Videre skriver at han at feilen skyldes en kommunikasjonssvikt.

– Da hun kontaktet vår kundeservice og fikk skiftet til et nytt nummer, skulle vi ha ryddet opp i dette, men det er beklageligvis ikke blitt gjort grunnet en intern kommunikasjonssvikt.

– Vi har nå sørget for at fremtidige forsøk på å «spoofe» fra utlandet til Norge med denne kundens tidligere nummer er sperret i våre systemer og dermed umulig å få til. Forhåpentligvis letter dette trykket og pågangen av henvendelser til den uheldige og forståelig nok frustrerte kunden vår, avslutter Fredheim.

Slik gikk det da «Microsoft» forsøkte å svindle ABC Nyheter i 2016:

Se også: Microsoft-svindler: Tror du jeg tuller med deg?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:49 Obama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25 Valgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10 Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39 Klimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27 Inkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24 Trump raser etter rentebeslutning20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser Kongen utslippsfloken19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38 Venstre varsler PST om Raja-trussel18:25 Grande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59 Netanyahu avlyser USA-besøk17:57 Politiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56 Positiv dag på Oslo Børs17:42 Streik avblåst i British Airways17:26 Regjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12 Frp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55 Saudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53 Person omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41 Ni personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39 Solskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37 Indonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17 Høyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06 Tyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03 Alvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57 Solberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38 SAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32 Journalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31 Trump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55 Røyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54 Sterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36 Fullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30 Venstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28 Russisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26 Sørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23 India varsler forbud mot e-sigaretter13:59 Sol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55 Corbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36 Kristoff spurtet til seier i Slovakia12:48 Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21 Iran advarer USA12:16 Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10 Ernas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53 Forskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50 Politiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44 E6 stenges ved Gardermoen11:43 Netanyahus dager som statsminister kan være over11:18 FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17 Ronaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11 Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07 USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06 Mann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47 Bullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39 Inndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25 Rødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10 22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04 Vil trykkoke frem kunstige bier09:57 Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Feilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel
Siste nytt
21:49VerdenObama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25PolitikkValgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10ReiseCruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39MotorKlimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27PengerInkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24PengerTrump raser etter rentebeslutning20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser Kongen utslippsfloken19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38PolitikkVenstre varsler PST om Raja-trussel18:25PolitikkGrande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59VerdenNetanyahu avlyser USA-besøk17:57NorgePolitiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56PengerPositiv dag på Oslo Børs17:42ReiseStreik avblåst i British Airways17:26MotorRegjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12PolitikkFrp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55VerdenSaudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53NorgePerson omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41VerdenNi personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39SportSolskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37VerdenIndonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17NorgeHøyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06VerdenTyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03NorgeAlvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57PolitikkSolberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38ReiseSAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32KulturJournalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31VerdenTrump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55VerdenRøyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54PengerSterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36PolitikkFullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30PolitikkVenstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28SportRussisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26NorgeSørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23Helse og livsstilIndia varsler forbud mot e-sigaretter13:59NorgeSol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55VerdenCorbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36SportKristoff spurtet til seier i Slovakia12:48NorgeStatsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21VerdenIran advarer USA12:16NorgeLastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10PolitikkErnas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53NorgeForskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50NorgePolitiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44NorgeE6 stenges ved Gardermoen11:43PolitikkNetanyahus dager som statsminister kan være over11:18VerdenFN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17SportRonaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11PolitikkBritene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07VerdenUSA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06NorgeMann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47SportBullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39KulturInndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25PolitikkRødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10Norge22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04VerdenVil trykkoke frem kunstige bier09:57PolitikkRaja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFeilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel
Populært