Navarsete: – Skandaløst av Siv Jensen

Oslo 20160203. Stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete mener Finansminister Siv Jensen ikke tar sikkerheten på alvor. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Oslo 20160203. Stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete mener Finansminister Siv Jensen ikke tar sikkerheten på alvor. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Liv Signe Navarsete mener Siv Jensens forklaring er uholdbar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiets Liv Signe Navarsete er ikke snau i sine uttalelser etter at finansminister Siv Jensen (Frp) svarer at hun ikke vil vurdere et eventuelt salg av Oslo Børs opp mot sikkerhetsloven.

– Dette er skandaløst, sier Navarsete som er Sps forsvarspolitiske talsperson i en pressemelding.

Finansministeren mener at tregt byråkrati i departementet gjør at loven ikke kan anvendes ved oppkjøpet av Oslo børs.

– Det er en uholdbar unnskyldning. Vanlige folk kan ikke bare si at de ikke rakk å bruke loven og så kunne se bort fra den. Man kan undre seg over om Siv Jensen mener hun står over loven. Dette er ufattelig arrogant – og utgjør en trussel mot samfunnssikkerheten som loven er ment å forsvare, mener Navarsete.

Kamp om børsen

Det er etter et skriftlig spørsmål fra Navarsetes partikollega Sigbjørn Gjelsvik, at finansministeren gir følgende svar:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Eit oppkjøp som etter departementet si vurdering ville innebere ein ikkje ubetydeleg risiko for at nasjonale sikkerhetsinteresser vert trua, vil verte stoppa etter den eigarprøvinga som no skjer.»

Det har vært en budkamp om å kjøpe Oslo børs det siste halvåret. Den amerikanske børskjempen Nasdaq har knivet mot nederlandske Euronext om å kjøpe børsen. Styret har foretrukket amerikanerne, mens aksjonærene har ønsket å selge til nederlendere. De to har flere ganger overgått hverandres bud i håp om å fremstå mest mulig attraktiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nasjonal kontroll

Tidligere i vinter gikk nettopp Gjelsvik i Sp på banen og foreslo at Oljefondet burde gå inn som eier i Børsen for å forhindre at den havner i utenlandsk eierskap.

– Vi må ha nasjonal kontroll over norsk økonomi. Regjeringen har ikke villet utrede om dette salget kan gjøre at vi mister kontrollen. Vi vet at hacking av finansinstitusjoner kan være et potensielt våpen, da er det viktig at det er vi som forsvarer og har kontroll med egne finansinstitusjoner, fortsetter Navarsete.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Euronext og Nasdaq får tommelen opp fra Finanstilsynet

Sp-politikeren mener at de gang på gang ser at regjeringen ikke handler slik det sier. Altså insinuerer hun at Solberg-regjeringen ikke er like opptatt av sikkerhet og beredsskap, og mener Forsvaret er underfinansiert, samfunnskritisk infrastruktur outsources til lavkostland, og at politireformen svekker politiet.