Petter Stordalen er blant Vings nye eiere

Se opptak fra pressekonferansen: Hotellkongen Petter Stordalens selskap Strawberry kjøper 40 prosent av Ving etter at den britiske reisegiganten Thomas Cook gikk konkurs i september.

– Beste dagen i mitt liv, sa Petter Stordalen da han kunngjorde overtagelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Petter Stordalens selskap Strawberry kjøper opp hele chartervirksomheten til Thomas Cook i Norden, sammen med oppkjøpsfondene Altor og britiske TDR Capital, ifølge Dagens Næringsliv og E24.

– Da jeg kom ned trappe kjente jeg at jeg fikk gåsehud. Dette er det jeg elsker med selskap, dette er kultur det. I dag må dere leve med min svorsk, definitivt ikke så bra som Skavlan, men den får jobben gjort, sa Petter Stordalen da han møtte de ansatte i reisekonsernet i Stockholm.

Les også: Ingen stor strøm av Tyrkia-avbestillinger hos Ving eller Apollo

Overtakelsen har hatt navnet "operasjon Bernie" etter Ving-maskoten med samme navn, som også sikret seg en klem fra sin nye eier da han var på vei til talerstolen.

– Denne dealen forener hjertet og hjerne, sa Stordalen. – Det skulle sikre en helhetlig løsning for alle, ingen skulle sitte alene på enden av bordet, sa investoren som fortalte at de nye eierne har sikret seks milliardene.

– Dere representerer Nordens kronjuveler. At det ikke har vært noen spekulasjoner om at vi er på ballen, det skjønner jeg ikke, sa den nye eieren til de ansatte under presentasjonen.

Nettopp kronjuvel har blitt brukt om den nordiske delen tidligere. I forrige regnskapsår hadde Ving Norge alene et overskudd på 155 millioner kroner før skatt. Og en omsetning på 3,4 milliarder kroner.

Fakta om Thomas Cook

* Reisebyrået ble grunnlagt i 1841 av en britisk gründer av samme navn. Selskapet var da det første kjente av sitt slag.

* Thomas Cook vokste raskt internasjonalt og arrangerte blant annet internasjonale rundreiser og pilegrimsreiser til Mekka.

* Blant Thomas Cooks datterselskaper er Thomas Cook Airlines, Thomas Cook Airlines Scandinavia og Condor Airlines.

* Selskapet har de siste årene vært preget av økonomiske problemer og nedskjæringer.

* I mai i år sikret selskapet 300 millioner pund i nødfinansiering. Samme måned meldte selskapet om 1,5 milliarder pund i tap i første del av finansåret.

* 22. september ble det klart at britiske myndigheter ikke klarte å redde reiseselskapet, og Thomas Cook ble slått konkurs.

* Totalt 21.000 ansatte i 16 ulike land blir arbeidsløse. Samtidig kanselleres hundretusener av billetter. 9.000 norske Ving-kunder er rammet.

(Kilder: Wikipedia, AP, NTB)

For hele den nordiske delen var driftsoverskuddet på 1,4 milliarder kroner. Noe som ga gruppen en driftsmargin i finansåret 1. oktober 2017 til 30. september i fjor på 9,3 prosent.

Eier som vil bruke penger

– Dette er en historisk dag, sa konsernsjef Lars Magnus Wikner i Ving før Stordalen ble introdusert.

– Det har vært viktig for oss å finne en eier som er villig å skyte inn penger, og fylle hullene som oppstod da Thomas Cook gikk konkurs, da milliarden forsvant. Vi måtte finne eiere som tar ansvar og som sikrer jobben. Og eiere som gir oss mulighet til å utvikle oss.

Bakgrunn: Hotelleiere på Mallorca føler seg lurt av Thomas Cook

Også konsernsjefen la ut om spekulasjonene knyttet til hvem som tar over selskapet. Ingen har hatt rett, sa Wikner.

– Vi er Nordens ledende reiseselskap, da er det ikke rart det oppstår mange spekulasjoner.

Kompleks overtakelse

Prosessen har vært kompleks, forklarte konsernsjefen og viste til at virksomheten måtte fortsette uten at våre reisende opplever avbrytelse. Noen av de mange selskapene i Ving Nordic ble slått konkurs for at Strawberry så skal kunne kjøpe selskapene. Onsdag ble Ving Sverige slått konkurs.

– Men det blir kjøpt opp og innlemmet i den nye eierens konkurs. For første gang får vi en nordisk majoritetseier. Det gir oss helt nye muligheter å utvikle hotellkonsept og reisemål helt ut fra nordiske gjesters ønsker og forventninger. Det er helt fantastisk. Og jeg kan garantere at det beste ligger foran oss, sa konsernsjef Wikner.

Artikkelen fortsetter under

Petter Stordalen, her sammen med Vings administrerende direktør Johnny Nilsen, Lollo og Bernie, blir ny ägare till charterbolaget Ving. Foto: Janerik Henriksson/TT / NTB scanpix Foto: Janerik Henriksson/tt / NTB scanpix
Petter Stordalen, her sammen med Vings administrerende direktør Johnny Nilsen, Lollo og Bernie, blir ny ägare till charterbolaget Ving. Foto: Janerik Henriksson/TT / NTB scanpix Foto: Janerik Henriksson/tt / NTB scanpix

Satset og fant: Ving satser på mulig nordisk løsning

Halvannen måned er gått siden den britiske reisegiganten Thomas Cook søkte konkursbeskyttelse. En knapp uke etter ble selskapet slått konkurs. I

Fakta om Ving Norge

* Reisearrangør som selger charterreiser, flybilletter og hotellovernattinger. Selskapet selger reiser til mer enn 350 reisemål i over 50 land.

* Ving Norge har 75 ansatte og omtrent 400.000 reisende årlig.

* Ving Norge eies av det internasjonale konsernet Thomas Cook, som gikk konkurs 23. september.

* Ving Norge hadde i 2017/2018 en omsetning på drøyt 3,4 milliarder kroner og et resultat før skatt på 155 millioner kroner.

* Ving ble etablert som turoperatør i 1970. I 1989 kjøpte Ving opp Saga Solreiser som var Norges første charterselskap og sendte de første turistene på chartertur til Mallorca allerede i 1959.

* I 1989 ble SAS Leisure Group dannet. Selskapet omfatter Ving, Sunwing, Saga og Scanair.

* Konsernet skiftet navn til Scandinavian Leisure Group i 1994 og kjøpte senere opp Tjæreborg og Spies.

* I 2004 fusjonerte virksomheten til My Travel Norway.

* My Travel fusjonerte i 2007 med Thomas Cook Group. Samme år ble Saga Solreiser lagt ned som varemerke.

reisegiganten lå det nordiske datterkonsernet Thomas Cook Northern Europe, som altså er selskapet som Stordalen med sine to partnere tar over. Selskapet omfatter Ving i Norge og Sverige, Spies i Danmark, Tjæreborg i Finland og flyselskapet Thomas Cook Airlines Scandinavia.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle eie et flyselskap, sa Stordalen under pressekonferansen.

Flyselskapet får nytt navn.

TDR Capital er en av de tre nye eierne inkludert Petter Stordalens Strawberry. Selskapet som har hovedkontor i London har stor eierandel i Hurtigruten, sammen med nettopp Petter Stordalen.

Ble rammet av konkursen: Hanne skulle reise med Ving – ferien gikk i vasken

Svenske Altor eier i Norge fra før XXL og SATS, for å nevne noe.

– Ving har alltid gått bra, men det har vært noen selskap over som har tatt ut alle pengene, jeg kommer også det ... men de drenerte selskapet. Ving har gjort alt rett, Thomas Cook har gjort alt feil, slo Stordalen fast til de ansattes jubel og latter.

– Det handler ikke om penger, men mennesker og kultur.

Thomas Cook-konkursen: 500 spanske hoteller med hodet på blokka

Stordalen fikk spørsmål om hvor mye det har kostet de tre å kjøpe selskapet. En nøyaktig sum ville han ikke ut med.

– Noen vil sikker si for mye. Jeg vil si at gull, kan man ikke betale for mye for. Vi har fasilitert seks milliarder kroner, svarte Stordalen.

Personvernpolicy